Siirry sisältöön

Juhlista 10-vuotiasta Siisti Biitsiä siivoamalla oma lähirantasi!

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoo-ohjelmalla alkoi tänä vuonna 10. toimintavuosi. Näiden vuosien aikana talkoissa on raportoitu jo yli 730 000 kerättyä roskaa pois pilaamasta Suomen vesistöjä. Tänä vuonna tarkoituksena on kerätä kasaan Suomen suurin talkoojengi – niin meren kuin järvienkin rannoille.

Suomessa tupakantumpit, muoviroskat, kuten ruoka- ja karkkikääreet ja pahviroskat ovat yleisimpiä rantaroskia, joita talkoolaiset raportoivat Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoo-ohjelmalle. Siisti Biitsin myötä talkoolaisilta on saatu roskadataa jo 10 vuoden ajalta. 

”Eniten löydetyt roskatyypit liittyvät kaikki ihmisten vapaa-ajanviettoon, ja on kiitollista, että tiedotuksella ja ympäristökasvatuksella määrät voidaan saada laskemaan. Usein esimerkiksi luullaan, että tupakantumppi tai karkkipaperi on turvallista heittää hulevesikaivoon. Useimmissa viemäreissä ei kuitenkaan ole suodatusta, vaan niiden vesi laskee suoraan lähimpään vesistöön roskineen päivineen”, Pidä Saaristo Siistinä ry:n ohjelmapäällikkö Julia Jännäri kertoo.

Talkoolaisia pyydetään raportoimaan keräämänsä roskat maksuttomalla Siisti Biitsi -sovelluksella. Raportoinnin avulla saadaan tärkeää tietoa Suomen rantojen roskaisuudesta, minkä avulla pystytään ehkäisemään roskaantumista jo alkumetreillä. 

”Niin tärkeää kuin rantojen ja ympäristön siivoaminen onkin, on se pohjimmiltaan laastarointia eli varsinaisen ongelman haittojen minimointia. Kun päästään paneutumaan ongelman juurisyyhyn eli roskaantumisen syntyyn, voidaan ongelman olettaa pikkuhiljaa pienenevän ja lopulta katoavan kokonaan”, Jännäri kertoo.

Suomen rannat olivat roskaisimmat

Pidä Saaristo Siistinä ry oli vuosina 2011–2013 mukana Itämeren rantojen roskaisuutta kartoittavassa hankkeessa, jonka tulokset osoittivat karusti Suomen rantojen olevan roskaisimmat kuin mukana olleissa keskisen Itämeren maissa eli Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. Kun hankkeen tuloksista tiedotettiin, myös kansalaisten keskuudessa heräsi innostus tehdä voitavansa Suomen rantojen puolesta. Tähän tarpeeseen PSS ry käynnisti vuonna 2014 Siisti Biitsi -talkookampanjan, joka myöhemmin laajeni ohjelmaksi ja vankaksi osaksi PSS ry:n perustoimintaa. 

10. toimintavuosi käyntiin Vene 23 Båt -messuilla Helsingissä 12.2.

PSS ry:n ohjelmapäällikkö Julia Jännäri kertoo tulevan juhlavuoden ohjelmasta ja paljastaa vuosikymmenen aikana rannoilta löytyneitä roskia Siisti Biitsin 10-vuotisen historian ajalta Helsingin Vene 23 Båt -messuilla 12.2. klo 16 Purjehdussatamassa. Tervetuloa kuuntelemaan!

Siisti Biitsi -talkoisiin osallistuminen on näin helppoa: 

  1. Merkitse siivottava ranta Siisti Biitsi -sivujen karttaan: siistibiitsi.fi.
  2. Vietä kiva päivä rannalla siivoustalkoiden merkeissä.
  3.  Raportoi löytyneet roskat meille maksuttomalla Siisti Biitsi -mobiilisovelluksella.
  4.  Huolehdi roskien jatkokäsittelystä.

Lisätiedot

Julia Jännäri
Ohjelmapäällikkö, Pidä Saaristo Siistinä ry
040 455 7251
julia.jannari@pssry.fi