Siirry sisältöön

Jätehuolto satamassa

Hyvin järjestetty jätehuolto venesatamassa on tärkeää sekä sataman pitäjän että veneilijän kannalta. Siisti satama on viihtyisä ja turvallinen. Jätehuollon avulla minimoidaan myös mahdolliset negatiiviset ympäristövaikutukset ja riskit. Lisäksi toimiva jätehuolto vähentää henkilökunnan työtä.

Sataman jätteiden käsittelyssä on noudatettava seuraavia periaatteita:

Jätteiden lajittelu

Jätehuollon jatkokäsittely vaihtelee hieman kunnittain, mutta yleisimpiä kierrätettäviä jakeita satamissa ovat lasi, metalli, paperi ja pahvi.

Lasi

Kierrätykseen tarkoitetun lasijätteeseen kuuluu vain pakkauslasi, esimerkiksi pantittomat pullot ja lasipurkit. Poista korkit ja kannet. Lasinkeräykseen eivät kuulu esim. lasiset astia, ikkunalasi, peilit, energiansäästölamput tai loisteputket eikä keramiikka tai posliini. Lasilaadut sulavat eri lämpötiloissa eivätkä sovi samaan käsittelyyn.

Metalli

Kaikki talouksien pienmetallijäte soveltuu uusiokäyttöön (juoma- ja säilyketölkit, tölkkien kannet, einesvuoat, tyhjät paineettomat aerosolipullot ja maalipurkit sekä pienikokoiset metalliesineet). Tilan säästämiseksi esim. olut- ja säilykepurkit olisi hyvä puristaa kokoon. Suuret metalliesineet on toimitettava jäteasemalle.

Paperi ja pahvi

Paperikeräykseen kelpaa kaikki puhdas keräyspaperi, toisin sanoen lähes kaikki postiluukusta tullut paperi sekä valkoinen toimistopaperi. Muovitettu, likainen tai märkä paperi ei kuuluu keräyspaperin sekaan. Pahvin ja kartongin voi viedä niille erityisesti tarkoitettuun keräyspisteeseen.

Vaaralliset jätteet

Vaaralliseksi jätteeksi katsotaan sellainen jäte, joka kemiallisen tai jonkin muun ominaisuutensa vuoksi voi aiheuttaa erityistä haittaa tai vaaraa terveydelle tai ympäristölle.

Miten vaaralliset jätteet varastoidaan ja hävitetään?

  • Vaarallisia jätteitä ei missään nimessä saa sekoittaa muun jätteen joukkoon, kaataa viemäriin tai polttaa. Vaaralliset jätteet tulee kerätä ja säilyttää omina, selvästi merkittyinä jakeinaan, jotka ovat selkeästi erillään muista jätteistä.
  • Varastoi vaaralliset jätteet alkuperäispakkauksissaan tai merkitse sisältö selkeästi. Säilytystilan tulee olla lukittava ja sadevedeltä suojattu.
  • Nestemäisten vaarallisten aineiden alla on oltava suoja-allas, jottei vaarallisia aineita pääse valumaan maaperään tai vesistöön.
  • Vaarallisten jätteiden keräyspisteessä tulee olla selkeät ohjeet tilan käytöstä, siten että ne ovat jokaisen käyttäjän nähtävillä.
  • Vaarallisia jätteitä saa varastoida korkeintaan 12 kuukautta. Vaarallisista jätteistä on pidettävää kirjaa, jossa ilmenee käsiteltyjen ja varastoitujen vaarallisten jätteiden määrät, sijoitus- ja toimituspaikat sekä käytetyt jätteenkuljettajat ja päivämäärät.
  • Vaaralliset jätteet luovutetaan kuljetettavaksi ja edelleen toimitettavaksi vaarallisten jätteiden käsittelyluvan saaneeseen laitokseen tai vastaanottoluvan saaneelle yrittäjälle.
  • Vaarallisten jätteiden lähettäjä on vastuussa jätteiden pakkausten ja niiden merkintöjen määräysten mukaisuudesta.

Erilaisia satamille sopivia vaarallisen jätteen keräysjärjestelmiä voit tiedustella jätehuoltoyrityksiltä.

Yleisimmät venesatamissa syntyvät vaaralliset jätteet ja niiden jatkokäsittelytoimenpiteet