Siirry sisältöön

Juhlavuoden pukukoodina puhtaat rannat

Tänä vuonna Siisti Biitsi -talkoita on järjestetty maantieteellisesti laajemmalla alueella kuin koskaan aiemmin. Ahkerat talkoolaiset ovat raportoineet siivottuja rantoja Ahvenanmaalta aina käsivarren Lapissa sijaitsevalle Enontekiölle asti. Löydettiinkö pohjoisen Lapin hiljaiselta rannalta erilaisia roskia kuin Ahvenanmaan saaristosta? Entä minkä suuren eurooppalaisen joen varrelle talkoot tänä vuonna ulottuivat?

Mikkelin Siisti Biitsi -talkoissa koululaiset saivat valita erikoisimmat roskat ja koota ne roskanäyttelyksi. Kuva: Terhi Takkinen

Siisti Biitsi -ohjelma on varmasti tuttu nimi useimmille Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäsenille, mutta Suomesta löytyy vielä monia paikkakuntia, joissa talkoita ei ole järjestetty. Kymmenvuotista taivaltaan juhliva Siisti Biitsi on tänä kesänä innostanut kansalaisia siivoustalkoisiin aivan uusilla rannoilla Lappia myöten. Tähän mennessä pohjoisin siivottu ranta sijaitsee Enontekiöllä, joka on yksi Suomen harvimmin asutuista kunnista.

– Enontekiöllä siivottu luonnontilainen hiekkaranta ei ole mikään suosittu ajanviettopaikka. Tämä näkyi rannalta löytyneistä roskista siten, että Suomen rantojen yleisimpiä roskia eli tupakantumppeja löytyi suhteellisen vähän. Sen sijaan rannalta löytyi vajaassa tunnissa valtava määrä muovisilppua. Talvella järven jäälle jääneet muovipussit voivat löytyä jäiden lähdettyä järvestä ja rannoilta, kertoo Siisti Biitsi -ohjelmapäällikkö Julia Jännäri.

Juhlavuosi toi laajaa yhteistyötä myös Järvi-Suomeen. PSS ry järjesti Siisti Biitsi -siivoustalkoita Mikkelissä ja sen ympäristökunnissa osana WaterPlus-hanketta, jossa Suomen ympäristökeskus (Syke) ja Kaakkois-Suomen ammattiopisto Xamk kehittävät yhdessä uusia menetelmiä vesistöjen puhdistamiseen.

– Esimerkiksi Mikkelissä talkoolaiset keräsivät pieneltä alueelta paljon roskia. Joukossa oli erilaista muoviroskaa, tupakantumppeja, rakennusjätettä ja jopa imuri hylättynä tienpenkalle. Yhteensä eniten raportoitiin erilaisia muoviroskia, joita kerättiin yli 2 500 kappaletta. Lisäksi kerättiin muun muassa lähes 2 000 tupakantumppia, kertoo Jännäri.

PSS ry aloitti toimintansa Ahvenanmaalla vuoden alussa yhtenä tavoitteenaan kannustaa ahvenanmaalaiset mukaan Siisti Biitsi -ohjelmaan ja jalkauttaa ohjelman kummikoulutoiminta paikallisiin kouluihin ja harrastusryhmiin. Kesän loppuun mennessä rantojensiivoustalkoita on järjestetty jo 11 eri paikassa niin pääsaarella kuin ulompana saaristossa.

– Ahvenanmaalaiset ovat lähteneet mukaan toimintaan hienosti! Meillä on jo kuusi kummikoulua Getasta Maarianhaminaan ja aina Kökariin asti. Rantojensiivoustalkoissa raportoidut roskat ovat olleet enimmäkseen tupakantumppeja, nuuskaa ja muovia, kertoo aluekoordinaattori Kimberly Terry.

Juhlavuoden energinen kampanjakasvo Katja Ståhl pani hihat heilumaan ja kannusti kansalaiset liittymään Suomen suurimpaan talkoojengiin. Kuva: Å Communications

Harhakuvitelmia suomalaisesta luonnosta

Juhlavuoden energisenä kampanjakasvona nähtiin eläinrakas toimittaja ja tv-kasvo Katja Ståhl, joka viihtyy luonnossa koiransa kanssa. Ståhl haastoi mukaan Suomen suurimman talkoojengin.

– On ollut etuoikeus olla Siisti Biitsi -kampanjan keulakuvana. Erityisen lähellä tämä on sydäntäni siksi, että kuljen koiran kanssa paljon rannoilla. Toivon aina, ettei kakkapussi täyttyisi roskista, joita kerään ulkoillessani. Niin usein tapahtuu, mutta osallistuinpahan talkoisiin. On pieni vaiva kerätä roskat ja lasinsirut verrattuna siihen, että näkee eläimen kärsivän lojumaan jääneistä roskista tai lasinsiruista. Siisti biitsi on kaikkien ilo! Ståhl sanoo.

PSS ry:n pääyhteistyökumppani Taffel Kartanon perunalastut sai Siistiin saaristoseikkailuunsa mukaan joukon somevaikuttajia. Vaikuttajat järjestivät kaikki omannäköisensä Siisti Biitsi -talkoot ja levittivät tärkeää viestiä vesistöjemme ja rantojemme roskaisuudesta ja vastuullisesta retkeilystä. Yksi viidestä vaikuttajasta oli Pupulandia-blogistaan tunnettu Jenni Rotonen.

– Täytyy myöntää, että minullakin on ollut harhakuvitelmia suomalaisen luonnon puhtaudesta. Roska- talkoot avasivat omat silmäni sille, miten järkyttävän paljon roskaa luontoon jätetään. Päällimmäisenä itsellä mielessä oli varmaankin sellainen yleinen pettymys meihin suomalaisiin. Puhumme kovin ylpeinä metsistämme ja luonto- suhteestamme, mutta käytäntö osoittaa usein kunnioituksen puutetta – niin valitettavasti myös Itämeren rannalla, Rotonen kertoo.

Rotonen kertoi Instagram stooreissaan Kartanon perunalastujen ja Siisti Biitsin yhteistyöstä ja keräsi omissa siivoustalkoissaan lähes 1800 roskaa.

”Täytyy myöntää, että minullakin on ollut harhakuvitelmia suomalaisen luonnon puhtaudesta.”

Kuva: Jenni Rotonen / Pupulandia

Myös muille PSS ry:n yritystukijoille Siisti Biitsi -talkoisiin osallistuminen on lahjoitusten lisäksi tärkeä osa yrityksen vastuullisuustoimintaa ja henkilökunnan tyky-päivää. Tänä kesänä esimerkiksi Kappahl jalkautti talkoot myymälöidensä henkilökunnan toimintaan. Kesärauha- ja Ruisrock-festivaalien sekä Nivean ja DB Schenkerin työn-tekijöille siivoustalkoot ovat jo tuttu kevään merkki.

– Tiimimme eivät jättäneet kiveäkään kääntämättä. Talkoisiin osallistui lähes sata työntekijäämme ympäri Suomen ja jopa Saksan Rein-joen rantaa myöten. Tuloksena oli vaikuttava roskasaalis. Roskasäkkeihin päätyi myös mitä mielikuvituksellisimpia esineitä aina matoista mopoauton sivuikkunaan. Mielenkiintoisia esineitä tärkeämpää on kuitenkin se, että nämäkin luontoon kuulumattomat roskat on siivottu sieltä pois, sanoo DB Schenkerin Pohjoismaiden toimitusjohtaja Petteri Nurmi.

Koulu- ja harrastusryhmät voivat ilmoittautua mukaan maksuttomaan Siisti Biitsi -kummikouluohjelmaan. Kuva: Veera Säilä

Siisti Biitsi -ohjelmassa kansalaiset tekevät tiedettä – vielä ehdit mukaan!

Siisti Biitsin juhlavuosi on ollut tähän mennessä jo kerrassaan vaikuttava. Suomi-neito on puettu pala palalta puhtaisiin rantoihin, kun talkoot ovat vallanneet uusia alueita ja siivouksia on järjestetty maantieteellisesti laajemmalla alueella kuin koskaan aiemmin. Kesän päättyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pistämme pillit pussiin. Syksy ja talvi ovat oikein oivallisia ajankohtia siivoustalkoille. Kun keräät roskat ennen lumen tuloa, ehkäiset roskien päätymistä vesistöihin sulamisvesien mukana. Jätä siis sinäkin jälkesi Siisti Biitsi -karttaan ja raportoi roskat! Näin olet mukana tekemässä arvokasta ja ainutlaatuista kansalaistiedettä.

Roskien määrän ja laadun raportoiminen on aina ollut keskeinen osa Siisti Biitsi -ohjelmaa. Talkoo-laisilla on raportoinnissa merkittävä rooli PSS ry:n virallisten rantaroskaseurantojen rinnalla. Tietojen avulla pystymme konkreettisesti seuraamaan ympäristön tilaa ja sen kehittymistä. Lisäksi roskien kirjaaminen kappalemääräisesti noudattaa kansainvälisesti käytettyjä roskaantumisseurannan menetelmiä, joten tulokset ovat vertailukelpoisia muihin roskaraportointeihin.

– Olemme saaneet Siisti Biitsi -ohjelman myös osaksi EU-rahoitteista PlastLIFE-hanketta, jonka tavoitteena on kestävä muovien kiertotalous Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Tuomme hankkeeseen asiantuntijuutemme vesistöjen roskaantumiskysymyksissä, Jännäri tiivistää.

Vielä ehdit mukaan Suomen suurimpaan talkoojengiin!

Siisti Biitsi -talkoisiin osallistuminen on näin helppoa:

  1. Merkitse siivottava ranta Siisti Biitsi -sivujen karttaan: siistibiitsi.fi.
  2. Vietä kiva päivä rannalla siivoustalkoiden merkeissä.
  3. Raportoi löytyneet roskat PSS ry:lle maksuttomalla Siisti Biitsi -sovelluksella.
  4. Huolehdi roskien jatkokäsittelystä.

Kirjoittajat

Viestintäpäällikkö

Veera Säilä

040 455 2798 veera.saila@pssry.fi

Viestinnän asiantuntija

Kiia Palo

040 189 8655 kiia.palo@pssry.fi

Mahanpuruja muovista -kampanja | Ympäristöprojektit