Siirry sisältöön

Rantaroskaseuranta laajeni myös Ahvenanmaalle

Pidä Saaristo Siistinä ry vastaa Suomen kansallisesta rantaroskien monitoroinnista ja seuranta-aineiston keräämisestä. Vuonna 2023 seurattavia alueita oli yhteensä 14 kappaletta. Tänä vuonna seuranta on laajentunut myös Ahvenanmaalle.

Siisti Biitsin ohjelmapäällikkö Julia Jännäri (vas.) ja Håll Skärgården Ren rf:n aluekoordinaattori Kimberly Terry tekemässä Ahvenanmaan ensimmäistä rantaroskaseurantaa.

”Olemme saaneet Ahvenanmaalle ensimmäisen virallisen rantaroskan seurantarannan. Vähän jännitti, löytyykö rannalta mitään – vaikka se olisi ollut tietysti hyvä asia! – mutta kyllähän siellä roskaa oli. Eniten löytyi muovia, ja lisäksi metallia ja muuta roskaa. Hienoa, että nyt Ahvenanmaakin on mukana virallisissa rantaroskaseurannoissa”, iloitsee Håll Skärgården Ren rf Ålandin aluekoordinaattori Kimberly Terry.

Seurantarannan koko on vähintään 100 m pitkä ja 10 m leveä. Rantaroskaseurannassa seurataan makroroskaa eli yli 2,5 cm kokoisia roskia kolme kertaa vuodessa.

Rantaroskaseurannat ovat osoittaneet, että suurin roskan lähde on kertakäyttökulttuuri ja vapaa-ajan vietto vesien äärellä. Kaupunkien läheisyydessä sijaitsevat rannat ovat ylivoimaisesti roskaisimpia. Yleisin roska on tupakantumppi, joka voi päätyä vesistöön pitkienkin matkojen päästä. Kun tumpin heittää maahan tai katukaivoon, hulevesijärjestelmät kuljettavat ne vesistöihin.

Rantaroskaseurannat ovat osa EU:n meristrategiadirektiivin velvoittamaa aluemerten tilan seurantaa. Pidä Saaristo Siistinä ry toimittaa rantaroskaseurannan tiedot Suomen ympäristökeskukselle, joka hyödyntää niitä yhteistyössä HELCOMin ja EU:n kanssa muun muassa kansallisissa ja kansainvälisissä meren tilan arvioinneissa ja roskaantumista vähentävien toimenpiteiden suunnittelussa.

Siisti Biitsi -rantojensiivousohjelma

Siisti Biitsi on Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivousohjelma. Sinäkin voit osallistua rantojemme siivoamiseen järjestämällä omat Siisti Biitsi -siivoustalkoot valitsemallasi rannalla. Siisti Biitsi -ohjelman tavoitteena on rantojen siivoamisen lisäksi kerätä tietoa rannoilta löytyvistä roskista. Ilmoita ranta ja lähde siivoamaan! Lisätiedot siistibiitsi.fi(siirryt toiseen palveluun)