Siirry sisältöön

Kartanon perunalastut siistien biitsien ja vastuullisen retkeilyn asialla

Taffel Kartanon/Orkla on Pidä Saaristo Siistinä ry:n tuorein pääyhtesityökumppani. Taloudellisen tuen lisäksi Kartanon on mukana edistämässä Siisti Biitsi -kampanjan ja vastuullisen retkeilyn ilosanomaa.

Pidä Saaristo Siistinä -järjestön yhteistyökumppaniksi ryhtyminen oli Kartanon(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)-brändille helppo valinta.

– Olemme todella innoissamme tästä yhteistyöstä. Vesistöjämme hyvinvointi on meille suomalaisille ja Kartanon perunalastujen kaltaiselle saariston kasvatille sydämen asia. Lähdimme ilolla mukaan tukemaan PSS ry:n tärkeää työtä ja levittämään tietoa vesistöjemme tilasta. Esimerkiksi Itämeren tilanne on hyvin huolestuttava, mutta hyvä uutinen on se, että jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa myös Itämeren tilaan. Kannustamme tulevana kesänä kaikkia suomalaisia toimimaan yhdessä vesistöjen hyvinvoinnin puolesta, kertoo Emmi Jyly Kartanon markkinointitiimistä.

Tänä kesänä Kartanon perunalastut on järjestämässä kesäkauden siisteintä kampanjaa, kutsuen kaikki suomalaiset kanssaan Siistille Saaristoseikkailulle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Suomen vesistöjen hyväksi osana PSS ry:n Siisti Biitsi -ohjelmaa. Kampanja käynnistyy toukokuussa ja kestää syyskuun loppuun saakka.

– Kannustamme ja opastamme kuluttajia muun muassa vastuulliseen retkeilyyn. Osallistumme myös itse ja haastamme vaikuttajia ja seuraajamme somessa järjestön Siisti Biitsi -siivoustalkoisiin ympäri Suomen. Pelaamalla Pidä Saaristo Siistinä -teeman mukaista peliämme on mahdollista osallistua arvontaan ja voittaa muun muassa elämyksellinen yö saaristossa. Lisäksi jokaisesta kampanjan aikana myydystä perunalastupussista lahjoitamme rahaa järjestön toiminnan tukemiseksi, Jyly kertoo.

Ympäristövastuun tuntevaa tuotantoa

Kumppanuus on myös ajoitukseltaan sopiva, sillä PSS ry:n toiminta käynnistyi vuoden alussa Ahvenanmaalla, missä Kartanon perunalastujen valmistuskin tapahtuu. Kartanon perunalastuja on valmistettu jo kohta kolmenkymmenen vuoden ajan, vuodesta 1995.

– Olemme hurjan ylpeitä yli 50-vuotisesta Haraldsbyn tehtaastamme, jonka tuotteet tarjoavat herkullisen makunsa lisäksi myös ympäristön huomioivan kotimaisen tuotantoketjun aina pellolta ruokapöytään. Kartanon perunalastut valmistetaan aina kotimaisesta perunasta, jotka on nostettu Suomen saariston viljavasta mullasta, kertoo Jyly.

Kartanon-brändin omistava Orkla on tehnyt pitkään tavoitteellista työtä vastuullisemman tuotannon edistämiseksi, ja tuotannossa on otettu käyttöön useita toimintatapoja kiertotalouden hyödyntämiseksi. Kartanon perunalastuja on valmistettu jo vuosien ajan uusiutuvan energian, perunankuorista tuotetun biokaasun, voimalla. Viime vuosina biokaasutuotantoa on tehostettu tuomalla laitokseen lantaa paikalliselta karjatilalta. Prosessissa syntyvä ravinnejäännös ohjataan takaisin viljelijöille lannoitteeksi.

– Kertoaksemme kuluttajille uusiutuvan biokaasun käytöstä, Kartanon-pusseissa on komeillut jo pitkään Gasumin rekisteröity biokaasumerkki.

Sipsitehtaalla on lisäksi oma vedenpuhdistamo, jossa perunoiden pesuvesi on mahdollista puhdistaa ja kierrättää uudelleen käytettäväksi. Myös Ahvenanmaan merituulia hyödynnetään vihreän sähkön hankkimiseksi, ja Taffelilla onkin nykyisin Ahvenanmaalla oma brändätty tuulimylly.

– Vuodesta 2020 kaikki Haraldsbyn tehtaan tarvitsema sähkö on saatu paikallisen energiayhtiön tuottamasta tuulivoimasta. Yhden tuulimyllyn tuottama sähkö kattaa tehtaamme koko vuoden sähkön tarpeen. Näin ollen meillä on yksi syy lisää rakastaa mukavia merituuliamme, Jyly kertoo.