Tee veneen huoltotyöt oikein
Veneiden tarpeelliset huoltotyöt kuormittavat ympäristöä. Suuri osa veneilyn haitallisista ympäristövaikutuksista syntyy kunnostustöiden yhteydessä. Lue vinkkimme, kuinka huollat veneesi ympäristöä kuormittamatta.
Näin peset veneen pohjan ympäristöä kuormittamatta
Veneiden pohjapesu, maalaus ja muut korjaustyöt sekä telakointi ja talvisäilytys kuormittavat ympäristöä. Veneilykauden päättyessä vene nostetaan ylös ja veneen pohja pestään. Useimmiten vesiä ei johdeta erilliseen puhdistusjärjestelmään, vaan ne joko imeytyvät maaperään, menevät asfaltoidulta kentältä viemäriin sellaisinaan tai päätyvät vesistöön.
Veneiden pesuvedet sisältävät yleensä kuitenkin suuria määriä antifouling-maalien kemikaaleja, esimerkiksi kuparia ja sinkkiä. Turussa vuosina 2014–2015 tehdyn selvityksen mukaan pesuvesistä löytyi myös paljon tinayhdisteitä, tinaa sekä lyijyä, eli aineita joita maaleissa ei enää saa käyttää, mutta joita historiallisen taakan vuoksi edelleen löytyy veneiden pohjista. Tämän vuoksi veneiden pohjia pestessä tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten pohjien pesu suoritetaan ja miten vedet käsitellään.
Pese mieluummin käsin kuin painepesurilla
Veneen pohjan syyspesun moni on tottunut suorittamaan kemikaaleilla ja painepesurilla. Painepesuri kuitenkin irrottaa helposti pohjasta suuria määriä eliönestomaaleja ympäristöön, jotka ovat haitallisia maaperälle ja vesistöille. Lisäksi veneen maalipinta kärsii, jolloin kevään huoltotyöt lisääntyvät.
Suosittelemme käyttämään pesun yhteydessä pientä vesimäärää sekä harjaa ja raappaa. Niillä kohdistat pesun vain tarpeellisin kohtiin. Kostea harjausjäte on helppo pyyhkiä pois rätillä, joka vähentää huuhtelun yhteydessä myrkkyjen valumisen ympäristöön.
Työskentelyn ajaksi kannattaa maahan levittää pressu roiskeita keräämään. Mekaaninen puhdistus säästää myös veneilijää ja luontoa, kun myrkylliset puhdistuskemikaalit eivät pöllyä ilmassa. Mikäli kotisatamassasi on pesuvedet suodattava pohjapesupaikka, pese vene ehdottomasti siinä.
Siirry käyttämään myrkyttömiä menetelmiä veneen pohjan puhtaana pitoon
Mikäli et maalaa veneen pohjaa lainkaan, vaan käytät myrkyttömiä menetelmiä(avautuu uuteen ikkunaan), voit pestä veneen huoletta myös painepesurilla tai käydä veneen pohjan harjapesurissa. Pohdi, tarvitsetko pohjan pesuun lainkaan pesuainetta, vai riittäisikö pelkkä vesi ja harja.
Vaarallisia jätteitä syntyy huoltotöiden yhteydessä
Veneiden huollon yhteydessä syntyy runsaasti vaarallista jätettä, kuten käytettyjä akkuja, jäteöljyä, liuottimia, jäähdytysnesteitä ja maaleja. Myöskään öljyisiä pilssivesiä ei saa päästä vesistöihin, vaan ne kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen. Satamissa vaaralliset jätteet tulee kerätä ja säilyttää selkeästi erillään muista jätteistä. Lue lisää vaarallisista jätteistä täältä.(avautuu uuteen ikkunaan)