Siirry sisältöön

Meriroskan kimpussa länsirannikolla yhteistyössä Syken kanssa

Pidä Saaristo Siistinä ry ja Suomen ympäristökeskus (Syke) keräävät paraikaa mikroroskanäytteitä Suomen länsirannikolta. Syke on kerännyt näytteitä jo aiemmin avomereltä, ja nyt toteutamme näytekeräyksen myös rannikkoalueilla ensimmäistä kertaa PSS ry:n roskienkeruualus Roska-Roopella.

Roska-Roopella näytteitä ottamassa Syken Anni Jylhä-Vuorio ja Anna Kangas. Kuva: Jussi Mulo

Aurinkosähköllä kulkeva katamaraanirunkoinen aluksemme soveltuu liikkumaan matalissa vesissä, ja lisäksi se kulkee sopivan hiljaisella vauhdilla näytteiden ottoa varten. Roska-Roopen miehistö yhdessä Syken tutkijoiden kanssa ottaa juhannusviikolla näytteitä muun muassa Turun, Rauman, Vaasan, Kokkolan ja Oulun edustalla.

– Projekti on osa Suomen meriroskan velvoiteseurantaa. Aikaisemmin mikroroskanäytteitä on kerätty vain avomeriasemilta tutkimusalus Arandan seurantamatkojen yhteydessä. Nyt käynnissä olevan, ympäristöministeriön rahoittaman SUMMERI3-hankkeen aikana tarkoitus on kehittää seurantaa myös rannikkovesiin, jotka vastaanottavat suurimman osan mikromuovikuormituksesta, kertoo pilotin projektipäällikkö, johtava tutkija Outi Setälä Sykestä.

Syke ja PSS ry keräävät yhteistyössä näytteitä haavilla pintavedestä ja kouranoutimella pohjasedimentistä. Syken merilaboratorio käsittelee ja analysoi näytteet syksyn aikana, ja saatujen tulosten perusteella suunnitellaan pysyvää seurantaverkostoa.