Siirry sisältöön

Eetu Koskinen

Saaristomeren huoltoalusta M/S Roopea kipparoi tänä kesänä turkulainen Eetu Koskinen. Miehellä on kokemusta merenkulusta maailman merillä jo runsaasti. Nythän kiinnostaa, annetaan hänen itse kertoa!

Eetu viihtyy merellä myös vapaa-ajallaan.


– Olen koulutukseltani merikapteeni. Työskentelin aiemmin National Geographicin Expedition-laivalla erilaisissa kansipäällystön tehtävissä. Toiminta-alueemme oli koko Tyynenmeren alue Pääsiäissaarilta Singaporeen. Expedition-risteilyaluksen toiminta-ajatus oli viedä matkustajat paikkoihin, joihin muut eivät mene. Laivalla oli kaikkiaan noin 65 miehistön jäsentä, ja matkustajia mahtui mukaan noin sata. Matkustajat olivat enimmäkseen amerikkalaisia. Papua-Uusi-Guineassa on saari nimeltä Mbuke. Olen hyvin todennäköisesti toinen niistä kahdesta ulkomaalaisesta, joka on käynyt saarella viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Lapsuudenhaave toteutui

– Olen nähnyt paljon saaria ja saaristoja ja tullut siihen tulokseen, että tämä meidän oma saaristomme on kaikkein kaunein. Saan myös olla viikonloput vapaalla, kuten useimmat muutkin ihmiset. Merimiehelle se ei ole lainkaan itsestään selvää. On ollut kyllä vähän lapsuudenhaave päästä Roopen ruoriin, kun olen tiennyt Roopen olemassaolosta koko ikäni, Eetu pohtii kiinnostustaan siirtyä maailman meriltä kotivesille.

– Maisemat tietenkin, ja merkityksellisyyden tunne, Eetu vastaa empimättä kysymykseen, mikä on parasta Roopella työskentelyssä.

– Roope tekee niin paljon enemmän kuin kerää roskia ja pumppaa septejä. Se on saariston instituutio ja elämänlanka. Kun Roope ajaa laituriin, ja rannalla sitä seuraa pieni lapsi, niin hänelle meidän saapumisemme on iso spektaakkeli. Sen tunteen tuominen lapselle on omalla tavallaan ihanaa ja hämmästyttävää.

– Ajan mielelläni varsinkin aamuisin, se on mukava alku uudelle päivälle. Nosturihommista tykkään jotenkin erityisesti. Meillä päivän työt jakaantuvat luontaisesti Ronin kanssa. Minun vastuullani on kaikki mitä alukseen ja meidän tekemiseemme liittyy.

M/S Roopen miehistö: vasemmalla kansihenkilö Roni Suoniemi ja oikealla aluksen päällikkö Eetu Koskinen.

Mitä meri sinulle merkitsee?

– Meri on rajaton, absoluuttinen vapauden symboli.

Vastuullista toimintaa sekä töissä että vapaa-ajalla

– Haluan minimoida oman negatiivisen ympäristövaikutukseni. Pyrin pitkäkestoisiin ratkaisuihin. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi, että hankin hyvin tehtyjä ja kestäviä vaatteita, joita tarvittaessa korjaan ja käytän loppuun, Eetu luettelee oman elämänsä vastuullisia valintoja.

Merelle pitää päästä myös vapaa-ajalla

– Aikaa riittää myös harrastuksille, eikä ehkä ole yllätys, että nekin ovat merellisiä. Harrastan purjehdusta monissa muodoissa, kunnostan ja huollan venettä. Purjehdin myös kilpaa.

Eetua kiinnostaa myös oman merenkulkuun liittyvän osaamisen kehittäminen. Alkamassa ovat kaksivuotiset opinnot Novian Aboa Maressa syksyllä. Opintojen aiheena on autonomisen merenkulun tutkimus- ja koulutusopinnot. Autonominen merenkulku tarkoittaa merenkulkua, joka ei vaadi aktiivista miehistön paikalla oloa ja toimintaa.

Terveiset vesilläliikkujille?

– Kaikille saaristossa mökkeileville ja veneileville: ennen kuin tuot tuotteen saaristoon, mieti miten nopeasti se lakkaa olemasta se tuote, ja se muuttuu jätteeksi. Elinkaariajattelu! Esimerkiksi miten pitkään puhallettava flamingo on kiva vesilelu, ja koska se muuttuu vain jätteeksi.