Siirry sisältöön

Pintaa syvemmältä

Useille teistä lukijoistamme Roope-lehden kattaus on tuttua ja taattua tavaraa. Niin minullekin purjehtijana ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäsenenä. Nyt katselen asiaa kuitenkin uudesta näkökulmasta, sillä aloitin keväällä yhdistyksen uutena varainhankintapäällikkönä.

Uuden oppiminen on etuoikeus, ja siitä olen todella saanut nauttia. PSS ry:ssä tehtävä ympäristötyö on yllättänyt kerta toisensa jälkeen. Luulin olevani jokseenkin ympäristötietoinen, mutta niin vain oli mennyt ohi sekin tieto, että roskat voivat päätyä katuviemäreistä, eli hulevesikaivoista, suodattamatta vesistöihin! Mahanpuruja muovista -kampanjamme onkin jälleen opettanut viidentoista kaupungin asukkaille roskien reitistä jotain todella olennaista.

Kampanja herätti minut tajuamaan, että vesistöjen roskaantuminen ei todellakaan ole vain vesistöjä käyttävien ongelma eikä varsinkaan heidän syytään. Myös hulevesikaivojen kohdalla voidaan puhua Itämeren rehevöitymisen yhteydessä tutuksi tulleesta termistä valuma-alue. Roskat voivat päätyä kaivoihin pitkän matkan päästä tuulen ja sadevesien mukana. Useita sisämaan kaupunkeja voisikin kutsua rannikkokaupungeiksi, vaikka niillä ei olisi metriäkään rantaviivaa. Viemäreiden verkostot vievät pitkälle.

”PSS ry:ssä tehtävä ympäristötyö on yllättänyt kerta toisensa jälkeen.”

– Anne Ala-Pöllänen, varainhankintapäällikkö

Sinulle, lukijani voikin tulla mieleen, että meidän PSS ry:ssä tulisi laajentaa tiedotustoimintaamme muihinkin kuin saariston ja vesistöjen ystäviin. Ei hätää, sitä tehdään jo! Toinen minulle erityisen rakas toimintamuotomme on tänä vuonna 10 vuotta täyttävä Siisti Biitsi -ohjelma. Sen kautta tieto vesistöjen roskaantumisesta leviää mitä parhaalla tavalla – konkretian kautta. Useat kaveriporukat ja työyhteisöt ovat viettäneet ikimuistoisia hetkiä ulkoillen ja rantoja siivoten ja keräten samalla meille arvokasta dataa roskista. Vielä mahtuu mukaan!

Siisti Biitsin myötä olen itse saanut todistaa ympäristökasvatustamme parhaimmillaan kummikoulujen muodossa. On kerrassaan liikuttavaa seurata pienten ja vähän isompienkin koululaisten poukkoilua roskien perässä. Aina ei into ole alussa ylimmillään, mutta kuten sienestyksessä, kun yhden löytää… Uskon vakaasti, että roskaantuminen saadaan parhaiten vähenemään, kun sen äärelle pysähdytään jo nuorena.

Näitä ja monia muita hankkeita minun on ilo omalta osaltani viedä eteenpäin. PSS ry on hyvin hoidettu ja vakaalla pohjalla oleva järjestö, jolla on kuitenkin edelleen suuret haasteet edessään. Toimintamme pohjautuu suurelta osin lahjoitusvaroihin ja tietenkin tärkeisiin jäsenmaksuihin. Jotta voimme viedä puhtaampien vesistöjen viestiä eteenpäin ja laajentaa muun muassa kummikoulutoimintaamme kattamaan koko Suomen, tarvitsemme lahjoittajia. Olethan sinä yksi heistä!

Kirjoittaja

Varainhankintapäällikkö

Anne Ala-Pöllänen

040 189 6406 anne.ala-pollanen@pssry.fi