Siirry sisältöön

Kylpyposankat hyppäävät Aurajokeen muistuttamaan, että joet voivat kuljettaa roskat suoraan Itämereen

Itämeren roskataakka kasvaa jatkuvasti, ellei roskien reittejä luontoon tukita. Syyskuun 17. päivä järjestettävällä Posankka Race -hyväntekeväisyystempauksella halutaan avata keskustelua jokien roolista roskien kuljettajana ja kerätä varoja työhön Itämeren roskaantumista vastaan. Bongaa ”Posankka-rysä” Hansa-torilla 31.8.–16.9. ja osallistu arvontaan!

Suurin osa Itämeren rannoilta löytyvästä roskasta kytkeytyy kertakäyttökulttuuriin. Roskat kulkeutuvat vesistöihin joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi katukaivojen kautta sade- ja sulamisvesien kuljettamina. Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) tutkimuksen mukaan katukaivoihin päätyy muun muassa tupakantumppeja, ruokapakkausten muovikääreitä, lasinsiruja ja purkkaa.

”Voimme jokainen auttaa Itämerta pitämällä huolen siitä, että roskat eivät päädy käsistämme maahan. Katukaivoja ei sovi käyttää roskiksina, koska ne valuttavat vedet yleensä puhdistamatta suoraan lähimpään vesistöön, esimerkiksi Aurajokeen, joka kuljettaa roskat mukanaan”, toteaa PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski.

Itämeripäivä on joka päivä – auttaa voi myös hauskoilla tavoilla

Posankka Race on hyväntekeväisyystempaus, jossa 4 000 miniposankkaa kisaa puomitetulla radalla Turun päivänä 17.9. Aurajoessa Kirjastosillan kupeessa klo 14. Tapahtumalla halutaan kiinnittää huomio Itämeren roskaantumiseen konkreettisella ja näyttävällä tavalla sekä avata keskustelua siitä, että joet ovat yksi roskien reitti Itämereen.

Posankka Raceen voi osallistua adoptoimalla kylpyposankan 10 euron lahjoituksella osoitteessa posankkarace.fi(siirryt toiseen palveluun). Posankan tai kokonaisen posankkaparven voivat adoptoida niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Tänä vuonna lahjoituksista kertyneet varat kohdennetaan PSS ry:n 10 vuotta täyttäneelle Siisti Biitsi -ohjelmalle, jonka tarkoituksena on muun muassa siivota jokien, järvien ja Itämeren rantoja.

Hansakortteli on haastanut kaikki Turku Centerin jäsenyritykset osallistumaan Posankka Raceen ja adoptoimaan kylpyposankkoja. Hansatorin katossa tullaankin näkemään jotakin hieman tavallisesta poikkeavaa Itämeripäivästä Turun päivään, sillä osa Posankoista saa tilapäisesti kodin Hansakorttelista, rysän muodossa.

”Olemme innolla mukana tukemassa ja tuomassa Posankka Race -tapahtumaa näkyväksi myös Turun ydinkeskustaan. Haastamme kaikki adoptoimaan Posankkoja ja tukemaan PSS ry:n toimintaa, jotta saamme varoja tärkeään työhön huonosti voivan Itämeremme puolesta. Posankka-rysään liittyy myös arvonta, jossa voi arvata kylpyposankkojen määrän ja voittaa itselleen jokiseikkailun PSS ry:n aluksen Roska-Roopen kyydissä tai Hansakorttelin lahjakortin”, Hansakorttelin markkinointipäällikkö Mirva Järvinen kertoo.

Posankka Racen mahdollistavat Pidä Saaristo Siistinä ry, Bokem, Turun Ydinkeskustayhdistys – Turku Center, DB Schenker, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen pelastuslaitos sekä tapahtuman juontaja vaikuttaja-kirjailija Mona Bling.

Lisätietoja:

Anne Ala-Pöllänen
Varainhankintapäällikkö
Pidä Saaristo Siistinä ry
040 189 6406
anne.ala-pollanen@pssry.fi