Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) järjestämään romunkeräykseen tuotiin taas tonnikaupalla romua ja jätettä. Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa kesä–heinäkuun vaihteessa kiertänyt huoltoalus M/S Roope keräsi saarilta ennätykselliset 52 000 kiloa jätettä.
Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa 29.6.–2.7. kiertäneeseen romunkeräykseen otettiin maksutta vastaan kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua. Huoltoalus M/S Roope pysähtyi yhteensä 15 eri saarella Kemiönsaaren Bolaxista Paraisten Aspöhön. Roopen pysähdyspaikoilla kävi keräyksen aikana lähes 300 asiakasta, ja jätettä kertyi yli 10 000 kiloa enemmän kuin viime vuonna, yhteensä 52 003 kiloa. Romusaalis on LSJH:n keräyshistorian suurin.
Kuluva kevät on ollut poikkeuksellista aikaa, kun ihmiset ovat pysytelleet kotona vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi. Jätehuoltoa korona ei kuitenkaan ole hiljentänyt, päinvastoin. Kun kevään riennot ja tapahtumat peruttiin, on ihmisillä ollut aikaa siivoukseen ja kodin remontteihin.
– Mietimme etukäteen sitä, miten korona vaikuttaa saariston romunkeräykseen asiakasmääriin. Tilannetta tarkkailtiin pitkään myös siltä kannalta, että järjestetäänkö keräystä lainkaan näin poikkeavissa olosuhteissa. Ihmisiä kuitenkin riitti keräyspaikoilla entiseen malliin ja varsinkin metalliromua tuli runsaasti, kertoo aluksella mukana ollut LSJH:n palveluesimies Jaana Saario-Lomppi.
Saariston asukkaat toivat keräykseen metalliromua yhteensä 36 460 kiloa. Sähkölaitteita kertyi tänä vuonna 4611 kiloa ja vaarallisia jätteitä 2539 kiloa. Akkuja Roopen kyytiin nosteltiin 3373 kilon edestä ja rakennus- ja siivousjätettä kertyi huimat 4380 kiloa.
Rakennusjätettä riitti runsaasti
Metalliromun, sähkölaitteiden ja vaarallisten jätteiden lisäksi romunkeräyksessä otetaan vastaan rakennus- ja siivousjätettä. Tänä kesänä rakennusjätteen määrä tuplaantui viime vuodesta lähes 4500 kiloon. Rakennusjätettä otetaan alukselle vastaan vain LSJH:lta ostetuissa suursäkeissä.
– Osa oli ostanut suursäkin jätteilleen etukäteen, mutta myimme keräyksen aikana vielä lähes 20 säkkiä lisää. Ilmeisesti tämän kevään aikana on remontteihin ja siivouksiin ollut eri tavalla aikaa kuin tavallisesti. Sama trendi on ollut näkyvissä myös kiinteillä lajitteluasemillamme, jossa kävijämäärät ovat kuluneen vuoden aikana kasvaneet yli 25 %, kertoo Saario-Lomppi.
Etukäteen ostettuun LSJH:n suursäkkiin voi pakata esimerkiksi puujätettä, huonekaluja, muovia, kipsilevyjä, kaakelia ynnä muuta remonttijätettä. Aluksella suursäkki toimittaa jätelavan virkaa, sillä M/S Roopen kannella on tilaa rajallisesti ja irtonaista jätettä ei kyytiin voida ottaa turvallisuussyistä. Jätteet myös kuljetetaan säkin suojissa maihin lajiteltavaksi ja käsiteltäväksi.
– Keräykseen tuodaan edelleen paljon irtonaista rakennus- ja siivousjätettä, jota emme valitettavasti pysty ottamaan ilman säkkiä aluksen kyytiin. Yhdellä pysäkillä kyytiin tarjottiin vanhaa jollaa, joka kokonsa puolesta ei olisi sellaisenaan mahtunut kyytiin. Asukkaat sahasivat jollan palasiksi paikan päällä ja sekin saatiin Roopen kyytiin suursäkissä. Suursäkki onkin kätevä tapa päästä nopeasti siivousjätteistä eroon, vinkkaa PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.
Saariston ahkerimmat siivoajat löytyivät Rosalasta
Monella saarella romua oli tarjolla niin paljon, että koko pysähdysaika meni jätteen kyytiin lastaamiseen. Keräyksen aikana tehtiinkin kaksi välityhjennystä, jotta kaikki romu saatiin saarilta kerättyä. Suurin yksittäinen romumäärä nostettiin kyytiin Kemiönsaaren Rosalasta.
– Pohdimme aluksi, että Rosalaan olisi voinut tulla myös Siiran, pyörillä liikkuvan lajitteluasemamme kanssa, koska saareen on hyvä lauttayhteys. Paikan päällä kävi kuitenkin selväksi, että moinen metallimäärä ei olisi mitenkään mahtunut Siiran kyytiin, joten Roopelta käsin tehtävä keräys oli ainoa mahdollisuus. Keräys on vuodesta toiseen todella tarpeellinen koko saariston alueella, Saario-Lomppi toteaa.
Keräys pyritään järjestämään vuosittain eri saarikohteissa asukkaiden toiveiden pohjalta. Koska tänä vuonna keräys painottui Kemiönsaarelle ja Paraisten itäiseen saaristoon, on ensi vuonna suuntana Naantali ja Paraisten läntinen saaristo.
Ensi vuoden keräyksen suunnittelu alkaa syksyllä, ja asukkailla ja mökkiläisillä on mahdollisuus esittää toiveita keräyskohteista elokuun loppuun saakka. Toiveet voi ilmoittaa LSJH:n asiakaspalveluun, puh. 0200 47470 (pvm/mpm) ma–pe klo 9–15 tai sähköpostilla asiakaspalvelu@lsjh.fi.