Siirry sisältöön

Yhteistyöllä rantojen roskaisuutta vastaan

PSS ry:n Päijänteen retkisatamien huoltotyö on jälleen päättynyt tältä kaudelta. Päijänteellä seurattiin kauden aikana myös rantojen roskaisuutta ja järjestettiin rantojen siivoustapahtumia.

Roopetar asentaa poijua Vesijärvellä
M/S Roopetar poijun asennuksessa Vesijärvellä

PSS ry:n Päijänteen huoltoalus M/S Roopetar aloitti liikennöinnin toukokuussa ja päätti sen lokakuun alussa. Alus talvehtii maissa Säynätsataman telakka-alueella. M/S Roopetar operoi kesän aikana Säynätsalon kotisatamasta käsin koko Päijänteen mitalta Kalkkisten suuntaan ja aina Vesijärvelle saakka huoltaen noin 20 retkisatamaa. Kattava retkisatamien huoltoverkosto mahdollistaa ja luo hyvät edellytykset retkeilylle kauniin vesistömme äärellä. Päijänteen retkisatamat omistaa Päijänteen virkistysalueyhdistys ry.(siirryt toiseen palveluun)

Siisti Biitsiä, kummikoulutoimintaa ja rantaroskaseurantaa

PSS ry on seurannut rantaroskan määrää ja laatua Säynätsalossa nyt kaksi vuotta. Tänä vuonna myös Vääksyssä aloitettiin rantaroskaseuranta Asikkalan kunnan(siirryt toiseen palveluun) Omaehtoisen ympäristöavustuksen turvin. PSS ry on solminut yhteistyön Asikkalan Luonnonystävät ry:n(siirryt toiseen palveluun) kanssa, joka toteuttaa Vääksyn rantaroskaseurannan ainakin ensi vuonna. Seuranta sekä Säynätsalossa että Vääksyssä toteutetaan kolme kertaa vuodessa, valitulla sadan metrin mittaisella ranta-alueella. Alueelta löydetyt roskat kirjataan raporttiin.

Järvi-Suomen toiminta-alue sai syksyllä 2023 oman Siisti Biitsi -kummikoulukoordinaattorin. Koordinaattorin tehtävänä on saada Järvi-Suomesta koululuokkia, harrasteryhmiä ja muita kiinnostuneita lapsi- ja nuorisoryhmiä mukaan PSS ry:n Siisti Biitsi -kummikouluohjelmaan. Lue lisää Siisti Biitsi -kummikouluohjelmasta sivuilta siistibiitsi.fi/kummikoulut(siirryt toiseen palveluun) ja ilmoita ryhmäsi mukaan!

Heinäkuussa Säynätsalossa PSS ry osallistui myyntikojullaan Päijännepurjehduksen aloitusmarkkinoille. Elokuussa järjestettävillä Säynätsalopäivillä yleisö pääsi tutustumaan huoltoalus M/S Roopettareen ja kuulemaan kesäkaudella tehtävästä retkisatamien huoltotyöstä. Samalla halukkaat saivat osallistua Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoisiin Säynätsalon satamassa. Säynätsalopäivillä järjestettiin myös ensimmäistä kertaa Peräkonttikirppis yhteistyössä Jyväskylän veneseuran kanssa. Kirppikselle kutsuttiin Pohjois-Päijänteen pursiseuroja, partiolaisia ja muita tahoja myymään veneily- ja retkeilytarvikkeita. Myyjiä oli niukasti, mutta kiinnostuneita kävijöitä oli satoja.

Uusia Roope-satamia Päijänteen rannoilla

Venesataman salossa liehuva Roope-lippu kertoo vesiretkeilijälle, että sataman ympäristö- ja turvallisuusasiat ovat kunnossa ja että niitä kehitetään aktiivisesti. Roope-satamaohjelma on PSS ry:n oma ympäristöohjelma kaikenkokoisille satamille. Viime vuonna Roope-satamaohjelmaan liittyi Vääksyn Majakkapaviljonki(siirryt toiseen palveluun) ja tänä vuonna Säynätsalon Juurikkasaari(siirryt toiseen palveluun). PSS ry:n Roope-maskotti osallistui helatorstaina Juurikkasaaren kesäkauden avajaisiin ja oli mukana nostamassa Roope-lippua salkoon uuden satamastatuksen kunniaksi. Roope-satamia on Päijänteen rannoilla nyt yhteensä kuusi. Löydät Roope-satamat, kuten muutkin Roope-palvelupisteet Roope-kartalta osoitteesta roopekartta.fi(siirryt toiseen palveluun).