Siirry sisältöön

Sisävesien roskaantuminen

Järvien, jokien ja muiden makeiden vesien muoviroska ja mikromuovit ovat erityinen huolenaihe, koska makean veden altaat ovat usein juomaveden ottopaikkoja.

Rantaroskaa Päijänteen rannalla
Kuluttajalähtöistä muoviroskaa on myös järviemme rannoilla. Kuvassa Päijänteen rantavedestä poimittu muovinen makeispussi.

Seuraamme sisävesien roskaantumista kolmessa kohteessa

Itämeren rannikolla toteutamme virallisia rantaroskaseurantoja osana EU:n meristrategiadirektiivin velvoittamaa aluemerten tilan seurantaa. Vaikka sisävesien rannoilla virallista seurantaa ei vielä ole olemassa, olemme tehneet rantaroskaseurantoja kolmella eri järvenrannalla vuodesta 2022 alkaen. Tavoitteenamme on muodostaa kattavampi kokonaiskuva sisävesien ja siten kaikkien Suomen vesistöjen roskaantumistilanteesta.

Seurantatulosten perusteella sisävesien rannoilta löytyvät roskat ovat rannikon tapaan pitkälti kuluttajalähtöisiä. Sisävesien rantojen yleisimmät roskat ovat tupakantumppeja, erilaisia muovinpaloja ja paperia.

Rantaroskaseurannassa roskan laatua ja määrää kartoitetaan seurantarannalla kolme kertaa vuodessa eri vuodenaikoina. Seurattavalta rannalta valitaan rannan suuntaisesti vähintään 100 metriä pitkä ja vähintään 10 metriä syvä alue, jolta roskat lasketaan. Roskat lasketaan, lajitellaan ja luokitellaan materiaaliensa mukaan.

Haluatko auttaa keräämään tietoa sisävesien roskaantumisesta?

Kansalaishavainnointi on tärkeä työkalu, jonka avulla aktiiviset kansalaiset voivat auttaa meitä keräämään tietoa sisävesien roskaantumisesta. Lähde lähimmän järven tai joen rannalle, kerää sieltä löytyvät roskat ja
raportoi ne Siisti Biitsi -ohjelmallemme!

1. Merkitse siivottava alue karttaan osoitteessa siistibiitsi.fi(siirryt toiseen palveluun).

2. Kerää roskat ja raportoi keräämäsi roskat(siirryt toiseen palveluun).

3. Vie roskat roskiin ja kiitä itseäsi hyvästä teosta!

Sisävesien roskaantumisesta ei vielä tiedetä tarpeeksi

Sisävesien rannoilla virallista rantaroskaseurantaa ei vielä ole olemassa. Siksi Suomessa ei ole vielä kovin paljoa tietoa siitä, minkä verran sisävesistä löytyy roskaa. Makeiden vesien roskaantumisen syyt ja lähteet vaikuttavat kuitenkin olevan samankaltaisia kuin Itämeren rannoilla, ja tahallinen ja tahaton roskaantuminen liittyvät arvioiden mukaan muun muassa rantojen virkistyskäyttöön ja matkailuun.

Makeat vedet ovat usein juomaveden ottopaikkoja. Siksi niihin päätyvä muoviroska ja mikromuovit ovat erityisiä huolenaiheita. Mikromuovitilanne järvissä on alustavien tulosten mukaan varsin samankaltainen kuin Itämeressä. Huoltoaluksemme M/S Roope-Saimaa osallistui Kallavedellä ja Haukivedellä mikromuovitutkimuksen näytteenottoon vuonna 2016. Tutkimuksessa selvitettiin mikromuovien määrää ja levinneisyyttä sekä kulkeutumisreittejä. Näissä järvissä mikromuovitilanne osoittautui varsin samankaltaiseksi kuin Itämeressä; mikromuoveja löytyi sekä jää-, vesi- että sedimenttinäytteistä. Suomessa juomaveden puhtautta seurataan kuitenkin tarkasti, joten mikromuovit eivät välttämättä aiheuta ongelmia vedenottamoille. Toisin on niissä maissa, joissa ympäristöterveyden valvonta on heikompaa.

Lue lisää