Siirry sisältöön

Näin käytät imutyhjennyslaitetta

Imutyhjennyslaitteita on monenlaisia, kuten kelluvia asemia tai kiinteitä, rannalla olevia. Kaikissa imutyhjennyslaitteissa on pääpiirteittäin sama käyttöperiaate. Lue kunkin laitteen ohjeet ennen käyttämistä.

Ponttonimallinen imutyhjennyslaite

Näin tyhjennät septitankin:

 1. Avaa veneen imutyhjennysaukon korkki.
 2. Ota letkukela kokonaan pidikkeestä pois.
 3. Paina letkun päässä oleva pistooli tiiviisti tyhjennysaukkoon, ja pidä se siinä koko tyhjennyksen ajan.
 4. Avaa kahvassa oleva vipu kääntämällä sitä letkun suuntaiseksi.
 5. Käynnistä pumppu. Mikäli laite ei ole sähkökäyttöinen, tyhjennä septisäiliö käsin pumpaten.
 6. Imaise letkuun lopuksi hieman puhdasta meri- tai järvivettä, jotta se on puhdas seuraavaa käyttäjää varten. Letkuun on hyvä jättää siemenvesi, jotta sinne ei pääse ilmaa.
 7. Sulje suutin kääntämällä vipu jälleen poikittaiseen asentoon ja aseta letku takaisin pidikkeeseen.
 8. Sammuta laite. Jotkut laitteet on varustettu aikakytkimellä, ja ne sammuvat automaattisesti.

PSS ry:n imutyhjennyslaitteisiin saa tyhjentää vain septivedet. Keräysjärjestelmä ei kestä esimerkiksi pilssivesien tai kemiallisten käymälöiden jätteitä.

Eikö tyhjennys suju? Varmista nämä asiat:

 1. Onko veneen tankin huohotinputki varmasti auki?
 2. Onko veneen imuaukon ja pumpun suulakkeen liitos tiivis, ja eihän väliin ole jäänyt mitään?
 3. Ovatko säiliön muut liitokset kunnossa?
 4. Onnistuuko veden imeminen merestä tai järvestä? Jos laite imee hyvin meri- tai järvivettä, vika on todennäköisesti veneen järjestelmässä.
 5. Jos pumppu tuntuu pumpatessa kevyeltä eikä ala imeä, vaikka pumppausta on jatkettu jo jonkun aikaa ja koko letkuvyyhti on poissa pidikkeestä, on mahdollista, että siemenvesi on loppu. Näin voi tapahtua, jos pumppuun on päässyt ilmaa.

Voit kokeilla lisätä siemenvettä letkuun irrottamalla suuttimen kartion ja kaatamalla letkuun noin ämpärillisen vettä. Varo, ettei letkun suutin putoa veteen. Huolehdi, että koko letkuvyyhti on septin kannella, ja nosta letkua niin, että vesi valuu pumppuun. Jos kyse oli siemenveden loppumisesta, pumpun pitäisi nyt toimia. Voit kokeilla toimivuutta pumppaamalla letkuun ensin vettä.

Jos laite ei toimi vianetsintälistan tarkistuksista huolimatta tai laitteesta putoaa veteen jokin osa, ilmoita asiasta laitteen toiminnasta vastaavalle taholle. Huomioithan, että taho voi olla esimerkiksi kunta, satamanpitäjä tai PSS ry.