Siirry sisältöön

Imutyhjennyslaiteverkostoa päästään parantamaan Saaristomerellä ja Saimaalla

Valtiovarainvaliokunta on talousarvioesityksessään myöntänyt Pidä Saaristo Siistinä ry:lle yhteensä 235 000 euroa veneilijöiden käymäläjätteiden imutyhjennyslaiteverkoston parantamiseen Saaristomerellä ja Saimaalla.

Veneen septitankin tyhjennys käynnissä.

Tarpeemme uusia veneiden käymäläjätteiden imutyhjennyslaitteita on jatkuva eritysesti Saaristomerellä ja Saimaalla, jotka ovat aktiivisia veneilyalueita. Kattava ja toimintavarma imutyhjennyslaiteverkosto on tärkeä, jotta veneilijät voivat toimia vesillä vastuullisesti ja tyhjentää käymäläjätevetensä niille kuuluvaan paikkaan.

– Viime aikoina on puhuttu paljon erityisesti Saaristomeren ja Saimaan vetovoimaisuuden kehittämisestä matkailukohteina. Myös Pidä Saaristo Siistinä ry:n visio on, että jokainen voisi virkistyä ainutlaatuisissa vesistöissämme, mutta muistutamme myös siitä, että ihmisillä tulee olla mahdollisuus toimia luonnossa ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittamatta. Siksi on ensiarvoisen tärkeää resursoida palveluihin, jotka ehkäisevät muun muassa vesistöjen rehevöitymistä. Kiitämmekin eritysesti Timo Heinosta, Sari Sarkomaata, Saara-Sofia Siréniä sekä muita eduskunnassa asiaa ajaneita kansanedustajia, Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski kertoo. 

Ylläpidämme yhteensä noin 30 veneilijöiden käymäläjätteiden imutyhjennyslaitetta. Ne tunnistaa yhdistyksen tutusta Roope-hyljelogosta, ja löytyvät kaikki Roope-kartalta, roopekartta.fi(siirryt toiseen palveluun).

Tänä vuonna keräsimme yhteensä 155 kuutiota veneilijöiden käymäläjätevesiä imutyhjennysasemista. Keräämämme käymälävesimäärä säästi vesistöjä arviolta märkäpainoltaan 77 500 kg:lta rehevöittävää levää. Avustuksen myötä tulemme uusimaan Saaristomerellä kaksi käytöstä poistuvaa imutyhjennyslaitetta ja sijoitamme Saimaalle kaksi uutta laitetta lisää.

– Laitteiden ongelmana on herkkä rikkoutuvuus, mikä johtuu pitkälti pumpputekniikasta ja kovasta käytöstä. Joudumme jatkuvasti uusimaan useita vanhemmista laitteistamme. Samalla myös etsimme ratkaisuja asemien käyttöiän pidentämiseksi, keräyskapasiteetin lisäämiseksi sekä toimintavarmuuden ja turvallisuuden takaamiseksi. Uudet laiturimalliset asemamme ovatkin tästä hyvä esimerkki, Kaski kertoo.