Siirry sisältöön

Puhdas pohja ilman maalia

Myrkkymaaleille on onneksi olemassa vaihtoehtoja, jotka säästävät luontoa eivätkä ole terveydelle haitallisia. Veneen pohja kannattaa pitää puhtaana kasvustosta esimerkiksi mekaanisten menetelmien avulla.

Moottoriveneiden pohjien puhtaanapidolle on tällä hetkellä olemassa enemmän vaihtoehtoja kuin purjeveneille. Purjeveneissä toimiviksi todettuja ratkaisuja ovat varrelliset harjat ja lastat, nosto ja painepesu, sekä perinteinen käsinpesu vedessä. Purjeveneiden kölien vuoksi pohjaa suojaavat ja harjaavat matot eivät toistaiseksi ole toimivia ratkaisuja. 

Markkinoilla on myös ultraäänilaitteita, joiden värähtely lupaa valmistajien mukaan estää kasvuston tarttumisen veneen runkoon. Käyttökokemuksia on saatu erityisesti ulkomailla. Valmistajia/maahantuojia ovat mm. SonicShield ja Sonihull(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Myrkyttömiä menetelmiä ovat muun muassa: 

 • varrellisten lastojen, raappojen tai pesurullan käyttö, esim. Scrubbis
 • pohjaa suojaavien ja pohjaa harjaavien mattojen käyttö, esim. Seaboost 
 • veneen nosto. Venettä voi säilyttää maalla trailerin päällä tai sitä varten erikseen suunnitellulla pienvenetelakalla silloin kun vene ei ole käytössä. Tutustu pienvenetelakkaan täällä.

PSS ry:n tarjoamat palvelut

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Rocco-palvelun käyttäjät saavat puhelimeensa tekstiviestillä tiedon merirokon toukan kiinnittymisajankohdasta. Merirokon toukat on helppo irrottaa veneen pohjasta juuri niiden kiinnittymisen jälkeen heinä-elokuun vaihteessa.

PSS ry:n Askeleet myrkyttömään veneilyyn -opas antaa konkreettisia työkaluja siihen, miten veneilijät, veneseurat, telakat ja kunnat voivat vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. Uutena näkökulmana oppaasta löytyy myös lakityökaluja veneseuroille antifouling-problematiikan kohtaamiseen.

Mikäli kuitenkin maalaat pohjan, huomioi nämä seikat

 • Antifounlingmaaleja ei tarvita järvialueilla ja Perämerellä
 • Kiinnitä huomiota maalin kuparipitoisuuteen maalia valitessasi
  • CHANGE-tutkimusprojektimme todisti, että Itämerellä käytetään erityisesti kuparipitoisuudeltaan liian voimakkaita myrkkymaaleja. Korkea kuparipitoisuus ei tarkoita tehokkaampaa maalia, ja Itämeren alueella jo 4-prosenttinen kuparipitoisuus takaa saman lopputuloksen kuin markkinoiden myrkyllisin maali.
 • Vaihda pohjamaalin väriä, niin huomaat paikkausmaalaustarpeen
 • Pelkkä vesilinjan maalaus voi joillain alueilla riittää
 • Lue käyttöohjeet huolella ja suojaudu asianmukaisesti
 • Maalin pitää antaa kuivua ohjeiden mukaan

Oletko pohjapesupalvelun tarjoaja?

Haluatko palvelusi mainittavan PSS ry:n nettisivuilla mekaanisten pohjanpuhdistusmenetelmien listassa? Täytä Lyyti-lomake täällä.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Aiotko ryhtyä pohjapesupalvelun tarjoajaksi?

Olemme olleet mukana kokoamassa suunnitelmaa, jolla pyritään löytämään yksinkertainen ja hankintahinnaltaan kohtuullinen veneen pohjan puhdistusratkaisu. Ratkaisu sopii sovellettavaksi erilaisiin kohteisiin. Tutustu veneiden pesupaikan ja jätevesien käsittelyn yleissuunnitelmaan tästä linkistä.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Ota yhteyttä

Otamme mielellämme vastaan uusia ideoita ja hyväksi havaittuja ratkaisuja korvaamaan myrkkymaalien käyttöä. Jos sinulla on kokemuksia yllä mainituista menetelmistä, haluaisimme kuulla niistä.

Voit lähettää sähköpostia osoitteeseen info@pssry.fi.