Siirry sisältöön

Itämeren suojeluvinkit

Leväpartaiset rantakivet, sinilevämassat ja verkkojen limoittuminen ovat kaikki oireita rehevöitymisestä

Myös roskaantuminen, vieraslajit, kasvava meriliikenne ja öljykuljetukset uhkaavat herkkää meriluontoa. Ilman apua ainutlaatuinen murtovesialtaamme on pulassa. Itämeren tilaan vaikuttavat niin asutus, liikenne, turismi, ruoantuotanto kuin teollisuuskin. Myös ilmastonmuutos lisää ravinnevalumia. Ilmastonmuutosta hillitsevät ja yleisesti ympäristökuormitusta vähentävät teot koituvat myös Itämeren hyväksi.

Sinilevämassat ovat rehevöitymisen merkki.

Miten voin toimia Itämeren puolesta?

Me kaikki voimme vaikuttaa Itämeren tilaan sekä arkisten kulutusvalintojen kautta että toimimalla aktiivisesti yhteiskunnassa. Itämeren tila ei ole vain päättäjien käsissä. Pienetkin teot vaikuttavat, ja niitä voi tehdä meistä jokainen.

Mökillä ja omakotitalossa

Huolehdi, että kotisi jätevesiasiat ovat kunnossa. Ravinteiden kierrätystä edistävä tekniikka on paras ratkaisu. Haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyyn löytyy monia toimivia ratkaisuja.

Vähennä veden kulutusta. Kasvavien jätevesimäärien mukana Itämereen joutuu runsaasti ravinteita.

Käytä mökillä kuivakäymälää, joka on vesistöille hyvä vaihtoehto.

Käsittele saunan pesuvedet asianmukaisesti ja pese matot niin, etteivät pesuvedet valu veteen.

Lannoita puutarhaasi säästeliäästi ja käytä luonnollisia lannoitteita keinotekoisten sijaan. Vältä turhia torjunta-aineita. Huolehdi, ettei puutarhastasi ja kasvimaaltasi huuhtoudu ravinnepitoista ainesta ojiin ja lähivesistöön.

Säädä, sammuta ja käytä vihreää virtaa. Tue uusiutuvia energiamuotoja ja osta vihreää sähköä. Sammuta aina turhat sähkölaitteet, jos poistut huoneesta. Osta vain energiatehokkaita sähkölaitteita.

Vaadi vesilaitokseltasi laatua. Hyvin puhdistetut jätevedet kuormittavat vähemmän.

Keittiössä

Suosi lähiruokaa ja kauden satoa. Ruoan kasvihuonekasvatus talvella ja kuljettaminen pitkiä matkoja kuormittavat ympäristöä tarpeettomasti.

Osta luomuruokaa. Luomupeltoviljelyssä pelto käyttää tehokkaammin sinne laitettavat ravinteet hyödykseen ja ravinteita kierrätetään eläin- ja viljatuotannon välillä. Luomuruoan tuotannossa ei käytetä keinotekoisia lannoitteita eikä torjunta-aineita, joiden tuotanto kuluttaa runsaasti energiaa ja kuormittaa vesistöjä.

Syö vain kestäviä kalalajeja. Monet maailman kalakannoista ovat ylikalastettuja. Valitse vain sellaisia kalalajeja, joiden kannat eivät ole uhattuja, kuten kotimaista ahventa ja haukea sekä MSC-merkittyä kalaa. Merkintä takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Hyviä valintoja löytyy esimerkiksi WWF:n Kalaoppaasta.

Harkitse kasvatetun kalan ostamista tarkoin, koska kalankasvatus rehevöittää vesiä.

Syö vähemmän lihaa. Ravintosuositusten mukaan ravintomme tulisi koostua pääosin kasvikunnan tuotteista ja vain pieni osa tulisi olla lihaa. Lihantuotannossa syntyy runsaasti hiilidioksidi- ja ravinnepäästöjä ja se kuluttaa paljon energiaa. Kun valitset kasvisvaihtoehdon, vähennät Itämeren ravinnekuormitusta. Lihan voi korvata ruoanvalmistuksessa valitsemalla proteiinipitoisia kasviksia.

Ostoksilla

Pyri ostamana vaatteesi käytettyinä. Suosi vaatteissasi villaa ja muita luonnonkuituja fleecen ja tekokuitujen sijaan. Näin vähennät mikromuovien kulkeutumista Itämereen.

Valitse luomupuuvillaa.

Vältä muovipakkauksia ja muovipusseja. Käytä omaa kauppakassiasi.

Osta kestäviä, korjattavia ja kierrätyskelpoisia laitteita sekä tavaroita ja käytä ne loppuun. Vältä kertakäyttöisiä muovituotteita.

Valitse ympäristöystävällisiä pesuaineita.

Liikenteessä

Kävele, pyöräile ja käytä joukkoliikennettä sekä kimppakyytejä: vähentämällä liikenteen päästöjä pienenevät myös hiukkaskuormat ja ilmaperäinen typpilaskeuma vesistöihin. Liikenne on myös merkittävä mikromuovin ja kumin lähde.

Lomaile lähellä: lentäminen kuluttaa runsaasti energiaa ja lisää ilmaston lämpenemistä, jolloin myrskyt, sateisuus ja ravinnevalumat lisääntyvät Suomessakin. Lentämisen sijaan matkusta junalla.

Veneillessä

Pidä veneesi moottorin kunnossa öljyvuotojen välttämiseksi ja huolehdi veneen kunnosta muutenkin.

Pidä veneen pohjan puhtaana, jotta polttoainetta ei kulu tarpeettomasti. Vältä myrkkymaalin käyttämistä ja jos mahdollista, älä maalaa ollenkaan, vaan puhdista veneesi pohja mekaanisesti harjaamalla tai painepesurilla.

Huolehdi veneen huoltotöiden yhteydessä, etteivät vaaralliset jätteet, kuten maalijäte, akut ja patterit, pääse ympäristöön, vaan vien ne vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan maissa olevia, pesuvedet suodattavia astianpesupaikkoja. Älä koskaan pese astioita meressä.

Lajittele roskat myös veneillessä ja vie ne jätepisteeseen.

Tyhjennä aina veneen septitankki imutyhjennyslaitteella.

Pesulla

Vältä pesuaineita, jotka sisältävät fosfaatteja tai synteettisiä tensidejä. Luonnonmukaiset pesuaineet, kuten mäntysaippua ja etikka, sekä Joutsenmerkityt pesuaineet ovat luonnon kannalta hyviä vaihtoehtoja.

Vältä mikrorakeita sisältäviä hygieniatuotteita, kuten hammastahnoja tai kuorinta-aineita.

Älä pese pyykkiä tai mattoja meressä. Pese matot paikassa, jossa pesuvedet suodattuvat maahan tai johdetaan viemäriin.

Vähennä veden käyttöä.

Jätepisteellä

Älä roskaa maalla tai merellä, vaan vie jätteet sinne, minne ne kuuluvat, roskakoriin tai kierrätyspisteeseen.

Kuluta vähemmän, kierrätä enemmän.

Lajittele jätteet oikein ja kompostoi: jätemäärien vähentäminen vähentää myös vesistökuormitusta.

Huolehdi vaaralliset jätteet niille tarkoitettuihin paikkoihin ja vie vanhat lääkkeet takaisin apteekkiin. Kuljeta muovipakkaukset niille tarkoitettuun
keräyspisteeseen.

Luonnossa

Vältä liikkumista lintujen pesimäalueilla keväisin ja alkukesästä. Kunnioita luonnon- ja kansallispuistoon kuuluvien alueiden sääntöjä.

Älä jätä jälkiä tai roskia luontoon äläkä riko saaristoluonnon rauhaa. Vältä kasvien taittamista ja liikkumista polkujen ulkopuolella. Älä häiritse eläimiä.

Älä tee tulipaikkoja maastoon vaan suosi valmiita tulisijoja ja retkeilyrakenteita.

Kalasta monipuolisesti ja syö mitä kalastat. Älä pyydä pelkästään isoja petokaloja, vaan kalasta myös pienempiä kalalajeja. Myös särkikalat ovat hyviä ruokakaloja oikein valmistettuna. Noudata kalastaessasi eri kalalajien alamittoja.

Yhteiskunnassa

Keskustele ja vaikuta eri foorumeilla Itämeri-asioista. Yritä innostaa myös läheisiäsi ja työyhteisöäsi Itämeri-työhön.

Ota yhteyttä oman alueesi kansanedustajiin, kunnallispoliitikkoihin ja muihin päättäjiin ja vaadi toimia Itämeren suojelemiseksi. Äänestä vain sellaisia päättäjiä, jotka ovat todella valmiita toimimaan Itämeren puolesta.

Tutustu muihin Itämeren maihin ja hanki niistä kumppaneita, joiden kanssa voitte yhdessä toimia Itämeren puolesta.

Seuraa Itämeren tutkimusta. Jaa Itämeren tutkimukseen liittyviä uutisia sosiaalisessa mediassa.

Osallistu vapaaehtoistoimintaan, kuten Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -ohjelmaan(siirryt toiseen palveluun). Liity öljyntorjuntajoukkoihin, meripelastusseuraan tai muuhun järjestö- ja kansalaistoimintaan Itämeren hyväksi.

Lahjoita varojasi tai aikaasi ympäristönsuojeluun mahdollisuuksien mukaan. Osallistu esimerkiksi rantojensiivoustalkoisiin.

Osallistu kansalaishavaintojen tekemiseen meren tilan tarkkailemiseksi. Tee näkösyvyyshavaintoja ja seuraa levätilannetta ja ilmoita havaintosi esim. Meriwikiin.