Siirry sisältöön

Ethän piilota polttoainevuotoa astianpesuaineella

Polttoainetta läikkyy kertatankkauksen yhteydessä yleensä korkeintaan desilitra, mutta etenkin suosituissa pienvenesatamissa useat pienet päästöt aiheuttavat ongelmia. Polttoaineen poistamiseen vedenpinnasta käytetään usein astianpesuainetta, mutta se ei poista polttoainetta, vaan ainoastaan hävittää sen näkyvistä.

Tankkauksen yhteydessä veteen joutuvat polttoainepäästöt aiheuttavat terveys-, ympäristö- ja turvallisuusriskejä. Kaikki vesieliöt kärsivät astianpesuaineen ja polttoaineen muodostamasta liuoksesta.

Astianpesuaineen, polttoaineen ja veden yhteisvaikutus on haitallinen eliöille

Astianpesuaineella polttoaine ja öljy saadaan nopeasti piiloon veden pinnalta, mutta tosiasiassa astianpesuaineen, polttoaineen ja veden yhdistyessä alkavat kemikaalit ja yhdisteet muodostaa lähes aidon vesiliuoksen, mitä ei ilman astianpesuainetta tapahtuisi. Liuos on muuntautunut sellaiseen muotoon, joka altistaa kaikki veden kanssa tekemisissä olevat eliöt sille.

Avainasemassa on siis aineiden yhteisvaikutus. Esimerkiksi dieselöljystä jopa 30 prosenttia voi olla polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä. Kun aine saatetaan astianpesuaineen kanssa veteen, voivat myrkyllisten PAH-yhdisteiden vaikutukset olla jopa satoja kertoja suuremmat vesieliöille, kuten planktonille, kaloille ja äyriäisille.

Mikäli polttoaine kelluisi veden pinnalla, auringonvalo haihduttaisi sen pois melko nopeasti.

Näin vältät polttoaineroiskeet

  • Tankkaa tarkasti! Tankkia ei tarvitse täyttää aivan piripintaan.
  • Ota selvää, sopisiko roiskeenestoventtiili veneeseesi.
  • Käytä tankatessasi tankkauslappua. Se voi olla mitä vaan roiskeita imevää materiaalia, kuten vanha rätti tai pala öljynimeytysmattoa. Käytön jälkeen rätti on vaarallista jätettä.

Muistathan, että suuremmasta öljy-ja polttoainevahingosta pitää aina ilmoittaa paloviranomaiselle tai yleiseen hätänumeroon.