Siirry sisältöön

Suuntana myrkytön eliönesto

Kirjoittaja

Kirjoittaja Oskari Hanninen toimii ylitarkastajana Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesissa.

Tähän päivään asti veneen pohjien eliönesto on perustunut lähes pelkästään biosidisiin antifouling-valmisteisiin eli tutummin myrkkymaaleihin. Tällä on kuitenkin ollut hintansa, sillä maalien haitalliset aineet ovat kertyneet maaperään ja sedimenttiin.

Eliöiden kasvu veneen pohjaan voidaan estää myös ilman myrkkymaaleja. Vaihtoehtoisia menetelmiä on ollut tarjolla jo pitkään, ja biosidittomat eliönestovalmisteet ovat kehittyneet hurjasti. Siitä huolimatta vaihtoehtoisten menetelmien käyttö on jäänyt vähäiseksi, ja perinteinen myrkkymaalaus on pitänyt pintansa haitallisuudestaan huolimatta. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä tiukentunut lainsäädäntö tulee rajoittamaan myrkkymaalien käyttöä huviveneissä.

Oskari Hanninen, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

”On hyvä muistaa, että valmisteiden käyttöä koskevat rajoitukset löytyvät aina valmisteiden pakkauksista.”

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) hyväksyy markkinoille tulevat biosidiset antifouling-valmisteet. Uusien rajoitusten myötä myrkkymaalien käyttö kielletään seitsemänmetrisissä ja sitä lyhyemmissä veneissä. Tämä koskee suurinta osaa huvivenekannastamme. Jos omistat tämän kokoluokan veneen, on myrkkymaalien sijaan käytettävää muita eliöntorjuntakeinoja.

Yli seitsemänmetrisissä veneissä myrkkymaalien käyttö on jatkossakin mahdollista, mutta käyttöön on tulossa rajoituksia. Monella on omakohtaista kokemusta siitä, kuinka veneen pohjan pesuvedet valuvat sellaisenaan maaperään tai mereen. Jatkossa puhdistamattomia pesuvesiä ei saa päästää ympäristöön. Tämä voi olla vaikea paikka monille veneilijöille, sillä sopivia pesupaikkoja ei ihan joka satamasta löydy. Suosittelen siis myös isompien veneiden omistajia tutustumaan vaihtoehtoisiin menetelmiin.

Uudet rajoitukset tulevat voimaan valmisteiden uusien lupapäätösten myötä, eivätkä ne vaikuta vielä veneilijöihin. Tukes tiedottaa rajoituksista tarkemmin, kun ne ovat ajankohtaisempia. On hyvä muistaa, että valmisteiden käyttöä koskevat rajoitukset löytyvät aina valmisteiden pakkauksista.

Lue lisää