Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Miten liityn PSS ry:n jäseneksi?

Hienoa, että haluat tukea työtämme vesistöjen hyvinvoinnin puolesta. Voit liittyä PSS ry:n jäseneksi täällä: www.pidasaaristosiistina.fi/liityjaseneksi. Tervetuloa jäseneksi!

Miten lopetan jäsenyyteni?

Jäsenyys lopetetaan ensisijaisesti kirjallisesti lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@pssry.fi. Kirjoita viestiin, että haluat lopettaa jäsenyyteesi sekä nimesi, osoitteesi ja jäsenlaskusta löytyvä jäsennumerosi. Voit myös lopettaa jäsenyytesi puhelimitse p. 02 274 5500.

Miten voin tukea PSS ry:n toimintaa?

Kaikenkokoiset lahjoitukset ovat meille erittäin tärkeitä ja käytämme ne yhteiseen hyvään, pitääksemme rantamme ja vesistömme puhtaina ja siisteinä. Yksityiset henkilöt voivat ryhtyä PSS ry:n kuukausilahjoittajiksi tai tehdä kerta-, merkkipäivä-, muisto- tai testamenttilahjoituksen. Lahjoitusohjeet löytyvät täältä: www.pidasaaristosiistina.fi/lahjoita.

Miten yritykseni voi tukea PSS ry:n toimintaa?

Yritystuki on merkittävä tekijä PSS ry:n toiminnan jatkuvuuden ja kehittämisen kannalta. Yritykset voivat tukea PSS ry:tä kertalahjoituksella suoraan tilille tai pyytää PSS ry:tä laskuttamaan lahjoituksen. Lue lisää yrityslahjoituksesta täältä.

PSS ry etsii jatkuvasti myös laajempia yhteistyökumppanuuksia. Yritystuen muotoja on monia ja niihin voi tutustua täältä: www.pidasaaristosiistina.fi/yritysyhteistyo.

Osoitteeni on muuttunut, mitä teen?

Jäsenten osoitetiedot eivät päivity jäsenrekisteriimme automaattisesti. Päivitä siis yhteystietosi meille, jotta jäsenposti löytää uuteen osoitteeseesi. Voit ilmoittaa meille osoitteenmuutoksestasi täällä.

Minulla on mökillä rakennus- ja siivousjätettä, vanhoja huonekaluja ja sähkölaitteita. Tulevatko huoltoaluksenne hakemaan?

Vapaa-ajan ja vakituiset asukkaat kuuluvat kunnallisen jätehuollon piiriin ja ovat paikallisen jätehuoltoyrityksen asiakkaita. Siksi jäteasioissa tulee ottaa yhteyttä ensisijaisesti paikalliseen jätehuoltoyritykseen.

Esimerkiksi Saaristomerellä Lounais-Suomen Jätehuolto tarjoaa raksasäkkipalvelua yhteistyössä PSS ry:n kanssa huoltoalus M/S Roopen varrella osuville noutopaikoille. Lue lisää: Vuokra- ja lisäpalvelut kotiin – Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (lsjh.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Päijänteellä ja Saimaalla tehdään mökkinoutoja, mikäli alusten aikataulut antavat myöten, yleensä keväisin tai myöhään syksyllä. Tuntiveloitus on 330 euroa. Noutoja voi tiedustella suoraan aluksilta. Numerot löytyvät Yhteystiedot-sivuiltamme.

Kesäisin järjestämme paikallisten jätehuoltoyritysten kanssa erillisiä romunkeräyksiä Saaristomerellä ja Pohjanlahdella sekä joka kolmas vuosi Pohjois-Päijänteellä Jyväskylässä. Yhteistyökumppanimme ovat Lounais-Suomen Jätehuolto, Stormossen ja Mustankorkea. Romunkeräyksissä otetaan ilmaiseksi vastaan sähkö- ja elektroniikkaromua, metallijätettä sekä vaarallisia jätteitä.

Ilmoitamme keräyksistä nettisivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme.

Roope-palvelupisteen jätepiste on täynnä. Miksei sitä tyhjennetä tarpeeksi usein?

Huoltoaluksemme ajavat käytännössä kapasiteettinsa äärirajoilla koko sesonkipiikin. Jätehuoltoon saattaa tulla hetkellisiä katkoksia esimerkiksi aluksen toimintahäiriöiden, sairastapausten tai kovien tuuliolosuhteiden myötä. Silloin kun nämä ongelmat ketjuuntuvat, ehtivät jätepisteet valitettavasti joskus täyttymään.

Jäteastiat saattavat myös täyttyä väärinkäytön vuoksi. Jäteasioihin ei saa laittaa sinne kuulumatonta jätettä, kuten rakennusjätettä, vanhoja huonekaluja tai kodinkoneita. Älä koskaan jätä vaarallisia jätteitä Roope-pisteisiin. Jäteastioiden väärinkäyttö voi aiheuttaa merkittävän turvallisuusriskin alushenkilöstölle. Muistathan myös lajitella jätteesi vesillä mahdollisuuksien mukaan sekä käyttää biojäteastioita niiden osuessa reittisi varrelle.

Jos jätepiste on täynnä, älä jätä roskapussiasi jäteastian ulkopuolelle. Roskapussit houkuttelevat elämiä ja lisäävät roskaantumista ympäristössä.

Vaikeasti tavoitettavilla alueilla, kuten saaristossa tai järvillä liikkuessa voi myös miettiä keinoja, joilla vähentää syntyvän jätteen määrää. Osan pakkausmateriaalista voi jättää helposti jo kotiin.

Miksi kuivakäymälä haisee ja näyttää olevan täynnä?

PSS ry:n huoltamat kuivakäymälät sijaitsevat saarissa, joissa käymälöitä käytetään suosituissa satamissa kiireisimmän sesongin aikana hyvin vilkkaasti.

Hajuongelma johtuu siitä, että sesongin aikana käymälässä voi olla satojakin käyntejä vuorokauden aikana. Tällöin jäte ei ehdi kompostoitua, sillä säiliöön kertyy hyvin paljon nestettä, joka ei ehdi haihtua käyntien välillä.

Toisinaan käymälä näyttää täydeltä, mutta useimmiten tilaa on vielä säiliön takaosassa, johon käymälän huollosta vastaava siirtää jätökset kompostoitumaan.

Reipas henkilö voi käydä itsekin kuivakäymälän takana vetämässä kekoa taaksepäin. Käymälästä löytyy yleensä siihen tarkoitettu haravamainen väline. Tornin voi myös kaataa istuinaukon kautta esimerkiksi puukepillä.

Jos kuivakäymälä tuntuu haisevan voimakkaasta, kannattaa käynnin jälkeen lisätä tavallista runsaammin kuiviketta nestettä sitomaan.

Muistathan, ettei PSS ry:n kuivakäymälöihin saa laittaa biojätettä, sillä ne eivät ehdi kompostoitua kovalla käytöllä olevissa käymälöissä, jotka täyttyvät muutenkin sinne kuuluvasta jätteestä.

Kehitämme ja kunnostamme huussejamme koko ajan ja etsimme ratkaisuja ilmenneisiin ongelmiin.

Haluan siivota roskia rannoilta. Miten toimin ja mihin voin viedä keräämäni roskat?

Hienoa! Tutustu Siisti Biitsi -ohjelmamme sivuihin(siirryt toiseen palveluun). Löydät sieltä ohjeet talkoiden järjestämiseen ja vinkkejä siihen, mihin roskat voi viedä. Muistathan tutustua myös löytyneiden roskien raportoimiseen meille. Näin saamme arvokasta tietoa rannoilta löytyneistä roskista!

Imutyhjennysasema ei tunnu imevän, onko se rikki?

Pidä Saaristo Siistinä ry:n kelluvat imutyhjennyslaitteet tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti huoltoalushenkilökunnan toimesta.

Osa saamistamme vikailmoituksista on aiheettomia. Laite voi vaikuttaa olevan epäkunnossa, jos letkuun on päässyt ilmaa. Silloin pumppua voi joutua pumppaamaan hyvinkin pitkään ennen kuin se alkaa imeä.

Letkuun kertyy ilmaa, jos edellinen käyttäjä on jättänyt letkun suuttimen auki ja siemenvesi on valunut pois. Tällöin pumppausta voi avittaa se, että imee letkuun ensin meri-/järvivettä.

Letku tulee avata aina kokonaan rullalta. Muista aina pumppauksen lopuksi imaista letkuun hieman vettä. Sulje suutin pumppauksen päätyttyä.

Täältä löytyy lisää ohjeita ongelmatilanteisiin ja vinkkejä imutyhjennysasemien käyttöön.

Mikäli laite ei toimenpiteistä huolimatta toimi, pyydämme ystävällisesti ilmoittamaan viasta meille: info@pssry.fi tai 02 274 5500. Septiviat voi ilmoittaa myös PSS ry:n palvelukartan kautta kyseisen septin kohdalla: www.roopekartta.fi(siirryt toiseen palveluun).

PSS ry:n imutyhjennysasemat tunnistat tutusta Roope-logosta. Kiinteät, maissa sijaitsevat imutyhjennyslaiteet ovat yleensä satamien omistamia ja ylläpitämiä, jolloin myös huoltovastuu kuuluu näille tahoille. Rikkinäisestä laitteesta kannattaa aina ilmoittaa laitteen huollosta vastaavalle taholle. PSS ry:n imutyhjennyslaitteet on tarkoitettu ensisijaisesti PSS ry:n jäsenille, sillä niiden kulut katetaan muun muassa jäsenmaksuista.

Alueellani ei ole Roope-palveluita, joten miksi olisin jäsen?

Roope-palveluiden tarjoaminen vesilläliikkujille ja retkeilijöille on yksi osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n konkreettista työtä vesistöjen hyvinvoinnin ja kestävän vesistömatkailun puolesta. Roope-palvelupisteitä on Suomessa noin 200, mutta kaikilla alueilla niitä ei ole. Palveluverkostomme on kuitenkin niin laaja, että sillä on merkittävä vaikutus rantojemme ja vesistöjemme siisteyteen, hyvinvointiin ja kestävään vesistömatkailuun.

Jäsenyys ei tarkoita pelkästään Roope-palveluiden käyttöoikeutta, vaan kertoo siitä, että henkilö tukee työtämme vesistöjen hyväksi ja haluaa myös itse toimia arjessaan ja liikkuessaan vesillä vastuullisesti. Toivommekin, että jäseniämme olisivat kaikki vesistöjen ystävät, jotka arvostavat työtämme ja haluavat olla mukana tukemassa sitä.

Ympäristökasvatus on tärkeä osa työtämme ja se tavoittaa vesilläliikkujien lisäksi potentiaalisesti kaikki kansalaiset. Esimerkiksi Siisti Biitsi -ohjelmamme ja siihen liittyvä kummikoulutoiminta ovat vaikuttavia esimerkkejä tekemästämme ympäristötyöstä.

Erillisprojektien kautta olemme tutkineet muun muassa rantojen roskaantumista ja roskien reittejä mereen sekä vieraslajien kulkeutumista vesistöalueelta toiseen. PSS ry:llä on myös suomalaisille venesatamille suunnattu Roope-satamaohjelma, johon liittyneet satamat ovat sitoutuneet vastuulliseen satamatoimintaan ympäristö- ja turvallisuusnäkökulmasta.

Jäsenmaksut ovat tärkeä osa PSS ry:n rahoitusta, ne muodostavat siitä noin kolmasosan. Ilman jäseniä ei olisi yhdistystä! Tervetuloa jäseneksemme, voit liittyä täällä.