Paistinrasvan ja kahvinporojen keräyskokeilu Saaristomerellä
VG-EcoFuel Oy ja Pidä Saaristo Siistinä ry aloittavat keräyskokeilun käytetylle kasviöljylle ja kahvinporoille. Pilottikohde on Bodön Roope-sataman yhteydessä toimiva BistroCafé Bodö. Kahvila-ravintola kerää käyttämänsä kasviöljyn ja kahvinporot niitä varten varattuihin keräysastioihin.

Kasviöljykeräys on kokeiluvaiheessa rajattu vain ravintolan toiminnasta syntyvälle käytetylle kasviöljylle. Saaristomeren satamissa toimivat yritykset ja myös yksityishenkilöt voivat tuoda käytetyt kahvinporonsa Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalukselle M/S Roopelle, jonka kannella on tätä varten oma keräysastiansa.
– Jos kasviöljykeräys osoittautuu toimivaksi, sitä voidaan laajentaa myös muille saarille, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.
VG-EcoFuel Oy(siirryt toiseen palveluun) valmistaa käytetyistä kasviöljyistä mm. biopolttoainetta suomalaisille rahtialuksille korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Raaka-aineet ovat sataprosenttisesti kierrätettyjä tai jätepohjaisia, ja siksi niistä tuotettujen biopolttoaineiden kasvihuonekaasupäästövaikutus on jopa 97,7 % pienempi fossiilisiin öljyihin ja polttoaineisiin verrattuna. Tuotantolaitos sijaitsee Uudessakaupungissa, Lounais-Suomessa. Tuotannolla on ISCC-sertifikaatti (International Sustainability and Carbon Certification), joka täyttää EU-direktiivin ja kansallisen lainsäädännön vaatimukset.
Käytetyistä kahvinporoista valmistetaan kotipuutarhan ravinteikasta kahvi- ja kesäkukkamultaa. Yhteen 40 litran pussiin voidaan hyödyntää noin 560 kahvikupillisesta syntyneet porot. Samalla mullasta saadaan vähennettyä kasvuturpeen määrää noin 30 %. Hitaasti kypsynyt kahviporokomposti luo multaan luonnollisen mikrobiston, joka edistää kasvien kasvua.
Kasviöljynsä ja kahvinporonsa kierrättävät yritykset saavat käyttää Ilmastotalkoissa mukana -kierrätysmerkkiä omassa viestinnässään. Biojätekustannukset vähenevät jätteen muuttamisella kiertotalouden tuotteiksi, mikä tuo kierrättäville ravintoloille ja kahviloille myös taloudellista etua.
Lisätietoja:
Katriina Murto
aluepäällikkö
Pidä Saaristo Siistinä ry
katriina.murto@pssry.fi
050 598 5181
Anniina Urponen
palvelupäällikkö
VG-Port Oy
anniina.urponen@vg-port.fi
040 588 6659