Siirry sisältöön

Lataa käyttöösi lasten ja nuorten luontoreseptivihko!

Turun kaupunki, Turun luonnonsuojeluyhdistys ja Pidä Saaristo Siistinä ry ovat laatineet yhteistyössä lapsille ja nuorille suunnatun ympäristökasvatuksellisen työkirjan, joka on täynnä mukavia luontoaiheisia tehtäviä. Uusi ”Ympäristön tilan parantaminen” -nimeä kantava tehtäväkirja saattaa johdattaa esimerkiksi pohtimaan, onko kuollut kala roska vai kuuluuko se luontoon.

Puolalan koulun Maailmanpelastaja-ryhmä siivosi ahkerasti Aurajoen rantoja.

Luontoreseptivihkoksikin kutsuttu työkirja on tarkoitettu kaikille lasten ja nuorten kanssa toimiville. Maksuttomaan työkirjaan on koottu lähes 30 erityyppistä ja vaativuudeltaan eritasoista ympäristökasvatuksellista tehtävää, jotka tukevat kestävän kehityksen kasvatusta.

Monipuoliset tehtävät tutustuttavat lapset ja nuoret lähiluontoon hauskalla tavalla ja tarjoavat hyvää tukimateriaalia opettajille ja ohjaajille. Lapset ja nuoret voivat tehdä tehtäviä myös itsekseen ja järjestää vaikkapa omat siivoustalkoot luonnossa itselleen tärkeällä paikalla.

Koululaisten testaamat tehtävät sopivat kaikille

Vaikka työkirja on toteutettu turkulaisin voimin, voi kuka tahansa ladata sen käyttöönsä, kun halutaan tutustua luontoon lasten ja nuorten kanssa. Turkulaiset Cygnaeuksen koulun 2C-luokkalaiset ja Puolalan koulun 3.–6.-luokkalaiset Maailmanpelastajat ovat jo ennättäneet testaamaan tehtäviä.

Koululaiset siivosivat Aurajoen rantamia ja testasivat tehtäväkirjan tehtäviä muun muassa laittamalla järjestykseen keräämänsä roskat nopeimmin hajoavista hitaimmin hajoaviin. Tehtävä herätti vilkasta keskustelua ja pohdintaa siitä, onko rannalta löytynyt kuollut kala roska vai kuuluuko se luontoon. Lisäksi he löysivät vajaassa tunnissa kummallakin siivouskerralla kymmenkunta pussillista roskia.

Tutustu luontoon työkirjan avulla

Tehtäväkirja tarjoaa kivaa puuhaa ja ohjeistusta lapsille ja nuorille koululaisille. Oppaaseen on koottu teemoittain eri vaatimustasojen tehtäviä, joita voi kokeilla yhtä hyvin koulussa kuin vapaa-ajalla.

Siisti Biitsi -talkoot ja -kummikouluohjelma

Yksi työkirjan tehtävistä on tietysti oman talkooporukan kanssa järjestettävät Siisti Biitsi -roskienkeruutalkoot. Peruskoululaiset, partiolippukunnat ja luontokouluryhmät voivat myös liittyä Siisti Biitsi -kummikouluohjelmaan, jolloin he saavat käyttöönsä luokkatasokohtaiset, maksuttomat oppimateriaalipaketit ja sitoutuvat siivoamaan valitsemansa rannan kahdesti vuodessa.
Pidä Saaristo Siistinä ry:n kummikoululuokkia löytyy ympäri Suomea yhteensä jo yli 60. Tervetuloa mukaan!