Siirry sisältöön

Päijänteen kesässä romunkeräysennätyksiä ja innovaatioita

Päijänteen retkisatamien kesäkauden huoltotyö on Pidä Saaristo Siistinä ry:n osalta jälleen päättynyt, ja huoltoalus M/S Roopetar on nostettu talvehtimaan maihin. Vaikka miehistöä tarvittiin muillakin yhdistyksen toiminta-alueilla, on Päijänteellä tehty romunkeräysennätys, kunnostettu retkisatamarakenteita ja testattu uutta innovaatiotakin.

Romuja pois saarimökeiltä jopa 16 580 kiloa

Jyväskyläläisten saarimökkiläisten romunkeräys järjestetään joka kolmas vuosi yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n, Mustankorkean(siirryt toiseen palveluun) ja Jyväskylän kaupungin kanssa. Tänä vuonna romua kerättiin reilut pari tuhatta kiloa enemmän kuin edellisen kerran vuonna 2021. Saarimökkiläiset saivat heinä-elokuun vaihteessa joko tuoda romujaan huoltoalus M/S Roopettarelle tai tilata erillisen maksullisen noudon mökiltään.

– Olisi mielenkiintoista nähdä, olisiko keräykselle tilausta eteläisellä Päijänteellä, esimerkiksi Kuhmoisissa, Asikkalassa tai Heinolassa. Tarvittaisiin vain kunta ja paikallinen jäteyhtiö yhteistyöhön kanssamme, kaavailee M/S Roopettaren päällikkö Jouni Liukkonen.

Kattava retkisatamien verkosto ja säännöllinen huoltotyö mahdollistavat virkistäytymisen vesistöjen äärellä luontoa kuormittamatta

M/S Roopetar operoi kesän aikana Säynätsalon kotisatamasta käsin koko Päijänteen mitalta Kalkkisten suuntaan ja aina Vesijärvelle saakka huoltaen noin 15 retkisatamaa. Päijänteen retkisatamat omistaa Päijänteen virkistysalueyhdistys ry.

Retkisatamissa kesän huoltotoimiin kuuluu muun muassa rakenteiden kunnostamista. Tänä kesänä suurimpana kunnostuskohteena oli Kalkkisissa sijaitseva Virtosaaren retkisatama, jossa kunnostettiin sauna, maalattiin huussit ja uusittiin uimalaiturin kansi.

Retkisatamissa huolletaan jokaisella käynnillä esimerkiksi huussit ja tyhjennetään jätepisteet. Vesillä virkistäytyvän pienillä puu- ja saunamaksuilla mahdollistetaan puunhuolto kohteisiin. Sauna- ja puumaksun kerää Päijänteen virkistysalueyhdistys. Tänä kesänä puuta kuljetettiin retkisatamiin yhteensä noin 70 pinokuutiota.

– Retkisatamissa polttopuun kulutus on paikoin suurta. Tietoomme on tullut myös tilanteita, joissa puuta otetaan mukaan muualla käytettäväksi, ja tämähän ei ole sallittua. Vaikka yhdistyksemme ei omista huoltamiamme retkisatamia, osallistumme huoltokuluihin 40–60 % osuudella. Tämän vuoksi toivon, että kaikki retkisatamapalveluja käyttävät ovat jäseniämme, muistuttaa Pidä Saaristo Siistinä ry:n Järvi-Suomen toiminta-alueen aluepäällikkö Eeva Taimisto.

Risukeittimellä vähentämään polttopuun kulutusta

Elokuun alussa retkeilijät saivat testattavaksi risukeittimen, joka teetettiin Ari Jokelalla Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Päijänteen virkistysalueyhdistyksen toimesta. Keitin asennettiin Etelä-Päijänteelle Lehtisten saaren retkisatamaan. M/S Roopettaren miehistö teki keittimen käytöstä mainion opetusvideon(siirryt toiseen palveluun).

– Risukeittimen käyttö on helppoa! Meidän huollossamme olevissa retkisatamissa saa kerätä maassa olevia kuivia risuja ja käpyjä, eikä niitä tarvitse paljoa kahvikupposen tai keiton keittämiseen. Risujen käyttäminen vaikuttaa vähentävästi muun polttopuun kulutukseen, toteaa Liukkonen.

Kumppanina Päijännepurjehduksessa

Pidä Saaristo Siistinä ry on ollut Päijännepurjehduksen yhteistyökumppani jo useita vuosia.

– Tänä vuonna olimme mukana Padasjoella purjehduskilpailun lähtötohinoissa omalla Roope-tuotteiden myyntikojulla. Kannustimme myös kilpailijoita tarjoamalla kisaveneisiin yhteistyökumppanimme Taffel Kartanon suolaisia herkkuja. Kilpailijoille meistä oli suurin apu siinä, että he saivat tuoda ylimääräisiä tavaroitaan kisaveneistään M/S Roopettaren kuljetettavaksi maalisatamaan Säynätsalon Juurikkasaareen. Kyytiin saatiin muun muassa apuvene, moottoreita, ylimääräisiä purjesäkkejä ja kilpailijoiden reppuja, kertoo Taimisto.

Toimintaamme Päijänteen huoltotyössä voit seurata Facebookissa @pidasaaristosiistinapaijanne (siirryt toiseen palveluun)-tilillämme.

Aluepäällikkö

Eeva Taimisto

0400 555 098 eeva.taimisto@pssry.fi

Vuoksen ja Kymijoen vesistöt