Siirry sisältöön

Kaikki Roope-alukset ovat vesillä ja valmiina siistiin kesään!

Toimintamme on käynnistynyt niin merellä kuin sisävesillä, ja Roope-alukset miehistöineen ovat työn touhussa. Kautta tulee värittämään useat erilliset jätekeräykset Saaristomerellä ja Päijänteellä sekä retkisatamien kunnostustyöt Saimaalla.

Päijänne M/S Roopetar

Retkisatamien huoltojen aloitus Järvi-Suomessa sujui lähes normaalisti pitkästä ja kylmästä keväästä huolimatta

Järvi-Suomessa huolletaan retkisatamia jo täysin voimin. Saimaalla M/S Roope-Saimaa on kiertänyt ainakin kertaalleen kaikki huoltokierrokset. Alushenkilöstössä aloitti uutena kansimiehenä Atte Ahola.

– Pieniä talven aiheuttamia vaurioita lähinnä laitureiden osalta on ollut, ja korjaustoimiin ryhdytään piakkoin. Muuten huollot ovat lähteneet hyvin käyntiin, mutta vedenkorkeus aiheuttaa omat haasteensa nyt. Esimerkiksi rannoilla olevat polttopuut saattavat paikoin olla kostuneita, korjailemme tilannetta, kun saavumme paikalle”, toteaa M/S Roope-Saimaan kippari Pasi Vahtola.

Päijänteellä huoltoalus M/S Roopettaren vesillelasku tehtiin tavanomaista myöhemmin. Alukseen tehtiin korjauksia ja sille valmistettiin muun muassa oma satamatraileri.

– Nyt ensimmäinen huoltokierros on tehty, eikä suurempia vaurioita retkisatamien rakenteissa ole havaittu, kertoo alusta ensimmäisellä huoltokierroksella kipparoinut Harri Nieminen.

Myös Pirkanmaalla huoltotyöt ovat käynnistyneet Roopesterin ja huoltomiehemme voimin. Huoltoalukset sekä yksittäiset huoltohenkilöt ja yhteistyötahot hoitavat yhteensä yli sataa retkisatamaa Päijänteellä, Saimaalla ja Pirkanmaalla.

– Retkisatamien huoltaminen on päätyömme, mutta tänä kesänä työlistallamme on myös Mikkelin ja Puumalan retkisatamien rakenteiden kunnostustöitä. Lisäksi elokuussa toteutamme jälleen saarimökkien erilliskeräyksen Jyväskylässä yhteistyössä jäteyhtiö Mustankorkean kanssa, listaa Järvi-Suomen toiminta-alueen aluepäällikkö Eeva Taimisto kesän töitä.

Saarimökkiläisille suunnattu roskien erilliskeräys toteutetaan Jyväskylässä joka kolmas vuosi. Keräyksessä huoltoaluksemme M/S Roopetar päivystää 29.7.–2.8.2024 erikseen ilmoitetuissa kohteissa Pohjois-Päijänteellä. Saarimökkiläiset voivat tuoda alukselle muun muassa metalli- ja puujätettä kierrätettäväksi. Erilliskeräyksestä on lisätietoa Mustankorkean sivuilla(siirryt toiseen palveluun), ja siitä tiedotetaan lisää sosiaalisessa mediassamme.

Saaristomerellä järjestetään uusia jätekeräyksiä

Saaristomeren M/S Roope miehistöineen aloitti työt heti jäiden lähdettyä huhtikuun alussa. Yllätystakatalven runsaat lumisateet huhtikuun lopussa pysäyttivät kuitenkin työt, ja Roope palasi odottelemaan parempia kelejä kotisatamaansa.

– Kauden aloituksen viivästymisestä huolimatta normaalit huoltotyöt on saatu hyvin käyntiin. Kautta rytmittävät tuttuun tapaan Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa yhteistyössä järjestettävä Saariston romunkeräys(siirryt toiseen palveluun). Uuttakin on luvassa sillä, olemme mukana kahdessa uudessa keräyspilotoinnissa Saaristomerellä, iloitsee aluepäällikkö Katriina Murto Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Järjestämme Saaristomerellä muovisten kalastusvälineiden pilottikeräyksen osana Re:Fish-hanketta. Keräysastioihin voi tuoda puhtaat ja kuivat, muovista valmistetut vapaa-ajan kalastusverkot, joille ei enää ole käyttöä tai jotka ovat menneet rikki. M/S Roopelle voi tuoda verkkojen lisäksi muita muovisia vapaa-ajan kalastusvälineitä, kuten siimoja ja pyydyksiä.

Lisäksi tarjoamme yhdessä VG-EcoFuelin kanssa maksuttoman keräyspalvelun käytetyille kasviöljyille ja kahvinporoille. Käytetystä uppopaistorasvasta voidaan valmistaa ilmastoystävällistä kierrätyspohjaista biopolttoainetta ja kahvinporoista kotipuutarhan ravinteikasta kahvi- ja kesäkukkamultaa.

Itäiseltä Suomenlahdelta väliaikaisapua Pohjanlahden kriittiseen tilanteeseen

Itäisellä Suomenlahdella on huollettu veneiden imutyhjennysasemat valmiuteen kesää varten, ja alueella operoiva busteri Pikku-Roope on siirretty apuun Pohjanlahden huoltotöihin.

– Pohjanlahdella sinnittelemme edelleen väliaikaisella vuokra-aluksella, mutta Itäiseltä Suomenlahdelta lainattu Pikku-Roope on iso apu siihen, että pääsemme vihdoin huoltamaan alueen pienemmätkin kohteet, joihin ei vuokrahuoltoveneellä ole päässyt. Uskon, että tämä kesä sujuu tilanteeseen nähden hyvin tällä kokoonpanolla ja osaavalla miehistöllä, kertoo aluekoordinaattori Jukka Lundell.

Pohjanlahti pinnalle -varainkeräys jatkuu Pohjanlahden uuden huoltoaluksen hankkimiseksi. Jokainen lahjoitus on merkittävä. Lahjoituksen voi kohdentaa alushankkeeseen valitsemalla ”Uusi huoltoalus Pohjanlahdelle” -keräyksen osoitteessa pidasaaristosiistina.fi/lahjoita. Kiitos, kun autat!

Pikkualuksemme Roska-Roope varustetaan sinilevän keräämiseen

Aurinkoenergialla kulkeva ja pintaroskaa keräävä 5,5 metrinen Roska-Roope nähdään taas eri tapahtumissa ympäri Suomen. Tapahtumakalenterissamme ovat muun muassa RuisRock ja Tall Ships Race Turussa, Rockoff Festival Ahvenanmaalla ja SuomiPop Festivaalit Jyväskylässä.

Loppukesän Roska-Roope viettää sinilevänkeräyshommissa yhdessä Origin by Oceanin kanssa. Origin by Ocean on suomalainen startup, joka kehittää haitallisista levistä erilaisia biokemian tuotteita. Sinilevää keräämällä saadaan vähennettyä ympäristöhaittoja, puhdistettua rannat sekä poistettua liikaravinteita Itämerestä – ja samalla luodaan hyödyllisiä biokemikaaleja.

– Roska-Roopeen on tehty pieniä muutostöitä, joiden avulla sinilevää saadaan kerättyä sekä veden pinnalta että hieman pintaa syvemmältä. Levän keruuaika on loppukesästä, jolloin Roska-Roopemme näkee lähes päivittäin Turunmaan saaristossa, kertoo varainhankintapäällikkömme Anne Ala-Pöllänen.