Siirry sisältöön

WaterPlus-hankkeella Mikkelin rantoja siistiksi

Pidä Saaristo Siistinä ry toteutti Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Kaakkois-Suomen ammattiopiston (Xamk) yhteisen WaterPlus-hankkeen toimeksiantona Siisti Biitsi –rantojensiivoustalkoot Mikkelissä ja sen ympäristökunnissa.

Siisti Biitsi –talkoita järjestettiin toukokuussa Mikkelissä, Hirvensalmella, Kangasniemellä, Rantasalmella ja Puumalassa. Vapaaehtoisiin talkoisiin kutsuttiin yhdistyksiä, kunnan edustajia, partiolaisia ja kansalaisia. Media kiinnostui laajasti talkoista ja etenkin roskien määristä. Esimerkiksi Mikkelissä talkoolaiset keräsivät pieneltä alueelta paljon roskia; erilaista muoviroskaa, tupakantumppeja, rakennusjätettä, jopa imuri oli roskien joukossa hyljättynä tienpenkalle.

Syyskuussa järjestettiin yhteistyössä hankkeen muiden tahojen kanssa vielä yksi uusi siivoustempaus Mikkelissä, kahdessa paikassa. Kalevankankaan koululla järjestettiin Siisti Biitsi –roskatalkoot, johon osallistui 123 henkilöä. Koulusta 3–4-luokkalaisia viisi luokallista sekä erityisluokka. Talkoissa siivottiin Pankajoen vartta ja lähitienoon kadunvarsia. Lapset saivat valita ryhmänsä löytämän erikoisimman roskan ja tuoda sen pöydälle roskanäyttelyyn. Erikoisimmaksi roskaksi valikoitui auton valo.

Toinen Mikkelin syksyinen siivoustapahtuma järjestettiin Mikkelin satamassa saman päivän iltana. Kaikille avoimeen tapahtumaan saapui Xamkin ympäristöteknologian opiskelijaryhmä sekä yksi partiolaisten ryhmä. Lisäksi vapaaehtoisia talkoolaisia saapui kymmenkunta. Esillä oli Syken vesitestireppu ja asiaa kansalaishavainnoinnista. PSS ry:llä oli oma esittelypiste. Talkoolaiset pääsivät myös tutustumaan PSS ry:n Saimaan huoltoalukseen M/S Roope-Saimaaseen.

Näiden tapahtumien roskista eniten raportoitiin erilaisia muoviroskia, joita kerättiin 2513 kappaletta. Lisäksi kerättiin muun muassa paperiroskia 941, metallia 317 ja tupakantumppeja 1931 kappaletta.

Lisätietoja WaterPlus-hankkeesta löydät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nettisivuilta(siirryt toiseen palveluun) sekä Suomen ympäristökeskuksen nettisivuilta(siirryt toiseen palveluun).