Siirry sisältöön

Roska-Roope varustetaan sinilevän keräämiseen

Origin by Ocean ja Pidä Saaristo Siistinä ry keräävät ensi kesänä Itämerestä sinilevää, jota keräämällä saadaan vähennettyä ympäristöhaittoja, puhdistettua rannat sekä poistettua liikaravinteita Itämerestä – ja samalla luotua hyödyllisiä biokemikaaleja.

Sinileväkukintoja Itämerellä. Kuva: Stefan Sjöholm

Rehevöitymisen vuoksi merten leväkasvustot lisääntyvät ja monimuotoisuus köyhtyy. Origin by Ocean on suomalainen startup, joka kehittää haitallisista levistä erilaisia biokemian tuotteita. Tavoitteena on paitsi korvata kemianteollisuuden raakaöljypohjaisia ainesosia kestävästi tuotetuilla leväpohjaisilla ainesosilla, myös puhdistaa meriä haitallisista levistä ja ravinteista.

– Pystymme hyödyntämään prosessissamme raaka-aineena kaikkia maailman ruskoleviä, kuten viljeltyä rakkolevää ja sargassolevää. Pääasiallisesti keskitymme haitallisiin vieraslajeihin, kertoo ympäristöinsinööri Stefan Sjöholm Origin by Oceanista.

Tulevana kesänä yhdistämme osaamisemme Origin by Ocean kanssa ja pilotoimme Turun saaristossa sinilevän keräystä.

– Testaamme uutta sinilevänkeruumenetelmää, johon aurinkoenergialla kulkeva Roska-Roope on loistava väline. Haluamme olla mukana kehittämässä haitallisen sinilevän keräämistä alusta alkaen, jotta voimme tehdä sitä jatkossakin mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Tämä on meille tärkeä ensimmäinen askel kohti suuremman skaalan tuotantoa ja toivomme tästä keruusta laajempaa bisnestä eri toimijoille, jolloin me voimme ostaa heiltä kerätyn sinilevän, Sjöholm jatkaa.

Pintaroskien keräämiseen suunniteltuun Roska-Roopeen on tehty pieniä muutostöitä, joiden avulla sinilevää saadaan kerättyä sekä veden pinnalta että hieman pintaa syvemmältä.

– Testaamme paranneltua Roska-Roopea todennäköisesti jo toukokuussa vesillä, jotta olemme valmiina ennen sinileväkukintojen alkua. Varsinainen levän keruuaika on loppukesästä, jolloin Roska-Roopemme näkee lähes päivittäin Turunmaan saaristossa, kertoo varainhankintapäällikkö Anne Ala-Pöllänen Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Lue lisää