Siirry sisältöön

Origin by Ocean ja Pidä Saaristo Siistinä ry pilotoivat sinilevän keräämistä

Origin by Ocean ja Pidä Saaristo Siistinä ry keräsivät Itämerestä sinilevää, joka voi tulevaisuudessa muuttua merten riesasta arvokkaiksi, puhtaiksi kemianteollisuuden raaka-aineiksi.

Roska-Roope keräämässä sinilevää kesällä 2024. Kuva: Origin by Ocean

Kemianteollisuuden startup-yritys Origin by Ocean ja Pidä Saaristo Siistinä ry pilotoivat menneen kesän aikana sinilevän keräämistä siihen valjastetulla Roska-Roope -aluksella. Pilottiprojektin kokemusten perusteella Origin by Ocean pyrkii nyt laajentamaan pilottihankettaan, jotta sinilevän keräämisellä voitaisiin saavuttaa merkittävää helpotusta paikallisiin sinileväkukintoihin.

Sinilevän kerääminen ympäristölle merkittävissä määrissä vaatii investointeja ja keräysmenetelmien kehittämistä, sekä sinilevästä jalostettavan mykosporiinivalmisteen jatkojalostamista kaupalliseen käyttöön.

Origin by Oceanin patentoiman bioprosessin avulla haitalliset, ja syanobakteerin osalta myös mahdollisesti myrkylliset levät voidaan muuttaa arvokkaiksi, puhtaiksi ja toiminnallisiksi kemianteollisuuden raaka-aineiksi.

Globaaliin haitallisten levien aiheuttamaan ympäristöongelmaan saadaan ratkaisu vain muuntamalla biomassan kerääminen ja jatkojalostaminen liiketoiminnaksi, uskoo Origin by Oceanin operatiivinen johtaja Heikki Heiskanen.

“Syanobakteeri sisältää runsaamman pitoisuuden mykosporiinia kuin ruskolevät, joita muuten hyödynnämme biojalostamomme raaka-aineena. Siksi pienemmälläkin keräyskapasiteetilla voidaan saavuttaa kaupallinen kannattavuus, mikä kannustaa meitä kehittämään sinilevän keräyksen lisäksi mykosporiinituotettamme”, kertoo Heiskanen.

Sinilevästä saatava mykosporiini on yksi harvoista luonnonmukaisista UV-tehostajista maailmassa. Kun UV-tehostajaa hyödynnetään aurinkosuojatuotteissa, voidaan ei-biohajoavien, virallisten UV-suoja-aineiden määrää vähentää, jolloin aurinkosuojatuotteen haitallinen ympäristövaikutus pienenee.

Aurinkosuojatuotemarkkina on tällä hetkellä hyvä esimerkki siitä, miten kuluttajien vaatimukset ja kiristyvä lainsäädäntö ohjaavat aurinkosuojatuotteita valmistavia yrityksiä kehittämään entistä laadukkaampia ja puhtaampia, ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita. Siksi kiinnostus Origin by Oceanin kehittämää OCEANSHIELD™ -tuotetta kohtaan on ollut kansainvälisesti liiketoiminnan kehittämistä kannustavaa.

“100 tonnista märkää sinilevää saadaan noin 10 tonnia kuiva-ainetta, josta 1 % on mykosporiinia. Lopputuotteen sisältämästä mykosporiinimäärästä riippuen tästä voidaan valmistaa jopa miljoona tuotetta, jonka UV-suojakerrointa on tehostettu puhtaalla täysin biopohjaisella ja biohajoavalla OCEANSHIELD™ -tuotteellamme,” kertoo tuotekehityksestä vastaava Kristofer Vänttinen.

Sinilevälauttoja Itämeren rannoilla. Kuva: Origin by Ocean

Tavoitteena yhteistyön jatkaminen ja keräyskapasiteetin kasvattaminen

Sinilevää keräämällä voidaan vähentää ympäristöhaittoja, puhdistaa rantoja ja poistaa liikaravinteita Itämerestä, sekä samalla luoda hyödyllisiä biokemikaaleja teollisuuden käyttöön.

Tulevaisuudessa ratkaisevaa on se, miten kerättyä sinilevää voidaan käsitellä niin, että sen hyödyntäminen vastaa kiertotalouden periaatteiden mukaista liiketoimintaa.

“Tällä hetkellä meillä ei ole suuresta kiinnostuksesta huolimatta mahdollisuuksia vastaanottaa ja jatkojalostaa yksityishenkilöiden keräämää sinilevää, vaan meidän on jatkettava keräyksen ja levän jalostamisen kehittämistä, jotta toimintaa voidaan laajentaa. Tavoitteena onkin jatkaa yhteistyötä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa ensi kesänä. Saadun kokemuksen myötä suunnittelemme myös suuremman käsittelykapasiteetin lauttoja, joita toivottavasti nähdään tulevina kesinä suodattamassa sinilevää pois Itämerestä”, kertoo Heiskanen.

Ekosysteemien ja vedenlaadun parantuminen sekä terveysriskien vähentyminen tekevät sinilevän hallinnasta keskeisen osan vesistöjen hoitoa ja suojelua. Pidä Saaristo Siistinä ry pitää merkittävänä sitä, että voi olla mukana kehittämässä ratkaisuja, jotka konkreettisesti voivat parantaa Itämeren tilaa tulevaisuudessa.

“Yhteistyömme Origin by Oceanin kanssa on herättänyt paljon huomiota, mikä kertoo paitsi itse toiminnan kiinnostavuudesta ja tärkeydestä, myös ihmisten lisääntyneestä huolesta ympäristön tilaa kohtaan. Me Pidä Saaristo Siistinä ry:ssä olemme seuranneet jo 55 vuoden ajan Itämeren tilaa, ja viime vuosina on huomattu esimerkiksi roskaisuuden vähentyneen rannoilla. Ympäristöviestintä ja konkreettiset toimet, kuten Roope-palvelupisteemme, ovatkin lisänneet ihmisten tietoisuutta vesistöjen tilasta. Rehevöitymistä vähentävien toimenpiteiden vaikutus näkyy vasta pidemmän ajan kuluessa. On tärkeää luoda erilaisia toimia ongelman ratkaisemiseksi, sillä monitahoiseen ongelmaan tarvitaan monenlaisia ratkaisuja”, painottaa varainhankintapäällikkö Anne Ala-Pöllänen Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Paikallisista leväongelmista kemianteollisuuden globaaleiksi ratkaisuiksi

Origin by Ocean voi hyödyntää prosessissaan kaikkia maailman ruskoleviä, kuten erityisesti Karibianmerta ja sen alueen ekosysteemiä sekä elinkeinoa piinaavaa sargassolevää. Tavoitteena onkin aloittaa ruskolevästä valmistettujen tuotteiden valmistaminen Suomessa vuoden 2026 aikana ja siirtyä asteittain paikallisten levälajien hyödyntämiseen Euroopassa. Sargassolevää halutaan tulevaisuudessa hankkia ja myös jalostaa valmiiksi tuotteiksi Karibialla.
“Funktionaalisten raakaöljypohjaisia tuotteita korvaavien ainesosien kysyntä markkinoilla on nyt todella kuumentunut ja käytännössä mm. ruskolevästä valmistamamme alginaatin kysyntä ylittää tuotantokapasiteettimme Suomessa jo vuoden 2027 aikana. Yksi suurimmista vahvuuksistamme on, että tuotteillamme voidaan korvata raakaöljypohjaisia tai eläinperäisiä tuotteita kosmetiikan lisäksi mm. tekstiili- ja ruokateollisuudessa”, kertoo Heiskanen.

Ota yhteyttä

Varainhankintapäällikkö

Anne Ala-Pöllänen

040 189 6406 anne.ala-pollanen@pssry.fi