Siirry sisältöön

Ålandsbankenin Itämeriprojekti tukee Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -kummikouluohjelmaa 90 000 euron rahoituksella. Summa jakaantuu kolmelle vuodelle, ja se mahdollistaa kummikouluohjelman kehittämisen ja levittämisen yhä laajemmalle. Siisti Biitsi -kummikouluja on tällä hetkellä yli 30, ja niistä pohjoisin sijaitsee Rovaniemellä.

–    Tuki kummikouluohjelmalle on tuki Suomen lapsille. Ålandsbankenin avulla pystymme levittämään ohjelmaa entistä laajemmalle ja panostamaan alueelliseen toimintaan entistä vahvemmin. Siisti Biitsi -kummikouluohjelma on vielä alkutaipaleellaan, mutta Itämeriprojektin tuki mahdollistaa sen, että ohjelmasta tulee entistä useammalle Suomen koululle tuttu asia, kertoo Siisti Biitsi -kummikoulukoordinaattori Pinja Harjunpää.

Maksuton Siisti Biitsi -kummikouluohjelma on suunnattu kaikille peruskoulun luokka-asteille. Ohjelmassa koulu valitsee itselleen oman kummirannan, joka siivotaan kahdesti vuodessa roskista. Näin koulu pääsee havainnoimaan ympäristön tilan kehitystä, jonka lisäksi kerättyjen roskien määrä ja tyyppi raportoidaan myös Pidä Saaristo Siistinä ry:lle, joka saa arvokasta tietoa rantojen roskaisuuteen liittyen. Tämän lisäksi koulu saa käyttöönsä kattavat eri luokka-asteille räätälöidyt, opetusohjelman mukaiset tehtävämateriaalit, jotka tarjoavat teoreettista pohjaa tekemiselle. Niissä käsitellään muun muassa roskien kierrätystä, niiden reittejä vesistöihin sekä roskaantumisen syitä ja seurauksia. Ohjelmaan voivat koululuokkien lisäksi lähteä muutkin ryhmät, kuten partiolippukunnat tai luontokouluryhmät.

Kummikouluohjelma on osa PSS ry:n vuonna 2014 käynnistämää Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoo-ohjelmaa. Siisti Biitsi -ohjelmaan voi osallistua kuka vain järjestämällä omat rantasiivoustalkoot minkä tahansa vesistön rannalla vuoden lumettomana aikana. Siivoamisen lisäksi kerätyt roskat raportoidaan Siisti Biitsi -ohjelmalle, jotta PSS ry saa arvokasta tietoa roskatyypeistä ja voi pureutua vesistöjen roskaantumisongelmaan jo sen alkulähteellä.

Lue lisää: siistibiitsi.fi.