Siirry sisältöön

Päivä huoltoaluksen kyydissä Saaristomerellä

Tervetuloa huoltoalus M/S Roopen kyytiin! Saaristomeren viestintäasiantuntija Eeva Räihä pääsi seuraamaan läheltä M/S Roopen päällikön Kari Lahtisen ja kansihenkilö Linda Johanssonin kiireistä keskiviikkoa keskellä Saaristomeren vilkkainta kesäkautta. Hyppää kyytiin!

Nosturi tyhjentää Molok-säkkien sisällön M/S Roopen kannella auki ammottavaan roskaprässiin.

Klo 08.20 Aspö

Saaristomeren huoltoalus M/S Roope irtautuu Aspön laiturista. Päivän ensimmäinen etappi on Jurmo. Säätiedotus lupaa yltyvää tuulta, ja aluksen päällikkö Kari Lahtinen toteaakin, että viime hetkellä lähdetään. Ei sen takia, ettei alus selviäisi hienosti kovemmastakin aallokosta, vaan siksi, että roskat lentävät helposti kovan tuulen mukana jäteastioita tyhjennettäessä.

Syntyperäinen aspöläinen, kansihenkilö Linda Johansson on kotona nukutun yön jälkeen valmiina viikon kolmannen päivän kierrokselle. Laivakoira Igor vaikuttaa tyytyväiseltä Lindan saapuessa.

Suuntana Jurmo. Laivakoira Igor ei jaksa vielä näin aamutuimaan kiinnostua päivän reitistä.

Klo 09.40 Jurmo

Jurmon satamassa meitä tervehtii pitkä rivi syväkeräysastioita, ”molokkeja”, joiden sisältö katoaa Lindan ohjaaman nosturin voimin Roopen kannella ammollaan odottavaan roskaprässiin. Siellä on jo maanantain ja tiistain jäljiltä hurja määrä sekajätettä, mutta lisää näyttää mahtuvan.

Kari käynnistää Roopen kannella parkissa odottaneen traktorin ja suuntaa huussirivistölle traktoriin kytketyn lietesäiliön kanssa. Kuivakäymälöistä imaistaan suotonesteet.

– Otamme kyytiin sekä roskat että paskat, Kari toteaa ytimekkäästi.

Työtä kelpaa tehdä aluksella, joka on suunniteltu ympäristöhuoltotyöhön, kehuu M/S Roopen päällikkö Kari Lahtinen.

Klo 12.20 Björkön luonnonsatama

Ihmettelen, miksi ajamme suoraan rantalepikkoon, eihän siellä mitään ole? Vaan on sitä ennenkin väärässä oltu. Roopen keularamppi aukeaa tasaiselle rantakalliolle, ja Linda ja Kari tyhjentävät rantalepikosta pilkottavan jätepisteen astiat rivakasti.
Björkössä imaisemme mukaan myös viikon kolmannen septiaseman tuotokset. Näistä laiturimallisista saamme erityisen paljon kiitosta veneilijöiltä.

Veneilijät ovat erityisen tyytyväisiä laiturimallisiin septiasemiin.

Klo 13.40 Trunsö

Trunsössä sijaitsee PSS ry:n vuokramökki, ja rannasta löytyy jätepisteen lisäksi myös sauna ja astianpesupaikka. Tapaamme saariemäntä Paula Mäen, jonka kanssa vaihdamme työn lomassa pikaiset kuulumiset.

Aurinkoinen hengähdystauko Trunsössä saariemäntä Paula Mäen kanssa.

Klo 14.40 Bodö

Bodössä tyhjennysvuorossa on kaksi molokkia, viisi suurta vihreää pyörillä kulkevaa jäteastiaa sekä metallikeräysastia. Rannalla Kari tapaa saman pikkupojan, jonka kanssa hän edellisenä päivänä tutustui Brunskärissä. Ilmassa on molemminpuolista jälleennäkemisen riemua.

Onkin selvää, että Roopen saapuminen satamiin on arvostettu Tapaus isolla teellä. Paikallaolijat auttavat usein Lindaa ja Karia, ja nosturilla tapahtuva Molok-säkkien tyhjennys kelpaa päivän ohjelmanumeroksi niin pienille kuin isommillekin. Maininnan ansaitsee myös miehistön suosituin jäsen Igor, jolle on tarjolla rapsuttajia joka satamassa.

Nötön sataman molokit odottavat tyhjennystä.

Klo 16.00 Nötö

Nötön satamassa pönöttää jämäkkä rivi molokkeja. Neljän säkin sisältö päätyy roskaprässiin. Eikö se tule ikinä täyteen?

– Ihmiset lajittelevat aiempaa enemmän, lasit ja metallit löytävät niille varattuihin astioihin. Mutta parannettavaakin on. Jokaisen omalla vastuulla on toimittaa sekajätteeseen kuulumaton jäte, esimerkiksi elektroniikkaromu, omilla kulkuneuvoilla mantereelle, Kari muistuttaa.

– Mieti, kuinka paljon ruokaa pakkaat mukaasi kotoa lähtiessä. Saaristosta löytyy pieniä kauppoja, joista saa ostettua täydennystä, Linda vinkkaa veneilijöille. Ruokahävikki näkyy jätepisteissä.

Klo 17.30 Nauvo Berghamn

Berghamnin laituri on juhlava näky tänään. Laituria koristaa uljas kaunotar, kuunari Svanhild. Miehistö on erittäin kiinnostunut meidän toiminnastamme, ja tervehtii ilolla mahdollisuutta jättää omat roskansa Roopen kyytiin.

Kuunarikaunotar Svanhild ja M/S Roope kohtasivat Berghamnin laiturissa.

Klo 18.35 Hummelholm

Hummelholmissa pysähdymme hyvin pikaisesti tyhjentämässä kolme 660-litraista jäteastiaa.

Klo 19.20 Brännskär

Emme pääse Brännskäriin, kun laiturissa on yllättäen tungosta.

– Ei tällaisesta mene pasmat sekaisin, Kari toteaa. – Tullaan huomenna uudestaan, kun osuu matkan varrelle.

Klo 20.25 Käldinge

Saavumme M/S Roopen kotisatamaan Käldingeen. Jäteastiat, prässi ja septitankit täytyy tyhjentää ennen loppuviikon kierrosta. Kolmessa päivässä olemme keränneet noin 7 000 kg sekajätettä ja septit päälle, noin 24 m³. Viikon päättyessä Roope on kerännyt saaristosta 10 000 kg sekajätettä ja 48 m³ septijätettä.

– Työn mielekkyyttä ja tärkeyttä ei tarvitse pohtia. Hiljaiset illat, kun saa olla rauhassa tässä paatissa. Mukavat ihmiset satamissa. Ja onhan mulla komea näköalakonttori, Kari luettelee, kun kysyn päivän päätteeksi työn parhaita puolia.

Viikon päättyessä M/S Roope on kerännyt saaristosta 10 000 kg sekajätettä ja 48 m³ septijätettä.