Siirry sisältöön

Vastuullisesti vesillä – Pienillä teoilla suuri vaikutus

Ohoi vesilläliikkuja! Haastamme sinut/seurasi/yhdistyksesi viiteen tärkeään tekoon veneilyturvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi.

 1. Pue liivit päälle

  Tutkitusti jopa 80 prosenttia vesiliikenteessä hukkuneista olisi pelastunut, mikäli heillä olisi ollut pelastusliivit oikein päälle puettuna onnettomuushetkellä. Varaa jokaiselle veneessä olijalle toimivat ja oikeankokoiset pelastusliivit. Muista myös tarkistaa paukkuliivit säännöllisesti. Vain puettu ja huollettu liivi pelastaa. 
 2. Vie roskat roskikseen

  Vesistöjen roskaantuminen vaikuttaa haitallisesti ihmisiin, eläimiin ja meriekosysteemeihin. Suurin osa roskista on muovia, joka hajoaa mikromuoviksi ja aiheuttaa kemikaalipäästöjä. Tiesitkö, että tupakantumpin hajoamisaika voi olla jopa 15 vuotta, alumiinitölkin 200 vuotta ja muovisen juomapullon 450 vuotta?
 3. Varaudu ja varustaudu

  Meripelastusseuralla oli viime vuonna 1711 pelastustehtävää, joista 986 johtui veneeseen tulleesta teknisestä viasta tai esimerkiksi polttoaineen loppumisesta. Fiksu veneilijä katsastuttaa veneensä vuosittain, tarkastaa olosuhteet ja veneen varusteet ennen vesille lähtöä, tuntee omat ja veneensä rajat sekä huomioi muut vesilläliikkujat.
 4. Varmista veneilykuntosi 

  Tiesitkö, että yli puolet vesiliikenneonnettomuuksissa kuolleista on päihtyneitä? Veneile siis vain selvänä. Hyvä uimataito, toimintakyky ja veneilytaidot antavat vapauden nauttia vesillä liikkumisesta turvallisesti. Kouluttaudu esimerkiksi omassa veneseurassasi ja harjoita taitojasi tarpeen mukaan ennen vesille lähtöä.
 5. Älä pissaa veteen

  Rehevöityminen on Itämeren suurimpia ongelmia, ja sen aiheuttaa lisääntynyt ravinteiden, erityisesti typen ja fosforin, määrä. Yhden henkilön yhdessä päivässä tuottamat jätökset luovat vesistöön päästessään kasvumahdollisuudet 2,5 kilolle levää. Viikon jätökset voivat siis tuottaa jopa 17,5 kiloa levää!

Pääset helposti mukaan näin:

Kiitos, että olet mukana edistämässä ympäristövastuullisempaa ja turvallisempaa vesillä liikkumista!

Aurinkoista kesää toivottaen,

Suomen Purjehdus ja Veneily ry
Pidä Saaristo Siistinä ry
Suomen Meripelastusseura ry
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry
Venealan keskusliitto Finnboat ry