Siirry sisältöön

Jälleen ennätysmäärä romuja pois saarimökeiltä Jyväskylässä

Jyväskyläläisten saarimökkiläisten romunkeräys järjestettiin heinä-elokuun vaihteessa. Erilaista romua tuli jälleen jätelavat täyteen. Sekajätettä eli suurikokoisia huonekaluja ja rakennusjätettä tuli yhteensä 10 500 kiloa ja metallijätettä 5 380 kiloa. Vaarallisia jätteitä kuten maaleja, öljyä ja liuottimia astioineen kerättiin yhteensä 700 kiloa. Yhteensä romua kerättiin siis 16 580 kiloa, joka on reilut pari tuhatta kiloa enemmän kuin viime keräyksessä vuonna 2021.

Soutuvene täynnä romua.

Keräyksessä saarimökkiläiset saivat tuoda suurempia metalli- ja puujätteitä, rikkinäisiä sähkölaitteita, vaarallisia jätteitä, rakennusjätteitä ja käyttökelvottomia lasikuituveneitä, mutta ei normaalia asumisessa syntyvää kotitalousjätettä tai käymäläjätettä.

”Enimmäkseen tuli paljon erilaista rautaromua ja puutavaraa, mutta tuli myös muutamia isompia kodinkoneita ja vanhoja huonekaluja. Romunkeräyksessä näkyi sukupolvenvaihdoksen myötä tullutta tavaroiden hävittämistä”, kertoo Jouni Liukkonen, M/S Roopettaren päällikkö.

Ennakkoon saarimökkiläisille ilmoitetulla keräysviikolla Pidä Saaristo Siistinä ry:n Päijänteen huoltoalus M/S Roopetar otti romuja vastaan Pohjois-Päijänteellä Kalasaaressa, Leppävedellä Pyhäsaaren pohjoiskärjessä, Korpilahdella Korpilahden veneseuran Pieni Kalliosaaressa ja Jyväskylän veneseuran Kuminassa. Lisäksi mökkiläiset saivat tilata erillisiä romunoutoja mökeiltään, joita tehtiin 21 kohteesta.

Roopetar ottaa vastaan mökkiläisen romuja.

”Olisi mielenkiintoista nähdä olisiko keräykselle tilausta eteläisellä Päijänteellä, esimerkiksi Kuhmoisissa, Asikkalassa tai Heinolassa. Tarvittaisiin vain kunta ja paikallinen jäteyhtiö yhteistyöhön meidän kanssamme”, kaavailee Liukkonen.

Keräyksiä on järjestetty 2000-luvun alusta ja ne toteutetaan kolmen vuoden välein yhteistyössä jäteyhtiö Mustankorkean ja Jyväskylän kaupungin kanssa. Seuraava keräys Jyväskylässä järjestetään vuonna 2027.

Lisätietoa:

Eeva Taimisto
Pidä Saaristo Siistinä ry
aluepäällikkö, Järvi-Suomen toiminta-alue
0400 555 098
eeva.taimisto@pssry.fi