SEATELL-datainstallaatio on tulkki Itämeren ja ihmisen välillä
Mitä tapahtuisi, jos ihminen ja luonto puhuisivat yhteistä kieltä? Ruisrockin yleisö pääsee tänä kesänä kuuntelemaan toisenlaista artistia – Itämerta itseään. Tapahtumaan luotu SEATELL-teos kertoo Itämeren tilasta datan, teknologian ja taiteen keinoin festivaalin ajan 4.–6.7. Teos on avoinna yleisölle klo 13–20 Ruisrockin Taidekujalla, joka sijaitsee pääportin ja Telttalavan välillä.

– Olemme halunneet luoda tilan, jossa Itämeren viestiä pysähtyy oikeasti kuuntelemaan. Lapsuudesta tuttu hetki ja rituaali, simpukan kuuntelu, muuttuu teknologian avulla yllättäväksi ja henkilökohtaiseksi hetkeksi pohtia omaa luontosuhdettaan ja Itämeren tilaa. Teknologian avulla pystymme tekemään abstrakteista ideoista, kuten luonnon kanssa jaetusta kielestä, konkreettista ja koettavaa, kertoo Akseli Kouvo, yksi teoksen suunnittelijoista.
Kun festarikävijä painaa simpukan korvaansa vasten, hän kuulee paikalliseen ja reaaliaikaiseen ympäristödataan pohjautuvan, tekoälyllä luodun lyhyen viestin. Teoksen käyttöliittymä on lapsuuden kesistä tuttu, ja viesti ajankohtaisempi kuin koskaan.
– Nykyään luonnon tilasta on tarjolla valtavan paljon tietoa ja dataa. SEATELL kannustaa miettimään, miten teknologiset ratkaisut voisivat tuoda tämän tiedon lähemmäksi ihmistä ja lisätä ympäristötietoisuutta. Se haastaa festarikävijöitä pohtimaan luontosuhdettaan, Kouvo kuvailee ja jatkaa: – Samalla se haastaa tutkimaan uusia tapoja, joilla ympäristöstä voi viestiä.
Tekoäly ei ole teknologiana ongelmaton. Esimerkiksi kielimallien kouluttaminen vaatii suuren määrän energiaa. Teoksen ympäristövaikutukset on pyritty minimoimaan, ja teknologiaa on käytetty harkitusti.
– Teos ei ole jatkuvasti verkossa. Se generoi viestejä sykleittäin suoran striimauksen sijaan.
Luonto on pyytänyt apua jo pitkään – nyt on aika vastata ja auttaa
SEATELL-teos on osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n ympäristökasvatuksellista työtä, joilla halutaan tavoittaa erityisesti nuoria ja nuoria aikuisia. Konkreettisen ympäristöhuoltotyön lisäksi ympäristöjärjestö on tunnettu positiiviseen vaikuttamiseen nojaavista viestintäkampanjoistaan, joiden sarjaa SEATELL-teos jatkaa. Samalla teos muistuttaa, että Itämeren hyvinvointi ei ole itsestäänselvyys, vaan se vaatii jatkuvaa konkreettista työtä ja sen rahoittamista.
– Olemme työskennelleet näiden aiheiden parissa jo yli 55 vuotta, joten meille on tärkeää löytää uusia tapoja kertoa vesistöluonnon tilasta ja tavoittaa uusia kohderyhmiä. Työryhmä SEATELL-teoksen takana on onnistunut tuomaan Itämeren äänen kuuluviin konkreettisesti ja vaikuttavasti, iloitsee Pidä Saaristo Siistinä ry:n viestintäpäällikkö Veera Säilä.
– Teos tarjoaa festarikävijälle ainutlaatuisen mahdollisuuden pohtia omaa suhdettaan mereen ja luontoon. Samalla se antaa ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa lähiluontonsa tilaan esimerkiksi lahjoittamalla ja valitsemalla kestävämpiä toimintatapoja vesillä ja rannoilla virkistäytyessään, Säilä jatkaa.
SEATELL-teos on toteutettu yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n, Turun AMK:n Valmistustekniikan tutkimusryhmän ja Vesien- ja ympäristönsuojelun tutkimusryhmän sekä Forum Marinumin Meidän meremme -hankkeen kanssa. Simpukka tulee muuttamaan talveksi Forum Marinumin tiloihin, jossa meren ajankohtaisia viestejä voi käydä kuuntelemassa ympäri vuoden.
Työryhmä: Antti Partanen, Akseli Kouvo, Kuisma Väänänen, Oskari Pelli, Juho Norokytö.

Miten Turun AMK:n Valmistustekniikan tutkimusryhmä on mukana?
Teoksen simpukan 3D-tulostuksesta on vastannut Turun ammattikorkeakoulun Valmistustekniikan tutkimusryhmä. Simpukka on valmistettu kestävästä ABS-muovista ja tulostettu tarkasti kahdessa osassa, mikä mahdollistaa yksityiskohtaisen ja viimeistellyn lopputuloksen. Tulostusprosessimme yhdistää teknisen osaamisen ja luovan suunnittelun – lopputuloksena on näyttävä ja toimiva 3D-tuloste, joka kestää käyttöä ja katseita. Tuloste on toteutettu FDM-tekniikalla (Fused Deposition Modeling), joka tarjoaa erinomaisen tasapainon tarkkuuden, kestävyyden ja kustannustehokkuuden välillä.
Valmistustekniikan tutkimusryhmä ratkaisee valmistavan teollisuuden ongelmia ja tukee yrityksiä tuotekehityksessä. Lisäävä valmistus ja teollinen 3D-tulostus(siirryt toiseen palveluun) on yksi tutkimusryhmän eri yrityksille tarjoamista tuotekehityspalveluista. Tutustu tutkimusryhmän toimintaan.(siirryt toiseen palveluun)
Miten Turun AMK:n Vesien- ja ympäristönsuojelun tutkimusryhmä on mukana?
Teoksessa kuultava meren lämpötilatieto on Turun ammattikorkeakoulun Vesien- ja ympäristönsuojelun tutkimusryhmän tuottama. Pintaveden lämpötilaa mitataan reaaliaikaisesti Ruissalon kansanpuiston edustalta. Lämpötilatieto on osa tutkimusryhmän kehittämää kokonaisvaltaista reaaliaikaista ympäristöhavainnointiverkostoa, jonka tavoitteena on tuottaa luotettavaa ja ajantasaista tietoa ympäristön tilan muutoksista kaikkien saataville. Lue lisää ympäristöhavaintojen reaaliaikaisesta seurannasta.(siirryt toiseen palveluun)
Vesien- ja ympäristönsuojelun tutkimusryhmä kehittää tieteellisesti perusteltuja käytännön ratkaisuja vesien- ja ympäristönsuojeluun, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Tutustu tutkimusryhmän toimintaan.(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Lisäksi teoksessa kuullaan Turun AMK:n Meriympäristö-tutkimusryhmän(siirryt toiseen palveluun) keräämää vedenalaista äänimaisemaa.
Lisätietoa:
Akseli Kouvo
SEATELL-teos
+358 50 469 3330