Siirry sisältöön

Posankka Race 2023

Posankka Race on Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun virallisena kaupunkieläimenä tunnetun Posankan yhteinen varainkeruutempaus. Se järjestetään seuraavan kerran Turun päivänä 17.9.2023 klo 14 Aurajoessa, jossa tuhannet pienet kylpyposankat kisaavat puhtaiden vesistöjen puolesta. Adoptoi oma kylpyposankka ja osallistu!

Ajankohta:
17.9.2023
Kellonaika:
14:00
Tapahtumapaikka:
Kirjastosilta, Turku
Adoptoi oma kylpyposankka!

Posankka Race on ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun virallisena kaupunkieläimenä tunnetun Posankan(siirryt toiseen palveluun) yhteinen varainkeruutempaus. Tapahtumalla haluamme kiinnittää huomion Itämeren roskaantumiseen konkreettisella ja näyttävällä tavalla sekä avata keskustelua siitä, että joet ovat yksi roskien reitti Itämereen.

Adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta. Tänä vuonna lahjoitukset kohdennetaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -ohjelmalle, jonka tarkoituksena on muun muassa siivota jokien, järvien ja Itämeren rantoja.

Posankka Racen järjestävät yhteystyössä Pidä Saaristo Siistinä ry ja Posankka (Bokem(siirryt toiseen palveluun)). PSS ry:n ja Posankan uutena yhteistyökumppanina toimii Turun Ydinkeskustayhdistys – Turku Center. Tapahtuman mahdollistavat Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos.

Miten Posankka Raceen voi osallistua?

Tänä vuonna Posankka on ehtinyt poikia 4000 pientä kylpyposankkaa, jotka kaikki kaipaavat nyt omaa puhtaiden vesistöjen ystävää. 10 euron lahjoituksella voit adoptoida itsellesi yhden numeroidun pikkuposankan. Voit adoptoida niin monta posankkaa kuin haluat. Kylpyposankkaa ei saa itselleen, sillä ne käytetään vuosittain uudelleen.

Mihin adoptioista kertyneet lahjoitukset käytetään?

Adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta. Tänä vuonna lahjoitukset kohdennetaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -ohjelmalle(siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoituksena on muun muassa siivota jokien, järvien ja Itämeren rantoja. Ohjelman avulla herätämme kiinnostusta rantojen roskaisuustilanteeseen ja keräämme tietoa rantojen roskaisuudesta.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n rahankeräyslupa: RA/2020/327

Usein kysytyt kysymykset

Miksi Posankka Race järjestetään?

Pidä Saaristo Siistinä ry on nähnyt pitkän työhistoriansa aikana, miten ihmisen toiminta ja kulutusvalinnat näkyvät vesistöistä löytyvissä roskissa. Yhdistys on tehnyt konkreettisen ympäristöhuoltotyön rinnalla myös järjestelmällistä rantojen roskamonitorointia. Tulokset osoittavat, miten roskilla on monia erilaisia lähteitä ja reittejä, jotka kuljettavat niitä hyvinkin kauas syntysijoiltaan. Tapahtuman kautta haluamme havainnollistaa jokien roolia meriroskan kuljettajana sekä kaupunkilaisten vastuuta sijoittaa roskat roskiksiin.

Miten Posankka Race toteutetaan?

Hyväntekeväisyyden lisäksi voit tulla Turun päivänä 17.9.2023 klo 14 Kirjastosillalle kannustamaan oman kylpyposankkasi voittoon. Posankat kilpailevat Aurajoessa rajatulla alueella, jotta jokainen pikkuposankka saadaan kerättyä joesta kisan päätteeksi. Rata on puomitettu yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa. Tapahtumalla on säävaraus.

Osallistuminen ja lahjoittaminen on vastikkeetonta, mutta kymmenen ensimmäisen maaliin saapuneen posankan adoptoijaa muistetaan diplomilla. Voittajat julkistetaan paikan päällä, mutta otamme voittajiin myös yhteyttä henkilökohtaisesti.

Mikä ihme on Posankka?

Taiteilija Alvar Gullichsenin suunnittelema possun ja ankan risteytys, Posankka, ui Turkuun vuonna 1999. Meditoituaan aikansa Helsingintien varrella se päätti tehdä jotain hyvää ja auttaa vesistöjen puhtaana pidossa. Vuonna 2019 Posankasta tuli Turun oma kaupunkieläin 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Silloin järjestettiin myös ensimmäinen Posankka Race.

Posankka-tuotesarjan on suunnitellut turkulainen Bokem(siirryt toiseen palveluun) yhteistyössä Alvar Gullichsenin kanssa.