Saaristomerellä kerätään taas romuveneitä loppukesästä
Lounais-Suomen Jätehuollon ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n jo perinteeksi muodostunut Saaristomeren venekeräys järjestetään jälleen kuluvana vuonna. Veneitä noudetaan pois tietyllä alueella sellaisista saarikohteista, joista venettä ei ole mahdollista kuljettaa pois maanteitse.

Lounais-Suomen Jätehuollon(siirryt toiseen palveluun) (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) perinteinen venekeräys järjestetään taas kuluvana vuonna.
– Viime vuonna venekeräyksessä pidettiin välivuosi, mutta tänä vuonna käytöstä poistettuja veneitä kerätään jo seitsemättä vuotta. Romuveneitä on vastaanotettu venekeräyksessä ja lajitteluasemilla noin 100 kappaletta vuosittain, kertoo LSJH:n palveluasiantuntija Janne Penttinen.
Suomessa on arviolta yli miljoona venettä, joista merkittävä osa tulee tiensä päähän tulevina vuosina. Usein parhaat päivänsä nähneet tai käyttökelvottomat veneet jäävät pihoille ja rannoille seisomaan pitkiksikin ajoiksi. Siellä maatessaan ne saattavat aiheuttaa haitallisten aineiden, kuten mikromuovien ja myrkkymaalien päästöjä ympäristöön.
– Yli miljoonaan veneeseen nähden venekeräyksen määrät ovat pieniä, mutta vain aktiivisella yhteistyöllä ja ihmisten tietoisuuden lisäämisellä voimme vaikuttaa siihen, että käyttökelvottomat veneet saadaan yksi kerrallaan pois vesistöjä roskaamasta, Penttinen toteaa.
PSS kerää veneet ympäristönhuoltotyönsä lomassa
Käytöstä poistetut veneet pyritään noutamaan PSS ry:n viikoittaisen ympäristöhuoltotyön lomassa, M/S Roopen reitin varrelta elokuusta alkaen. Veneitä noudetaan pois ainoastaan sellaisista paikoista, joista veneen kuljettaminen maanteitse ei ole mahdollista.
Keräysalue rajoittuu idässä Kemiönsaaren Storöhön, lännessä Kihtiin ja pohjoisessa Naantalin ja Maskun saaristoalueille. Noutokohteeseen tulee viedä vesiväylä, joka on vähintään 15 metriä leveä ja 2,5 metriä syvä. Väylää ei saa rajoittaa silta, sähköjohto tai muu vastaava, jonka korkeus on alle 9 metriä.
Veneiden keräyksestä peritään kuljetus- ja jätteenkäsittelymaksu, jonka laskuttaa LSJH. Alle 5 metriä pitkän veneen kuljetus- ja jätteenkäsittelyhinta on yhteensä 190 euroa.
Mikäli vene on pidempi kuin 5 metriä, lisätään hintaan 20 euroa per alkava metri. PSS ry:n jäsenet saavat noudosta 20 euron alennuksen.
Asukkaita kannustetaan kimppakeräyksiin
Jos samasta kohteesta haetaan useampi kuin yksi vene, maksetaan seuraavista alle 5 metrin mittaisista veneistä 100 euroa kappale ja yli menevältä osalta 20 e/m/vene.
– Kannustamme asukkaita ja mökkiläisiä järjestämään kimppakeräyksiä, sillä se tulee asukkaille edullisemmaksi. On myös ympäristön kannalta järkevintä, kun M/S Roope voi kerätä samasta kohteesta useamman veneen, PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto sanoo.
Romuveneensä voi ilmoittaa keräykseen LSJH:n sivuilta löytyvällä ilmoituslomakkeella. Jos ilmoittajan romuvene on paikassa, joka täyttää keräyskohteen kriteerit, saa veneen ilmoittaja postitse tarran, jolla vene merkitään keräystä varten.
– Käytöstä poistettujen veneiden keräys ja kierrätyksen edistäminen tukee hyvin PSS ry:n perustehtävää. Se sisältyy myös valtioneuvoston Merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelmaan vuosille 2022–2027. Sen lisäksi Itämeren suojelukomissio HELCOMin meriroskien toimenpideohjelmassa pyritään edistämään käytöstä poistettujen veneiden kierrätystä. Keräys on tehokas keino ehkäistä hylätyistä veneistä irtoavan makro- ja mikroroskan siirtymistä vesistöihin, kertoo Murto.
Lasikuituveneet hyödynnetään raaka-aineeksi sementin valmistuksessa
Romuveneen voi kuljettaa lajitteluasemalle myös itse. Alle 5 metriä pitkiä lasikuitu- tai abs-muoviveneitä otetaan vastaan kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla pienkuormahinnaston mukaan suurikokoisena polttokelpoisena jätteenä.
Jätekeskuksissa, joissa on autovaaka, alle 5-metriset veneet vastaanotetaan karkeajätteenä suurkuormahinnaston mukaan veneen painon perusteella (268,57 e/t). Yli 5-metrisiä veneitä otetaan vastaan ainoastaan Topinojan jätekeskuksessa Turussa ja Korvenmäen jätekeskuksessa Salossa.
Lasikuituveneitä hyödynnetään sementin valmistuksessa. Saaristomeren venekeräyksessä kerätyt sekä LSJH:n lajitteluasemilla vastaanotetut lasikuituveneet toimitetaan Kuusakoski Oy:lle sementtiraaka-aineen valmistukseen.
– Veneiden sisältämä lasikuitu korvaa prosessissa muun muassa neitseellistä kalkkikiveä ja energiana hyödynnettävä muovi fossiilista polttoainetta. Menetelmällä saavutetaan näin ollen merkittävät CO2-päästövähennykset, Penttinen kertoo.