Siirry sisältöön

Roope-huoltoalukset pääsivät talviunille

Talven tietää saapuneeksi, kun kaikki Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalukset on laitettu talviunille ja miehistö pääsee ansaituille vapaille. Kausi huoltoaluksilla on ollut perinteinen ja tehokas. Minkälainen ennätys saavutettiin Saaristomerellä? Entä millainen ikävä ilmiö lisääntyi järvien retkisatamissa?

Ensimmäisenä huoltokausi päättyi M/S Roopettaren osalta Päijänteellä lokakuun alussa. Viimeisenä talviunille laitetiin Saaristomeren M/S Roope lumen jo peittäessä aluksen kannen marraskuun lopulla. Ensi vuonna kausi alkaa jälleen kaikilla toiminta-alueilla viimeistään toukokuussa.

Olemme tänäkin vuonna huolehtineet noin 200 Roope-palvelupisteestä Saaristomeren, Pohjanlahden, Saimaan, Päijänteen, Pirkanmaan ja Itäisen Suomenlahden toiminta-alueilla. Olemme tuoneet valtavia määriä polttokelpoista jätettä, metallia ja lasia Roope-palvelupisteistä. Miehistö on kantanut polttopuuta tulipaikoille, kunnostanut laitureita ja huoltanut kuivakäymälöitä, astianpesupaikkoja ja saunoja vesilläliikkujien käyttöön.

Veneiden imutyhjennysasemista keräsimme tänä vuonna yhteensä 155 kuutiota käymälävesiä. Siis 155 000 litran maitotölkillistä, joka täyttäisi noin 75 parkkiruutua! Keräämämme käymälävesimäärä säästi Itämerta arviolta märkäpainoltaan 77 500 kg:lta rehevöittävää levää.

Reippaan ja ammattitaitoisen miehistön lisäksi kiitämme kuluneesta kaudesta kaikkia vastuullisesti toimineita ja työtämme tukevia jäseniä, saarien huoltohenkilöitä ja kaikkia yhteistyötahoja, joiden kanssa pidämme huolta Itämerestä ja ainutlaatuisista järvistämme.

Merellä haasteita ja ennätyksiä

Saaristomeren, Pohjanlahden, Pirkanmaan ja Itäisen Suomenlahden aluepäällikkö Katriina Murto iloitsee kauden sujuneen alueilla onnistuneesti Pohjalahden alushaasteista huolimatta.

– Kaudesta jäivät päällimmäisinä mieleen hyvin toimineet imutyhjennysasemat, Pirkanmaalla aktiivisena jatkunut yhteistyö alueen veneseurojen ja muiden toimijoiden kanssa sekä onnistunut romuveneiden keräys Saaristomerellä, tiivistää Murto.

Saaristomeren venekeräyksessä yhdessä Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa poimimme yli 40 käytöstä poistettua venettä ympäristöä pilaamasta ja toimitimme ne kierrätykseen. Pohjanlahden ja Saaristomeren vuosittaisissa, erillisissä romunkeräyksissä paikallisten jätehuoltoyhtiöiden kanssa saimme yhteensä 97 000 kiloa romua ja vaarallisia jätteitä pois saaristosta. Tämä määrä sisälsi myös yhden Saaristomeren romunkeräyshistorian ennätyksen: saaliiksi saatiin yhteensä yhdeksän romuautoa.

– Pohjanlahden miehistölle lähetämme tänäkin vuonna erityiskiitoksen kärsivällisyydestä, sillä alueen huoltotöissä sinniteltiin edelleen väliaikaisella vuokrakalustolla. Haasteista huolimatta miehistö huolehti Roope-palvelupisteiden ylläpidon parhaansa mukaan ja kunnosti muun muassa Lars Björkarskärin suositun jäsensaunan, Murto kertoo.

Järvien retkisatamissa polttopuiden kulutus lisääntynyt

Saimaan ja Päijänteen aluepäällikkö Eeva Taimisto kertoo huoltokauden sujuneen miehistön, huoltomiesten ja yhteistyökumppaneiden voimin hyvin. Kahteen edeltävään koronakesään verrattuna liikennettä vesillä oli vähemmän, mutta retkisatamissa vietetty aika vaikutti lisääntyneen.

– Vähentynyt liikenne vesillä johtui varmasti myös polttoaineiden hinnoista. Vaikutti siltä, että retkisatamissa on saatettu viipyä aiempaa pidempään, kun ajoa on vähennetty. Tämä näkyi satamien lisääntyneessä polttopuiden kulutuksessa. Valitettavasti saimme myös aiempaa enemmän viestejä siitä, että polttopuita on kannettu retkisatamista omiin veneisiin, ja sehän on täysin luvatonta. Mutta kaiken kaikkiaan kuluneesta kaudesta Saimaalla ja Päijänteellä jäi fiilis, että hyvällä mielellä teimme kaikkemme ja kävijät viihtyivät retkisatamissa, Taimisto kertoo.