Siirry sisältöön

Pidä Saaristo Siistinä ry ja Lounais-Suomen Jätehuolto keräävät jälleen tulevana kesänä romuveneitä Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa. Oman käyttökelvottoman veneen voi ilmoittaa mukaan keräykseen 31.7. mennessä. Romuveneiden siivoaminen rannoilta vähentää muun muassa mereen päätyvän mikromuovin määrää.

– Viime kesänä M/S Roope keräsi saarilta pois miltei 50 käyttökelvotonta venettä. Nämä veneet on tärkeä saada pois saaristosta, sillä luontoon jätettynä ne aiheuttavat vesistöjen roskaantumista, kertoo PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.

Käytöstä poistuneet veneet pyritään noutamaan PSS ry:n tavanomaisen jätteenkeräyskierroksen aikana reitin varrelta. Veneitä noudetaan pois ainoastaan sellaisista paikoista, joista veneen kuljettaminen maanteitse ei ole mahdollista.

Romuveneistä kannattaa järjestää kimppakeräys

Veneiden keräyksestä peritään kuljetus- ja jätteenkäsittelymaksu, jonka laskuttaa Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH). Alle 5 metriä pitkän veneen kuljetus- ja jätteenkäsittelyhinta on yhteensä 150 euroa.

Jos samasta kohteesta haetaan useampi kuin yksi vene, maksetaan seuraavista veneistä 75 euroa kappale. Järjestämällä kimppakeräyksiä, tulee venekohtaisesta hinnasta siten edullisempi. Mikäli vene on pidempi kuin 5 metriä, lisätään hintaan 15 euroa per metri. PSS ry:n jäsenet saavat noudosta 20 euron alennuksen.

– Kannustamme asukkaita ja mökkiläisiä järjestämään kimppakeräyksiä. Se tulee edullisemmaksi ja on ympäristön kannalta järkevintä, kun M/S Roope voi kerätä samasta kohteesta useamman veneen, sanoo Murto.

Keräysalue rajoittuu idässä Kemiönsaaren Storöhön, lännessä Kihtiin ja pohjoisessa Naantalin ja Maskun saariston alueelle. Noutokohteeseen tulee viedä vesiväylä, joka on vähintään 15 metriä leveä ja 2,5 metriä syvä. Väylää ei saa rajoittaa silta, sähköjohto tai muu vastaava, jonka korkeus on alle 9 metriä. PSS ry tulee tarkistamaan ilmoitettujen veneiden noutokohteet ja ilmoittaa, mikäli venettä ei voida noutaa. Jos vene on noudettavissa, veneen ilmoittaja saa postitse tarran, jolla vene merkitään keräystä varten.

Romuveneet kierrätetään

Romuveneet päätyvät LSJH:n Topinojan jätekeskukseen, jossa ne murskataan ja murske menee energiahyötykäyttöön. Veneistä erotellut metalliosat kierrätetään materiaalina.

Romuveneen voi kuljettaa lajitteluasemalle myös itse. Alle 4,5 metriä pitkiä lasikuitu- tai abs-muoviveneitä otetaan vastaan kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla pienkuormahinnaston mukaan suurikokoisena polttokelpoisena jätteenä.

Jätekeskuksissa, joissa on autovaaka, alle 4,5 metriset veneet vastaanotetaan karkeajätteenä suurkuormahinnaston mukaan veneen painon perusteella (265e/t). Yli 4,5 metrisiä veneitä otetaan vastaan ainoastaan Topinojan jätekeskuksessa Turussa ja Korvenmäen jätekeskuksessa Salossa.

Ilmoita käyttökelvoton veneesi mukaan keräykseen 31.7. mennessä täällä: Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) venekeräys Saaristomerellä -22 (lyyti.fi)