Siirry sisältöön

”Silloin, kun talkoilla rakennettiin…”

AIKU Aineeton kulttuuriperintö -teemahankkeessa digitoitiin valokuvia ja lehtileikkeitä 1980–2000-luvuilta. Valokuvat kertovat Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) Järvi-Suomen toiminta-alueen alkutaipaleesta ja erityisesti ainutlaatuisen retkisatamaverkoston rakennustalkoista Päijänteellä ja Saimaalla.

Retkisataman rakentaminen Päijänteellä

Retkisatamaverkostojen luomisessa ja sen rakentamisessa on ollut mukana lukuisia yhteistyötahoja. Retkisatamien sijainti ja olemassaolo on turvattu maakunta- ja kuntakaavoissa. Retkisatamat ovat paikallisten asukkaiden sekä matkailevien vesilläliikkujien virkistyskäytössä.

PSS ry:llä pitkään varastossa säilytetty historiallinen ja mielenkiintoinen arkisto oli vaarassa haurastua sekä haalistua. Hankkeella taltioitiin arvokas kuva- ja leikemateriaali, koska tietoa ei ole välttämättä muualla.

Ainutlaatuinen vesiretkeilykulttuuri ja talkootyö

Vesiretkeilykulttuurin tallentaminen on paikallisesti merkittävää. Vesireitit ovat aina olleet tärkeitä teitä kuljetuksen, ravinnon ja virkistyksen takia. Samalla tulee taltioiduksi tärkeää osaa suomalaista kansanperinnettä eli talkootyötä retkisatamaverkoston rakentamisessa.

– Retkisatamaverkosto Saimaalla ja Päijänteellä sai alkunsa ja rakennettiin PSS ry:n Järvi-Suomen toiminta-alueen päällikön Jori Hokkasen aikana. Tänä aikana luotiin uutta ja talkootyö oli voimissaan. Tätä arvokasta työtä halutaan tuoda näillä valokuvilla esille. Olemassa olevien retkisatamien säilyttäminen on tärkeää luontomatkailun ja lähivirkistyskäytön kannalta, luonnehtii PSS ry:n Järvi-Suomen toiminta-alueen aluekoordinaattori Veli-Matti Hartikainen.

Valokuvista on nähtävissä retkisatamaverkoston kehittyminen nykypäivän vesistöretkeilykohteiksi. Mukana on mielenkiintoisia kuvia eri rakenteista, kuten kuivakäymälöistä, jätepisteistä, laitureista ja erilaisista työtavoista. Valokuvissa nähdään myös useita eri kokoisia huoltoveneitä ja –aluksia.

– Talkoot ovat olleet pitkiä, olen kuullut jopa kahden viikon mittaisista talkoista. Kuvissa näkyy muun muassa talkoolaisten majoitukseen käytettyjä aluksia – voin vain kuvitella, miten haastavaa on ollut järjestää tarvikkeiden kuljetus, talkoolaisten muonitus ja majoitus kaikissa olosuhteissa, kertoo PSS ry:n Järvi-Suomen toiminta-alueen aluepäällikkö Eeva Taimisto.

AIKU-hanke

AIKU-hankkeen avulla muunnettiin PSS ry:n Järvi-Suomen alkuaikojen toiminnan valokuvat ja lehtileikkeet sähköiseen muotoon. Arkiston tallennuksen jälkeen kuvat ovat esillä digitaalisessa kuvagalleriassa hankkeen päättymisen jälkeenkin. AIKU-hanke päättyy 31.12.2023 ja se on Savon Luotsi Leaderin rahoittama.

Kuvagalleriaan toivotaan muistoja ja tarinoita kuvien takaa

Digitoidut kuvat ovat nähtävissä Kuvat.fi -kuvapalvelussa 1.12. alkaen sivun pidasaaristosiistina.fi/aikuhanke kautta. Kuvagalleriassa voi katsoa kuvia ja muistella talkoita aina elokuun 2024 loppuun saakka. Toivomme kuviin kommentteja mukavista muistoista tai tunnistetuista paikoista ja henkilöistä.

Lisätietoa:

Veli-Matti Hartikainen
aluekoordinaattori
Järvi-Suomen toiminta-alue
045 7734 7989
veli-matti.hartikainen@pssry.fi
Pidä Saaristo Siistinä ry