Siirry sisältöön

Pohjoismainen rantasiivouskiertue alkaa 3.5.2024 Turussa – ilmoittaudu mukaan talkoisiin

Nordic Coastal CleanUp -verkoston järjestämän kiertueen ensimmäinen pysähdyspaikka on Turussa 3.5.2024, jolloin Pidä Saaristo Siistinä ry järjestää kaikille avoimet siivoustalkoot yhdessä Kesärauha-festivaalin ja merikeskus Forum Marinumin kanssa. Tule tekemään yhdessä hyvää ja ilmoittaudu mukaan jo tänään!

Muovi on yleisin rantaroska Suomessa ja muualla Pohjoismaissa.

Merten roskaantuminen on yksi aikamme suurista maailmanlaajuisista ongelmista myös Pohjoismaissa. Rannoiltamme löytyy usein paitsi tunnistamattomia muovinkappaleita, myös tupakantumppeja, nuuska- ja nikotiinipusseja ja ruokakääreitä. Tänä keväänä ja kesänä pohjoismaiset ympäristöjärjestöt järjestävät yhteisen rantasiivouskiertueen merten ja rantojen roskaantumista vastaan osana Nordic Coastal CleanUp -verkoston toimintaa.

– Valtaosalle ihmisistä merten roskaantuminen on ongelma, jota esiintyy valtamerialueilla kaukana pohjoismaisista rannoistamme, mutta tilanne ei suinkaan ole tämä. Nordic Coastal Cleanup -verkosto pyrkii lisäämään ymmärrystä globaalista roskaantumisongelmasta ja siitä, mitä jokainen meistä voi tehdä asian hyväksi, kommentoi toiminnanjohtaja Anette Juul Hold Danmark Rentistä.

Pidä Saaristo Siistinä ry vastaa Suomessa Nordic Coastal CleanUp -verkoston toiminnasta Siisti Biitsi -siivoustalkoillaan. Yhteispohjoismaisen rantasiivouskiertueen ensimmäinen pysähdyspaikka on Turussa 3.5.2024 klo 15–18, jolloin yhdistys järjestää kaikille avoimet siivoustalkoot yhdessä Kesärauha-festivaalin ja merikeskus Forum Marinumin kanssa. Turusta matka jatkuu vuorollaan kaikkiin Pohjoismaihin, aina Grönlantiin saakka.

Ilmoittaudu mukaan Turun talkoisiin 3.5.2024

Tänä vuonna järjestämme kaikille avoimet siivoustalkoot Turun Linnanpuiston ja Forum Marinumin ympäristössä perjantaina 3.5.2024 klo 15–18 yhdessä Kesärauha-festivaalin ja merikeskus Forum Marinumin kanssa. Jotta siivousvälineitä ja eväitä riittää kaikille talkoolaisille, on tapahtumaan ennakkoilmoittautuminen.

Talkoot alkavat Suomen Joutsenen edustalta Forum Marinumin pihalta ja etenevät kohti Turun linnaa. Opastamme roskien keräämisessä ja raportoinnissa ja jaamme talkoolaisille roskapusseja ja roskapihtejä. Lisäksi talkoolaisille on tarjolla kahvia ja pullaa Forum Marinumin Messi-kokoustilassa. 

Tervetuloa mukaan tekemään hyvää!

Jos et pääse Turkuun, voit järjestää omat siivoustalkoot esimerkiksi omalla lähirannallasi milloin vain ja kantaa siten kortesi kekoon puhtaamman Itämeren ja roskattomien rantojen puolesta! Katso ohjeet talkoiden järjestämiseen osoitteesta siistibiitsi.fi(siirryt toiseen palveluun).

Pohjoismaisilta rannoilta on kerätty jo yli 200 000 kg roskaa

Muovi on yleisin roskatyyppi niin merissä kuin rannoillakin, ja muoviroskan jäljet johtavat useimmiten mantereelle ihmisen toimintaan. Viime vuosien aikana Nordic Coastal CleanUp -verkostoon kuuluvat ympäristöjärjestöt ovat kannustaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä järjestämään rantojensiivoustalkoita ja keräämään rannoilta yli 200 000 kg roskaa.

Top 5 yleisintä rantaroskaa Pohjoismaissa 2023

  1. Tunnistamaton muovi – 36 % kaikesta roskasta.
  2. Tupakantumpit ja nuuskapussit – 15 % kaikista roskista.
  3. Elintarvikepakkaukset – 14 % kaikista roskista.
  4. Paisutetusta polystyreenistä valmistettu eristemateriaali – 8 % kaikista roskista.
  5. Köydet – 7 % kaikista roskista.

Nordic Coastal CleanUp -verkoston järjestämä rantasiivouskiertue on osa yhteispohjoismaista aloitetta. Pidä Saaristo Siistinä ry:n lisäksi kiertueeseen osallistuvat Håll Sverige Rent Ruotsista, Hold Norge Rent Norjasta, Hold Danmark Rent Tanskasta, World Wide Friends Islannista, CSR Grönlannista ja Rudda Føroyar Färsaarilta.

Katso rantasiivouskiertueen koko aikataulu osoitteesta nordiccoastalcleanup.com(siirryt toiseen palveluun).