Siirry sisältöön

Eco-Ship – ympäristökasvatusta nuorille purjehtijoille

Eco-Ship-hankkeen tavoitteena on kehittää ympäristöystävällisen veneilyn koulutuskonsepti. Konseptin avulla nuoret vesilläliikkujat oppivat veneilystä Itämerellä.

Kuva: Miika Karppinen

Pidä Saaristo Siistinä ry järjesti kesällä 2022 yhdessä Gdansk Sport Centerin ja Klaipeda Universityn kanssa Eco-Ship-koulutuksen, jossa koulutettiin 15–29-vuotiaita nuoria veneilyn ympäristötoimijoiksi. Ajatuksena on, että nuoret ympäristötoimijat voivat jakaa osaamistaan esimerkiksi omissa seuroissaan.

Kaksi viikkoa kestäviä koulutuspurjehduksia historiallisella purjelaivalla STS General Zaruskilla oli kesällä kaksi, ja molempiin osallistui 15 nuorta Suomesta, Puolasta ja Liettuasta.

Tavoitteena koulutuskonsepti ympäristöystävälliseen veneilyyn

Eco-Ship-hankkeen tavoitteena on kehittää ympäristöystävällisen veneilyn koulutuskonsepti.
Konseptin avulla nuoret vesilläliikkujat oppivat veneilystä Itämerellä. Hankkeessa tuotetut materiaalit ja koulutuskonsepti perustuvat muun muassa kesällä 2022 järjestettyjen koulutuspurjehdusten kokemuksiin
ja osallistujien palautteisiin.

Koulutusmateriaalina käytetään Baltic Sailor Catalogia, joka on koostettu yhdessä muiden hankepartnerien kanssa. Katalogi sisältää tietoa veneilystä, Itämerestä ja vesilläliikkujan ympäristöteoista sekä valmiita ohjeistuksia opetustyöpajoihin samoilla teemoilla. Vaikka koulutusmateriaali on alun perin kohdistettu nuorille, se soveltuu myös aikuisten ohjaamiseen ja kouluttamiseen.

Pinnalla nyt

Koulutuspurjehdukset Itämeren aalloilla kesällä 2022

Eco-Ship-koulutukset järjestettiin 8.–31.7. ja 6.–14.8.2022. Niissä osallistujat purjehtivat STS General Zaruskilla Puolasta Suomeen ja takaisin lähtösatamaan. Koulutuksen jälkeen osallistujilla on pätevyys toimia veneilyn ympäristöasiantuntijana (Environmental Officer) ja he voivat jakaa ympäristötietoutta esimerkiksi omissa seuroissaan.

Koulutus tarjosi osallistujille ikimuistoisen mahdollisuuden kehittyä purjeveneen miehistön jäseninä sekä monipuolistaa käytännön kautta ympäristöosaamistaan Itämereen ja veneilyyn liittyvien aiheiden parissa.

Lisätietoja hankkeesta

”ECO-SHIP – environmental and maritime education of youth” -hanke on saanut rahoituksen EU:n Erasmus+-ohjelmasta. Hanke alkoi joulukuussa 2021 ja päättyy marraskuussa 2023. Projektin numero: 2021-1-PL01-KA220-YOU-000029718.

Ota yhteyttä

Projektipäällikkö

Jutta Vuolamo

040 458 9156 jutta.vuolamo@pssry.fi

Meribiologi

Projektikoordinaattori

Niklas Niemi

040 458 9495 niklas.niemi@pssry.fi

Meribiologi