Siirry sisältöön

Pidä Saaristo Siistinä ry on sijoittanut uuden ponttonimallisen imutyhjennyslaitteen Espoon Käärmesaareen. Laitteeseen mahtuu noin 12 kuutiota veneilijöiden käymäläjätevesiä. Jos tämä määrä käymäläjätevettä päästettäisiin suoraan vesistöön, se voisi tuottaa märkäpainoltaan 6000 kg levää.

“Olemme iloisia, kun voimme vastata veneilijöiden toiveisiin myös pääkaupunkiseudulla. Kiitos uudesta imutyhjennyslaitteesta kuuluu sen hankinnan rahoittaneelle Weisell-säätiölle, sijoituspaikan mahdollistaneelle Espoon kaupungille sekä laitteen tyhjennyksestä ja huollosta jatkossa vastaavalle Helsingin kaupungille”, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski. Yhdistys on hankkeen alullepanija ja koordinoija.

Imutyhjennyslaite on merkiltään Septic-säiliö BW12. Se on ponttonilaiturin tapainen ratkaisu, joka koostuu sekä tankista että sen päälle rakennetuista laiturikannesta ja pumppuasemasta. Siihen voi tarvittaessa kiinnittyä useampikin vene samanaikaisesti.

Käymäläjätteet rehevöittävät vesistöjä

Veneilijöiden käymäläjätteet aiheuttavat pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa. Virtsa sisältää runsaasti typpeä ja fosforia, ja uloste lisäksi myös bakteereja. Veneilijän on tärkeää tiedostaa oma roolinsa vesistöjen rehevöitymisongelmassa ja osata toimia ennaltaehkäisevästi tyhjentämällä veneensä septitankin imutyhjennyslaitteen avulla.

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on yhteensä noin 30 imutyhjennyslaitetta Suomen vesistöalueilla. Kaikki imutyhjennyslaitteet ja muut ympäristöä säästävät Roope-palvelut löydät mobiiliystävälliseltä Roope-kartalta: roopekartta.fi. 

Roope-palveluiden käyttäjien toivotaan olevan yhdistyksen jäseniä, sillä palveluja ylläpidetään muun muassa jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi: pidasaaristosiistina.fi/liityjaseneksi.

Lisätiedot:
Aija Kaski
Toiminnanjohtaja, PSS ry
040 528 7145
aija.kaski@pssry.fi