Siirry sisältöön

Maailman vaelluskalapäivänä 21.5. Vaajakosken Naissaareen levittäytyvän tapahtuman teemana ovat Keski-Suomen vesistöt ja niiden vaeltavat eväkkäät.

Vesiemme uhanalaiset vaelluskalat

Keski-Suomi on tunnettu suurista järvistään ja reittivesistään, jotka leimaavat alueen maisemaa, toimivat tuhansien ihmisten koti- ja mökkijärvinä ja tarjoavat elinympäristöjä uhanalaisille vaelluskalalajeillemme. Vesistöissä on lukuisia patoja ja muita rakenteita, jotka estävät vesieliöiden liikkumisen ja heikentävät vesistöjen ekologista tilaa. Myös me ihmiset toiminnallamme vaikutamme monin tavoin vesistöjen tilaan, se heijastuu suoraan vesistöissä elävään lajistoon. Vaelluskalat, kuten järvitaimen, järvilohi, ankerias ja vaellussiika, ovat nykyisin äärimmäisen tai erittäin uhanalaisia. Vesistöjen ja vaelluskalakantojen tilaa voidaan parantaa, mutta aika tarttua toimeen on nyt!

Koko perheen kevättapahtuma vesien puolesta

Keski-Suomen vesistöpäivä järjestetään osana Maailman vaelluskalapäivää lauantaina, 21.5.2022 klo 10-14 Vaajakosken Naissaaressa. Koko perheelle suunnatun piknik-tyyppisen tapahtuman tarkoituksena on lisätä tietoisuutta Keski-Suomen ainutlaatuisista vesistöistä ja niiden lajistosta. 

Alueelta löytyy tekemistä kaiken ikäisille. Tapahtuman standeilla voi vaikkapa sitoa oman perhon, pyörittää kestävän kehityksen onnenpyörää, onkia roskakaloja tai maistella Järkisärkeä. Paikalla pääsee tutustumaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n Päijänteen huoltoalus M/S Roopettareen, ja SiistiBiitsi-kampanja kannustaa rantojen siivoamiseen. 

Tapahtumateltalla paikalliset asiantuntijat ja toimijat kertovat Keski-Suomen vesistöistä ja niiden suojelusta. Päivän avaa Keski-Suomen maakuntaliitto ja puheenvuoroja kuullaan mm. Jyväskylän yliopistolta, Päijänteen luonnonperintösäätiöltä ja Keski-Suomen kalatalouskeskukselta. Paneelikeskustelussa paneudutaan käytännön keinoihin uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämiseksi. Paneelissa ovat mukana Petri Tähtinen (Jyväskylän kaupunki), Markus Tykkyläinen (Suur-Savon Sähkö Oy), Gösta Serlachius (R. Eric ja Bror Serlachiuksen säätiö), Jouni Kivinen (Keski-Suomen ELY-keskus) ja Jouni Taskinen (Jyväskylän yliopisto).

Retkievästä voi ostaa kahvila Koskenhengen ulkomyyntipisteeltä. Koukku&Paukku paistaa 160 ensimmäiselle kävijälle makkaraa, jotka tarjoaa K-Supermarket Vaajakoski. 

Lisätietoja ja tapahtuman ohjelma aikatauluineen   

Tapahtuman järjestävät Pidä Saaristo Siistinä ry, Keski-Suomen vesi ja ympäristö ry, sekä Suomen vesistösäätiö sr.

Kuvassa järjestäjien logot