Siirry sisältöön

Veneen ostajan vinkkilista

Onko mielessä veneen ostaminen? Talvi on hyvää aikaa paitsi unelmoida myös tutustua vaihtoehtoihin, tehdä taustatyötä ja hankintoja. Veneen ostajan kannattaa ennen päätöksentekoaan miettiä ainakin seuraavia asioita, joita meille on koonnut PSS ry:n yhteistyökumppani Venealan Keskusliitto Finnboat ry.

Kuvitus: Arto Vesterinen

1. Tutki huolellisesti

Tutustu esitteisiin, vertaa, haastattele veneenomistajia ja asiantuntijoita ja katsele veneitä maissa ja vesillä. Tee koepurjehduksia ja -ajoja. Jos päädyt käytettyyn veneeseen, teetä ammattilaisella veneen kuntokartoitus. Näin saat asiantuntijalausunnon veneen kunnosta ja merikelpoisuudesta.

2. Muista käyttötarkoitus

Mieti etukäteen, mihin aiot pääasiallisesti venettä käyttää. Onko suunnitelmissa lyhyet siirtymät, päiväretket vai pidemmät, yöpymistä vaativat retket? Entä liikutko saaristossa, rannikon tuntumassa, avomerellä, järvillä vai suojaisammilla vesillä? Riittääkö pienvene, kuten apujolla, soutuvene tai vene kalastusta varten? Kiehtooko päästä vesille purjein, jolloin voi vertailla kevytveneitä, päiväpursia, asuttavia purjeveneitä ja moottoripursia? Moottorivenettä suunnittelevan kannattaa perehtyä avo-, tuulilasi- ja HT-veneiden eroihin sekä liukuva- ja uppoamarunkoisten eroihin. Moottorivaihtoehtojakin piisaa: perä-, sisä-, sisäperämoottori, bensiini ja diesel. Huomioi myös perheenjäsenten tarpeet ja toivomukset, jos veneily on perheen yhteinen harrastus. Pitääkö tilaa riittää vieraillekin?

3. Suunnittele varustehankinnat

Älä unohda lisävarusteita. Ne voivat aiheuttaa suuriakin lisämenoja. Uusi vene on hankintahinnaltaan korkeampi, kun taas vanhemmassa veneessä on enemmän uusintatarpeita.

4. Laske käyttö- ja huoltokustannukset

Kaikki käyttö- ja huoltokustannukset kannattaa laskea ostopäätöstä tehdessäsi. Älä unohda esimerkiksi veneen liikuttamisesta ja talvisäilytyksestä syntyviä kuluja.

5. Ajoita oikein

Pienveneen voi ostaa kaupasta juuri ennen veneilykauden alkua. Suurempaa venettä hankkiessa syksy on usein edullisin ajankohta, sillä veistämöillä on silloin kevätkiireitä enemmän aikaa erikoistoivomuksillesi.

6. Ota huomioon veneesi vaihtoarvo

Moni haluaa jossain vaiheessa vaihtaa veneensä toiseen. Kannattaa siis olla kaukaa viisas ja muistaa, että meillä vähemmän myyty vene, jota ei ole tehty erityisesti suomalaisia olosuhteita varten, tai erityisen halpa vene saattaa olla vaihtoarvoltaan kyseenalainen. Pitkänä sarjana valmistettu vene on yleensä varma ostos.

7. Päätä kauppa

Tee kaupasta aina kirjallinen sopimus. Varmistu ostamasi veneen varustetasosta. Selvitä takuukysymykset ja vaadi vakuus toimitukselle. Vakuutus on tarpeen välittömästi.