Siirry sisältöön

Posankka Race tuo Aurajokeen 4000 kylpyposankkaa kisaamaan – valitse onnennumerosi!

Turun oma kaupunkieläin Posankka ja ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät Aurajoessa Turun päivänä 18.9. vauhdikkaan varainkeruutapahtuman, Posankka Racen. Osallistua voi adoptoimalla itselleen numeroidun kylpyposankan, jonka urheilusuoritusta pääsee myös seuraamaan tapahtumassa. Tempauksella halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja PSS ry:n työn tukemiseen.

PSS ry on nähnyt yli 50-vuotisen työhistoriansa aikana, miten ihmisen toiminta ja kulutusvalinnat näkyvät vesistöistä löytyvissä roskissa. Yhdistys on tehnyt konkreettisen ympäristöhuoltotyön rinnalla järjestelmällistä rantojen roskamonitorointia. Tulokset osoittavat, miten roskilla on monia erilaisia lähteitä ja reittejä, jotka kuljettavat niitä hyvinkin kauas syntysijoiltaan. 

– Posankka Race on hauska ja näkyvä tempaus, jolla haluamme havainnollistaa jokien roolia meriroskan kuljettajina sekä kaupunkilaisten vastuuta sijoittaa roskat roskiksiin, kertoo PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski

Varainkeruutempaukseen voi osallistua suorittamalla ennakkoon posankan adoption 10 eurolla osoitteessa posankkarace.fi(siirryt toiseen palveluun).

– Tänä vuonna Posankka on ehtinyt poikia 4000 pientä kylpyposankkaa, jotka kaikki kaipaavat omaa puhtaiden vesistöjen ystävää. Uutena lisänä adoptoija voi nyt itse valita vaikkapa oman onnennumeronsa vapaana olevista numeroista, kertoo Kaski.

Adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta. Adoptoija ei saa kylpyposankkaa itselleen, sillä ne käytetään vuosittain uudelleen.

Oman pikkuposankkansa uimareissua voi tulla seuraamaan Aurajoen rannalle Turun keskustassa Turun päivänä 18.9. klo 14. Tarkempi paikka ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa. Tapahtumassa uimarata on puomitettu ja suunniteltu yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa niin, että jokainen kylpyposankka saadaan kerättyä joesta kisan päätteeksi pois.

Posankkojen määrä on tuplaantunut vuodesta 2019

Turun päivänä 2019 Aurajoessa järjestettiin ensimmäinen Posankka Race. Tapahtumassa Aurajokeen laskettiin 2000 pientä kylpyposankkaa, jotka kisasivat, kuka saavuttaa maalin ensimmäisenä. Lahjoituksia kertyi tuolloin 17 220 euroa. Posankka on taiteilija Alvar Gullichsenin teos vuodelta 1999, ja idean Posankka Racesta on keksinyt Posankka-tuotteista vastaava Kristiina Winter

– Idea syntyi Chicagossa järjestettävästä Ducky Derbystä, jossa 60 000 kylpyankkaa kilpailee, ja tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Pyysin PSS ry:n mukaan, sillä halusin, että tapahtuman tuotto käytettäisiin työhön puhtaampien vesistöjen puolesta, Winter kertoo.

Posankka-tuotteita tuottavan Kristiina’s Product Designin lisäksi tapahtuman mahdollistavat Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Turun kaupunki ja Louhos Digital.