Siirry sisältöön

Muutostöitä M/S Roope-Saimaan kotisatamassa

Pidä Saaristo Siistinä ry:n uuden isomman huoltoaluksen, M/S Roope-Saimaan, kotiutuminen Puumalan kotisatamaan toissa vuonna vaati satamarakenteiden päivittämistä. M/S Roope-Saimaa on 6 metriä pidempi ja 40 tonnia painavampi kuin sitä edeltävä M/S Roope-Saimaa II. Kokoeron vuoksi kotisataman muutostyöt olivat välttämättömiä, jotta rantautuminen ja kiinnittyminen sekä aluksen lastaus- ja purkutyöt ovat mahdollisia ja etenkin turvallisia.

Yksivuotisessa Kotisatama kuntoon -hankkeessa muokattiin olemassa olevaa rantautumispaikkaa vastaamaan M/S Roope-Saimaan tarpeita. Kotisatamaan asennettiin nykyisen laiturin perään toinen massiivisella ankkuroinnilla oleva samankokoinen laituri. Näin kookas ja painava alus pystyy rantautumaan ja kiinnittymään kovassakin tuulessa ja aallokossa ilman ongelmia tai vaaratilanteita. Olemassa olevaa laituria siirrettiin ja rantapenkkaa vahvistettiin, jotta aluksen keularamppi asettuu lastausta ja purkua varten turvallisesti rantarakenteiden päälle. 

– Hankkeessa tehdyt toimenpiteet ovat osoittautuneet oikein toimiviksi ja turvallisiksi ratkaisuiksi, kommentoi M/S Roope-Saimaan päällikkö Pasi Vahtola

Hankkeeseen on myönnetty julkista rahoitusta (50 %) Veej’jakaja ry:n Leader-ryhmän Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 kautta. Hanke toteutettiin kokonaan ostopalveluna. Yhteistyökumppaneiksi valikoituivat laiturivalmistaja A-Laiturit Oy. Rannanmuotoiluun ja soratoimittajaksi valittiin Sorakola Oy. Rannan muotoilun suunnittelua sekä turvallisen ja sopivan laiturin konsultointia hankittiin Aikari Oy:ltä.