Siirry sisältöön

Huh, helpottaa!

Kun veneen septisäiliö täyttyy, kannattaa avata Roope-palvelukartta ja ottaa kurssi kohti lähintä imutyhjennysasemaa. Veneilijän yksi tärkeimmistä toimista ravinnepäästöjen hillitsemiseksi on huolehtia käymäläjätteet niille kuuluvaan paikkaan. Mutta miten saavuttaa onnistunut septin tyhjennys?

Veneen septitankin tyhjennys käynnissä.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäsenille on käytössä yhteensä noin 30 kelluvaa imutyhjennyslaitetta merellä ja sisävesillä. Ne löytyvät yhdistyksen mobiiliystävälliseltä Roope-kartalta: roopekartta.fi(siirryt toiseen palveluun). Kartta kertoo, onko asema käytössä vai huollossa. Karttaan on lisätty myös havainnollistava kuva asemasta. Kartan avulla voi suodattaa ja etsiä muitakin Roope-palvelupisteitä, kuten satamaa, jossa on biojätteen keräys tai vaikkapa astianpesupaikka.  

Imutyhjennyslaitteita on monenlaisia, ja niiden varusteluissa on eroja. Siksi on tärkeää lukea kunkin laitteen ohjeet aina ennen käyttämistä.  

Tässä yleisimpien laitteiden käyttöperiaate: 

  1. Avaa veneen imutyhjennysaukon korkki. 
  2. Ota letkukela kokonaan pidikkeestä pois. 
  3. Paina letkun päässä oleva pistooli tiiviisti tyhjennysaukkoon, ja pidä se siinä koko tyhjennyksen ajan.  
  4. Avaa kahvassa oleva vipu kääntämällä sitä letkun suuntaiseksi.  
  5. Käynnistä pumppu. Mikäli laite ei ole sähkökäyttöinen, tyhjennä septisäiliö käsin pumpaten. 
  6. Imaise letkuun lopuksi hieman puhdasta meri- tai järvivettä, jotta se on puhdas seuraavaa käyttäjää varten. Letkuun on hyvä jättää siemenvesi, jotta sinne ei pääse ilmaa.  
  7. Sulje suutin kääntämällä vipu jälleen poikittaiseen asentoon ja aseta letku takaisin pidikkeeseen. 
  8. Sammuta laite. Jotkut laitteet on varustettu aikakytkimellä, ja ne sammuvat automaattisesti. 

PSS ry:n imutyhjennyslaitteisiin saa tyhjentää vain septivedet. Keräysjärjestelmä ei kestä esimerkiksi pilssivesien tai kemiallisten käymälöiden jätteitä. 

Jos tyhjennys ei suju, kannattaa varmistaa seuraavat asiat: 

  1. Onko veneen tankin huohotinputki varmasti auki? 
  2. Onko veneen imuaukon ja pumpun suulakkeen liitos tiivis, ja eihän väliin ole jäänyt mitään?  
  3. Ovatko säiliön muut liitokset kunnossa? 
  4. Onnistuuko veden imeminen merestä tai järvestä? Jos laite imee hyvin meri- tai järvivettä, vika on todennäköisesti veneen järjestelmässä.  

Jos laite ei toimi vianetsintäohjelistan tarkistuksista huolimatta, ilmoita asiasta laitteen toiminnasta vastaavalle taholle. Huomioithan, että taho voi olla esimerkiksi kunta, satamanpitäjä tai Pidä Saaristo Siistinä ry.  

PSS ry:n kotisivuilta löydät lisää tietoa vesistöjen rehevöitymisestä ja imutyhjennysasemista sekä vastauksia muihin kesän aikana usein esitettyihin kysymyksiin.

Kaikki Suomen imutyhjennysasemat vihdoin samassa kartassa 

Nyt tarjolla on myös veneilijöiden pitkään toivoma palvelu, joka kerää kaikki Suomen imutyhjennysasemat samalle kartalle. Kartta löytyy osoitteesta septit.net, ja sen on koonnut vapaaehtoistyönä Matti Lattu hyödyntäen muun muassa PSS ry:n keräämää listaa yhdistyksen omista sekä kuntien ja satamien omistamista asemista. Palveluun voi ilmoittaa uusia ja poistuneita asemia ja raportoida onko asema toiminnassa vai ei.  

Sinua tarvitaan – liity Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäseneksi! 

Ilman jäseniä ei olisi Roope-palveluita, sillä palveluita rahoitetaan PSS ry:n jäsenmaksuilla. Niinpä toivommekin, että kaikki Roope-palveluita käyttävät vesilläliikkujat olisivat jäseniämme. Jos et vielä ole jäsen, voit liittyä täällä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Tervetuloa jäseneksi!