Siirry sisältöön

Suomalaiset Markus Mustelin ja John “Jolle” Blässar tekivät historiaa ylittäessään Atlantin soutaen. Kaverukset kampanjoivat samalla Itämeren suojelun puolesta. Lahjoituksia Pidä Saaristo Siistinä ry:lle ja John Nurmisen Säätiölle on kertynyt tähän mennessä huikeat 89 624,15 euroa

Credit: Atlantic Campaigns Pennybird TWO ROWING FINNS

Two Rowing Finns -nimeä kantaneet Mustelin ja Blässar voittivat su 23.1.2022 ylivoimaisesti pariairokaksikkojen luokan maailman vaativimmassa soutukilpailussa Atlantic Challengessa. Kisa starttasi 12.12. Kanarian saarilta, ja viimeiset aironvedot yli maaliviivat he vetivät 41 päivää, 11 tuntia 3 minuuttia ja 41 sekuntia myöhemmin.

Tämä oli miesten 21. Atlantin ylitys, mutta hyvin ainut laatuaan, sillä aikaisemmat ylitykset ovat tapahtuneet purjehtien. Two Rowing Finns -kaksikko souti 7 metriä pitkää ja noin 1,3 metriä leveää venettä kahden tunnin vuoroissa vuorokaudet ympäri. Mustelin ja Blässar voivat hyvin koko matkan, ja sen varrelle mahtui sekä kovia haasteita että hienoja kokemuksia.

Atlantic Challenge -valtamerisoutukisaan osallistui tänä vuonna 36 venettä, ja koko kisan voiton vei sveitsiläinen neljän soutajan Swiss Raw -vene.

Credit: Atlantic Campaigns Pennybird TWO ROWING FINNS

Aironvetoja Itämeren puolesta

Näille entisille kilpapurjehtijoille Itämeri on lähellä sydäntä. He halusivat antaa soudulla huomiota kotimerensä tilalle ja kannustaa kaikkia lahjoittamaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja John Nurmisen Säätiön työhön Itämeren hyväksi.

“Olemme molemmat kasvaneet saaristossa ja rannikolla ja nähneet Itämeren tilan tänä päivänä ja silloin. Ja kyllä se vähän huolestuttavaa on mihin suuntaan on menty”, perustelee Blässar.

“On tietenkin hienoa, että asioita on tehtävissä kuitenkin. Me uskomme siihen, että me pystymme järkevillä toimenpiteillä ja lahjoituksilla ja hyvällä asiantuntemuksella – kaikilla näillä toimenpiteillä – pelastamaan Itämeren. Ja se on hirveän tärkeää”, täydentää Mustelin.

Kaksikko asetti tavoitteeksi kunnianhimoisen 100 000 euron kokonaissumman. Nyt kasassa on komeat 89 624,15 euroa, josta lahjoittajat ovat osoittaneet 36 095,91 euroa PSS ry:lle.

“Suuret onnittelut historiallisesta suorituksesta Two Rowing Finns -kaksikolle. Olemme onnellisia tästä yhteistyömahdollisuudesta, ja että saimme olla mukana seuraamassa tätä jännittävää seikkailua näin tiiviisti! Valtavasti kiitoksia myös kaikille työtämme tukeneille, jokainen lahjoitus on meille arvokas. Pidä Saaristo Siistinä ry:lle ohjatut lahjoitukset käytämme konkreettiseen ympäristöhuoltotyöhön, kuten saarissa olevien huussien ja jätepisteiden huoltoon sekä huoltoaluskaluston ylläpitoon. Palveluidemme avulla jokainen voi nauttia vesistöistä ympäristön kannalta kestävällä tavalla nyt ja tulevaisuudess. Lämmin kiitos myös John Nurmisen Säätiölle sekä kampanjan mahdollistaneille yrityksille sujuvasta yhteistyöstä”, sanoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski.  

Keräys jatkuu vielä ja voit lahjoittaa Pidä Saaristo Siistinä ry:lle Mobilepayllä numeroon 68287 tai katsoa muut lahjoitustavat kampanjasivuiltamme: www.pidasaaristosiistina.fi/tworowingfinns

Credit: Atlantic Campaigns Pennybird TWO ROWING FINNS