Siirry sisältöön

Veneilijän lajitteluopas

Vähennä jätettä vesillä ja lajittele! Veneillessä on tärkeää pyrkiä ehkäisemään turhan jätteen syntyä. Aloita jätteen vähentäminen jo kaupassa valitsemalla mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Kun jätettä syntyy, lajittele se asianmukaisesti – onhan kierrättämättä jäänyt jäte myös hukkaan heitetty resurssi. PSS ry:n Roope-jätepisteissä lajitellaan yleensä sekajätteen lisäksi lasi-, metalli- ja paperijäte.

Vinkkejä jätteen vähentämiseen veneillessä

  • Pakkaa elintarvikkeet kotona kestäviin ja pestäviin rasioihin, niin vältät jätteen turhan kuljettamisen.
  • Käytä myös veneillessäsi omaa ostoskassia kaupassa käydessäsi. Suosi lähiruokaa ja kauden satoa.
  • Hanki veneeseen pestävä astiasto. Vältä kertakäyttöastioita ja -rasioita.
  • Jos satamassa on komposti, vie ruoantähteet sinne. Vältä ruokahävikkiä.
  • Vältä mikromuoveja sisältäviä kosmetiikka- ja hygieniatuotteita.
  • Tuo roskat mahdollisuuksien mukaan maihin.
  • Hanki kestäviä ja korjattavia veneilytarvikkeita.

Lajittelu veneessä

Jätteiden lajittelu onnistuu yllättävän vaivattomasti myös veneessä. Sekajäteastian lisäksi esimerkiksi istuinkaukalon penkin alle tai ankkurilaatikkoon on helppo laittaa keräysastiat tai -pussit ainakin kierrätettäville lasi- ja metallijätteille.

Veneessä käytännöllinen keräysastia voi olla vaikkapa kannellinen ämpäri. Maalaisjärkeä ja mielikuvitusta käyttämällä jätteiden lajittelu vesillä käy yhtä helposti kuin maissakin, ilman suuritöisiä ja hankalia erikoisasennuksia.

Monessa satamassa on jätteiden lajittelumahdollisuus, joten kierrätettävät jätteet voi satamassa tyhjentää niille tarkoitettuihin jäteastioihin. PSS ry:n Roope-jätepisteissä lajitellaan yleensä sekajätteen lisäksi lasi-, metalli- ja paperijäte.

Vaaralliset jätteet

Veneillessä vaarallisia jätteitä syntyy erityisesti kevät- ja syyskunnostusten yhteydessä, mutta myös veneretkien aikana. Vaarallisiksi jätteiksi katsotaan kaikki jäte, joka sisältää sellaisia haitallisia aineita, jotka jo pieninä määrinä voivat aiheuttaa haittaa tai vaaraa luonnolle tai ihmisille.

Vaarallisia jätteitä ovat mm. käytetyt veneakut, ladattavat akut ja paristot, öljyiset jätteet, pilssivedet, maali-, lakka- ja liuotinjäte, hätäraketit ja käsisoihdut sekä vanhentuneet lääkkeet. Myös myrkkymaalien hiontajäte luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Kerääthän sen huolellisesti talteen imurin tai pressun avulla ja toimita asianmukaiseen keräykseen.

Muista pitää vaaralliset jätteet erillään muusta jätteestä, säilyttää ne alkuperäisissä pakkauksissaan sekoittamatta niitä keskenään ja viedä ne vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen, jäteasemalle tai kiertävään keräykseen.

Vaarallisten jätteiden omatoiminen käsittely laimentamalla, haihduttamalla tai polttamalla tai niiden kaataminen viemäriin on ehdottomasti kielletty.

Monessa koti- ja vierassatamassa on järjestetty vaarallisten jätteiden vastaanotto. Vaadi sinäkin kotisatamaltasi asianmukaista jätehuoltoa.

Lue lisää vaarallisten jätteiden lajittelusta täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)