Siirry sisältöön

Romuautot saariston romunkeräyksen hitti

Tänä kesänä PSS ry:n odotetut romukeräykset järjestettiin paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa Turun ja Vaasan saaristoissa. Saaristomerellä poimittiin kyytiin ennätysmäärä romuautoja.

Kuva: Jouni Kelkka

Lounais-Suomen Jätehuollon ja PSS ry:n järjestämän romunkeräyksen aikana heinäkuun alussa Naantalin ja Paraisten saaristosta kerättiin M/S Roopen kyytiin lähes 54 000 kg romua ja jätettä. Keräysviikon haastavasta kelistä ja M/S Roopen nosturiin tulleesta viasta huolimatta saalis kasvoi yli 19 prosenttia viime vuoden keräykseen verrattuna. Metallijätteen osuus oli noin 36 000 kg. Romuautoja keräykseen toimitettiin peräti yhdeksän kappaletta, mikä on keräyshistorian ennätystasoa. Vaarallisten jätteiden osuus kokonaispainosta oli noin 2 330 kg ja akkujen 1 100 kg. Rakennus- ja siivousjätteitä kertyi suursäkeissä vajaa 600 kg ja sähkö- ja elektroniikkaromua 5 160 kg.

– Keräys mahdollistaa suurikokoisten jätteiden asianmukaisen keräämisen pois saaristosta. Esimerkiksi pienmetallit sopivat saariston ekopisteiden viikoittain tyhjennettäviin keräysastioihin, mutta jos niihin jätetään sinne kuulumattomia isoja metalliesineitä, kuten grillejä ja ruohonleikkureita täyttyvät astiat nopeasti, PSS ry:n Saaristomeren aluepäällikkö Katriina Murto sanoo.

Keräyksen reitti vaihtelee vuosittain. Ensi vuoden keräys keskittyy Kemiönsaaren saaristoon ja Paraisten saariston itäosiin. Toiveita tarkemmista kohteista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen asiakaspalvelu@lsjh.fi aina helmikuun loppuun asti.

Lisäksi kuluvan syksyn aikana saaristosta kerätään LSJH:n ja PSS ry:n yhteisessä venekeräyksessä noin 40 käytöstä poistettua venettä. Vaasan saariston perinteinen romunkeräys toteutettiin yhteistyössä Stormossenin kanssa. Keräys jäi viime vuoden huikeasta 50 000 kg:n potista hieman jälkeen, kun romua ja jätettä kertyi yhteensä noin 43 000 kg. Vaarallista jätettä kerättiin noin 800 kg, sähkö- ja elektroniikkaromua noin 600 kg, tasolasia noin 200 kg, poltettavaa jätettä noin 340 kg ja metallia 41 000 kg.