Siirry sisältöön

Alimitoitetut jätevesijärjestelmät kuormittavat Itämerta – katso videolta, miten ongelmaan etsitään ratkaisuja

Pidä Saaristo Siistinä ry on mukana kansainvälisessä NURSECOAST-II-hankkeessa, jossa etsitään uusia ratkaisuja Itämeren ravinnekuorman vähentämiseksi.

Yhteinen Itämeremme kärsii monista ongelmista, kuten mikromuovista, liikakalastuksesta ja rehevöitymisestä – mutta myös matkailun lisäämästä kuormituksesta.

Kesän matkailusesonki tuo Itämeren rannikkoalueille jopa 20 kertaa enemmän vierailijoita kuin talvella. Matkailun kasvattamaa kuormitusta ei kuitenkaan ole huomioitu alueen jätevesiratkaisuissa.Kiivaimman sesongin aikana jätevettä syntyy enemmän kuin paikalliset jätevedenpuhdistamot pystyvät käsittelemään, mikä aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja ja rehevöittävien ravinteiden huuhtoutumista herkkään Itämereen.

NURSECOAST-II-hankkeessa etsitään kausivaihteluun sopivia ratkaisuja

Pidä Saaristo Siistinä ry on mukana kansainvälisessä NURSECOAST-II-hankkeessa, jonka tavoitteena on vähentää matkailun aiheuttamaa ravinnekuormitusta Itämeren rannikkoalueiden vesissä. Etsimme jäteveden kausivaihteluun sopivaa teknologiaa yhdessä 16 hankepartnerin kanssa, jotta jäteveden kausivaihtelun aiheuttamat ongelmat saataisiin kuriin.

NURSECOAST-II-hankkeessa testataan erilaisia ratkaisuja, kuten nanokuplalaitetta, jotta jätevesiä voitaisiin käsitellä tehokkaammin ja siten vähentää Itämereen päätyviä ravinnepäästöjä. Piloteista saatuja tuloksia ja kokemuksia voidaan hyödyntää muissa kohteissa, jotka kamppailevat vastaavien haasteiden kanssa.

NURSECOAST-II-hankkeen rahoittaa Interreg Baltic Sea Region 2021–2027 -ohjelma. Hanketta koordinoi The Institute of Fluid-Flow Machinery Polish Academy of Sciences Puolasta. Suomesta mukana hankepartnereina ovat Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristöopisto Sykli, Inkoon kunta ja Pidä Saaristo Siistinä ry.