Veneiden käymäläjätteiden imutyhjennys
Veneiden septitankit tyhjennetään joko kelluvaan tai kiinteään imutyhjennyslaitteeseen. Kaikissa veneissä, joissa on vesivessa, on oltava myös imutyhjennysjärjestelmä. Useimmille veneilijöille asianmukainen imutyhjennys on itsestäänselvä asia, mutta käymäjäjätteiden tyhjentäminen veteen on edelleen valitettavan yleistä. Suomessa käymäläjätteen päästäminen vesistöihin kiellettiin vuonna 2005.
Septisäiliöstä imutyhjennyslaitteeseen – ei vesistöjä rehevöittämään
Veneessä jäte johdetaan ja varastoidaan septisäiliöön, joka tyhjennetään imutyhjennyslaitteen avulla. Näin tyhjennetty käymäläjäte menee jätevedenpuhdistamoihin eikä suoraan luontoon vesistöjä rehevöittämään.
Veneilijöiden käymäläjätteet aiheuttavat pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa. Virtsa sisältää runsaasti typpeä ja fosforia, ja kasvit voivat hyödyntää virtsan sisältämiä ravinteita suoraan. Uloste sisältää vähemmän ravinteita, mutta sen mukana voi levitä bakteereja, jotka ovat terveyshaitta erityisesti matalissa vesissä lämpimillä kesäkeleillä.
Yhteen kelluvaan imutyhjennyslaitteeseen mahtuu noin kuusi kuutiota käymäläjätevettä. Tuossa kuudessa kuutiossa on vesistöjä rehevöittäviä ravinteita huomattava määrä, typpeä 15 kilogrammaa ja fosforia 3 kilogrammaa. Mikäli nämä ravinteet päätyisivät veteen, antaisivat ne levänkasvatuspotentiaalia noin 3000 kilogrammalle levää*. Levänkasvatuspotentiaali tarkoittaa sitä, miten paljon levää pystyy kasvamaan tuosta ravinnemäärästä, jos ravinne pääsee vesistöön sellaisenaan.
*levän märkäpaino
Roope-kartta näyttää myös lähimmät imutyhjennysasemat
PSS ry:llä on yhteensä noin 30 kelluvaa imutyhjennyslaitetta sijoitettuna eri vesistöalueille. Löydät PSS ry:n kelluvat imutyhjennysasemat kätevästi Roope-kartalta(siirryt toiseen palveluun).
Septit.net
Septit.net(siirryt toiseen palveluun) on vapaaehtoisvoimin rakennettu ja ylläpidetty maksuton verkkosivusto, joka on tarkoitettu kaikkien veneilijöiden käyttöön.
Millaisessa satamassa pitää olla imutyhjennysasema?
Satamassa tulee olla veneiden käymäläjätteiden imutyhjennyslaite, mikäli satamassa on vähintään 25 venepaikkaa. Merenkulun ympäristönsuojelulain säännökset koskevat kaikkia satamia, myös venesatamia. Lue lisää!